Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć(...)będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garówkaczka, 1 kg jabłek, 80 g migdałów prażonych solonych, 4 łyżeczki turówki wonnej*, 2 łyżki miodu lipowego, tłuszcz Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej(...)Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek
królestwo garówwszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz sól oliwa dodatkowo: młode ziemniaki koperek masło ulubiona sałatka SPOSÓB
DefinicjaSmakusmakuje cudownie! Polecam! Kurczak na ryżu Składniki: 1 kg skrzydełek, udek, podudzi, 3 ząbki czosnku, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka estragonu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek ketchupu, 2 łyżki wegety, 3 łyżki oleju, 6 szklanek wody, 250 g masła, 2 szklanki ryżu, 3 cebule, sól, pieprz, Wykonanie: Kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowych
paapilotkaazbędnych dygresji, bo zaraz mi się zrobią piekielnie ostre skrzydełka kurczakowe. Na które zresztą przepis wkrótce :) Będzie więc teraz przepis na naprawdę niesamowite bagietki z siemieniem lnianym. Miękkie w środku z chrupiącą skórką. Składniki na 4 sztuki: 500 g mąki tortowej 150 g zakwasu żytniego 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 (nawet może być
Marder&Marder Manufacturelistek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - 75 dag ziemniaków - 4 kawałki gotowanej białej kiełbasy - 1 szklanka śmietany - 2 łyżeczki przesianej mąki pszennej - sok z cytryny lub ocet winny - sól, cukier - garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki lub/i koperku ) - opcjonalnie ugotowane jajka Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. Jak zrobić barszcz białowieski Małgorzaty Caprari. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)ugotowaniu wywar dopraw do smaku solą. Jeśli chcesz przygotować bulion drobiowy lub wołowy, do warzyw dodaj mięso- w zależności od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać, powinno to być od pół do jednego kilograma wybranego mięsa. Może to być cały kurczak lub wszelkiego rodzaju części z kostkami: skrzydełka, korpus, nóżki. W przypadku mięsa wołowego najlepiej sprawdzają się szponder
Z Kuchni Do Kuchniaromatyczna i bardzo syta. 1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe 2,5 litra wody Kilka ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup 2 marchewki 200 g wędzonego boczku 3 cebule 300 g kiełbaski wędzonej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 5 jajek Sól, Pieprz Natka pietruszki do posypania Do garnka wlewamy wodę
VioletoweKucharzeniePorcja dla 4 osób: 2 kacze skrzydełka, 1 szyjka, wątróbka, serce - czyli "odpady" z jednej kaczki 300 ml kaczej krwi 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora - ok. 10 cm garść suszonych śliwek węgierek 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego ok. 8 ziaren pieprzu czarnego sól ok. 3 łyżki octu 1 łyżka mąki 1 łyżka
Jadło i czytadłoprażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki
Kuchnia BeatyDzisiaj kurczak pieczony, nadziewany. Możecie odciąć mu skrzydełka oraz szyję i zrobić z nich niewielką ilość wywaru do małej ilości zupy bądź sosu. KURCZAK Z NADZIENIEM A'LA WĘGIERSKIM Składniki: - 1 kurczak - 2 papryki słodkie (najlepiej różnokolorowe) - 1 papryczka chilli - 5 ziemniaków - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek miodu - przyprawy: sól, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Kurczaka
Życie zamknięte w smakugotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać(...)sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy
królestwo garówRozpoczynamy serię "zas TRZY k kurczaka!" czyli jak wykorzystać jednego kurczaka w trzech daniach! Podstawą jest wyporcjowanie kurczaka na udka, skrzydełka, filety oraz korpus, czyli porcję rosołową. Jeśli nie wiecie jak - piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję: zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I) naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym(...)skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada się do przygotowania planowanych wkrótce pierogów ;) 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule seler naciowy 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zielona część pora (150g) sól 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego Do podania dość cienki i niezbyt długi makaron natka pietruszki Instrukcje Mięso opłukujemy w zimnej wodzie, usuwamy ewentualne pozostałości piór. Jeśli użyty fragment kury zawiera kuper, wycinamy go. Duży garnek wypełniamy 4 litrami wody, do której dodajemy 1 łyżeczkę soli(...)przez kilkanaście minut bez podgrzewania, aby mieć pewność, że będzie klarowny. Uwagi Gotując rosół z kury używam albo piersi, albo nóg, przy czym uzupełniam je np. skrzydełkami, żołądkami (niekoniecznie kurzymi), a nawet skrzydełkami z kaczki lub niedużym kawałkiem wołowiny. Zwłaszcza ostrożny dodatek kaczki nadaje ogólnie kurzemu rosołowi specyficzny smak. Jeśli rosół gotujesz z samej wołowiny, wówczas czas gotowania powinien być
Kulinarna Pokusadodając porto, doprawić do smaku solą, gałkę muszkatołową i imbirem. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę
królestwo garówWYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
Grunt to przepis!Moja mama zawsze robiła pomidorową na wywarze mięsnym, drobiowym lub wieprzowym. Najczęściej brała skrzydełka, udka albo kawałek schabowej kości, czasem żeberek. Pomidorowa mojej Mamy to była moja ulubiona zupa od 2-go roku życia. Pomidorowa mojej Mamy była ZAWSZE z domowym makaronem i gęstą kwaśną śmietaną, której jednak nie wolno było dolewać do garnka z zupą, bo inaczej "skwaśnieje(...)zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka masła 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 płaska łyżka cukru 1 kostka rosołowa (wzięłam drobiową z eko-sklepu) pieprz, sól do smaku siekana natka pietruszki 1. Umyte mięso wkładamy
Kuchnia Prezydentowejgotowanego mięsa z kaczki*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej kaczej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 100 ml tłuszczu z kaczki, 50 ml śliwowicy, 100 g śliwek wędzonych, 2 łyżki cukru Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Śliwki(...)dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy
królestwo garów