skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:19/34)

Zupa grzybowa na gęsinie 141

pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów. Do ugotowania jej wykorzystujemy: korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko, włoszczyzna, 50 g grzybów suszonych – prawdziwki i podgrzybki, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję

królestwo garów
Tradycyjna pomidorowa na rosole 269

dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała. Składniki: kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki lubczyku kawałek pora listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz około 1 kg pomidorów 1 łyżka masła suszone oregano cukier - opcjonalnie makaron Wykonanie: kości opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepszy kurczak pieczony w całości 137

duży kurczak rozmaryn masło w temperaturze pokojowej czosnek cytryna sól białe wino Sposób przygotowania: Mięso oczyść z wnętrzności, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj wnętrze solą i pieprzem. Cytrynę pokrój w 0,5 cm plasterki i wraz z rozmarynem i czosnkiem włóż do środka kurczaka. Zwiąż kurczaka a skrzydełka schowaj pod spód.  Miękkim masłem ( ok. 2 łyżki) natrzyj(...)odlej tłuszcz do miseczki a do reszty dodaj 0,5 szklanki białego wina i odparuj na kuchence. Dodaj 2 łyżki masła i wymieszaj drewnianą łyżką. Sos dopraw do smaku solą. Kurczaka podawaj z sosem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Galaretka z kurczaka 215

czemu dziwić...smaczna, łatwa, choć czasochłonna, nie znudzi się chyba nigdy.Polecam :) SKŁADNIKI : 4 udka 5 dużych skrzydełek  0,7 kg kurzych łapek 3 marchewki 1 cebul a 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego 3-4 goździki sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 6 ząbków czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać

Gosia gotuje
Pałki i skrzydła z piekarnika w naczyniu żaroodpornym 309

najlepiej 10 min przed końcem zdjąć przykrycie wtedy kurczak się ładnie zrumieni. Skala smaku - 10/10  składniki 1/2kg pałek ½ kg skrzydełek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej Trochę przyprawy do kurczaka po węgiersku Sól, pieprz 2-3 łyzki oleju Mieso opłukać osuszyć papierowym ręcznikiem wymieszać z przyprawami i odstawić na jak dłużej się da- najlepiej

Kubki smaku
Krupnik Prezydentowej 170

łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka  pieprz, sól do smaku (można dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, ale niekoniecznie) natka pietruszki  1. Kaszę płuczę w garnuszku, 2-3 razy zmieniając

Kuchnia Prezydentowej
kanapeczki w biedroneczki 177

składniki: pomidorki koktajlowe czarne oliwki serek biały solanki lub krakersy liście bazylii lub natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Pomidorki przekrawamy na pół a następnie z każdą połówkę napinamy i delikatnie rozchylamy (tak powstały skrzydełka). Oliwki przekrawamy wzdłuż a następnie z każdej połówki odcinamy 1/3 oliwki (tak powstała główka). Z resztek oliwek wycinamy kropeczki i układamy je na pomidorkach. Solanki kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Rozgrzewający rosół z dynią 192

Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera 1/2 pora kawałek kapusty 2-3 łodyżki lubczyku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka puree z dyni 1/2 papryczki chilli, bez pestek 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: ulubiony makaron do podania świeża(...)dokładnie myjemy, warzywa obieramy. Na suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.  2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła

My Culinary Art
Rosół 145

bazą do wielu innych potraw.  Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół. Składniki: 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera 1 cebula por 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kilka

Smak mojego domu
Aromatyczna zupa pomidorowa na wywarze drobiowym z szybkowaru 399

TUTAJ . Do tego przepisu wywar można gotować krócej (30 minut) i z mniejszej ilości składników. Ja użyłam: parę skrzydełek, 2 marchewki, pół selera, 1 pietruszka, 1 por, 1 upieczona cebulka, 2 listki laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz garść obranych migdałów lub orzechów nerkowca sól, pieprz czarny parę szczyp cukru lub stewii oliwa i masło ulubione zioło

Szybko Szybkowar
Zupa botwinkowa z fasolą 165

się zrobić w miarę czytelne zdjęcie :) Zapraszam na zupkę :)Składniki:3 skrzydełka drobiowe2 duże ziemniaki1 marchewka1 cebula1 słoik botwinki pasteryzowanej (u mnie 0,75ml)1 puszka białej fasolisiekana zielenina (koperek i pietruszka)2 listki laurowe5 kulek ziela angielskiegosólszczypta cukru ocet (1-2 łyżki do smaku)Sposób przygotowania:1. Skrzydełka myjemy, zalewany wodą (ok.2 litry), gotujemy, ściągamy szumy.2. Do gotującego się(...)koniec wlewamy zawartość słoika z botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę. (Ja przed wlaniem botwinki wyciągam skrzydełka, ale można je zostawić). W razie potrzeby dolewamy wody, jeśli zupa wyszła zbyt gęsta.5. Doprawiamy do smaku solą, octem i szczyptą cukru. Dodajemy siekany koperek i pietruszkę.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 180

mąki pszennej typ 450, 1/2 łyżeczki soli, 175 ml gorącej wody Farsz: mięso z kaczki (z bulionu), świeża papryczka chili, 1 duży ząbek czosnku, 1/2 pęczka grubego szczypiorku ( część biała i zielona), 3-4 sosu sojowego, 2-3 łyżki sosu hoisin, kilka łyżek bulionu, świeża kolendra Skrzydełka i nogi kaczki dokładnie umyć, oczyścić i włożyć(...)pojemniku blendera**, dodając papryczkę chili, czosnek, szczypiorek, kolendrę oraz odrobinę bulionu. Zmiksowany farsz przełożyć do miski i doprawić do smaku sosem sojowym oraz hoisin. Mąkę przesiać razem z solą do misy robota*** włączyć wyrabianie hakiem i pomału wlewać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto przez 7-8 minut, do czasu aż będzie gładkie, a następnie przełożyć do czystej miski

Plate of Joy
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 168

zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą(...)mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty: miód, sok z limonki, imbir, chili, olej i mięta Podczas warsztatów została przygotowana naprawdę spora ilość dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz

Kuchenne Wariacje
Krem z buraków z serowymi kluseczkami. 168

się z jesienią. Nie tylko idealne na ćwikłe ale także na różnego rodzaju zupy.     Składniki; 2 skrzydełka kurze 1 marchewka mały kawałek selera 3 duże ziemniaki 3 buraki ok. 3litrów wody 2 zabki czosnku przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ostra papryka   Kluseczki: 1 jajko 20 dag sera feta 20 dag serka smietankowego do kanapek ( nie topiony tylko kremowy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z feta, szpinakiem i kurczakiem 312

Piergi z fetą, szpinakiem i kurczakiem J akiś czas temu kupiłam pół kilo skrzydełek z kurczaka z myślą raczej o farszu do naleśników. Uznałam jednak, że nie będzie go wystraczająco dużo nawet po dodaniu innych składników. Planowałam jednak pierogi ze szpinkiem i fetą, więc pomyśłam, że połączę mięso z kurczaka. Jestem zaskoczona, bo mój syn jest dość wybredny jeśli chodzi(...)takim farszem. Składniki na farsz :    0,5 kg. skrzydełek z kurczaka 200 g. (opakowanie) mrożonego szpinaku lub świeżych liści opakowanie serka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Farsz

apetytnapieczenie