mała butelka) 200 ml wody Wykonanie: Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą zmiażdżony ząbek czosnku, sól, paprykę, pieprz, majeranek i oliwę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kurczaka. Do środka kurczaka włożyć liść laurowy i około 15 owoców jałowca. Związać nogi kurczaka i ewentualnie przypiąć wykałaczkami skrzydełka tak, by kurczak zmieścił się w formie do pieczenia. Na kurczaku ułożyć pozostałe owoce jałowca
Mama Gotujepyszny i zdrowy. składniki na 5-6 porcji 2 udka lub 1/2 kg skrzydełek z kurczaka włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, mały seler ) 100 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki 4 duże ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz przepis Umyte mięso zalewamy w garnku wodą około 1,5 litra , dodajemy przyprawy ( ziele
Smakowite DaniaPycha :) Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3-4 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 3 litry wody 2 łyżki śmietany
Symfonia smakowapożywna. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 500 g mięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasend', 'pageview'); ZUPA CYTRYNOWA Z KURCZAKIEM Składniki: - 500 gramów mięsa kurczaka (do rosołu - skrzydełka itp.) - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - nać selera - 1 cebula - 3-4 cytryny - 150 gramów ryżu - 5 łyżek śmietanki 18% - 1 łyżka mąki - 2 łyżki posiekanego koperku - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę przyrumieniamy. Warzywa obieramy i kroimy. Nać myjemy. Wszystko umieszczamy w garnku razem
Życie zamknięte w smakuogórkowa zabielana z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Dzisiaj zapraszam po przepis na ogórki tarte kiszone, czyli ogórki na zupę ogórkową. Składniki (na 8 słoiczków 500ml): 2,5 kg dużych ogórków koper wraz z baldachami 2,5 łyżki soli 2 główki czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Słoiki i nakrętki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolejną wersję rosołu ale tym razem z kaczki Składniki: - korpus + szyja z kaczki - 2 skrzydełka z kaczki - 1 ćwiartka kurczaka - 2,5 l wody - 1 por - 3 marchewki - 2 pietruszki - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą
Kuchenne Wariacjebazę do innych zup :) Składniki: Qchnia po prostu 1 korpus z kurczaka 4 skrzydełka drobiowe 3 litry zimnej wody 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe około 7 ziarenek ziela angielskiego około 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety sól do smaku posiekana natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso dokładnie umyć w zimnej wodzie
Qchnia po prostuodrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion
Kuchnia Beatynadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata: 2 łyżki soli 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej
Kuchenna Kontrrewolucyadrobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mięty (można użyć kilka listków żywej) 1 łyżka cukru oliwa z oliwek - do smażenia sól, pieprz parmezan do posypania Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek i smażymy minutę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy około(...)zioła i cukier, całość mieszamy i blendujemy aby otrzymać gładką konsystencję. Całość dodajemy do bulionu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę posypujemy startym parmezanem. Podajemy z cienkim makaronem. *Wywar można zrobić wg własnego uznania, poniżej składniki na moją bazę
Mania Gotowaniabatatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny. SKŁADNIKI ( na 4 porcje) 2 duże bataty 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 nieduża papryczka jalapeno 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 1 łyżka masła pieprz cayenne gałka muszkatołowa sól dodatkowo świeży tymianek kilka plasterków chorrizo grana padano SPOSÓB WYKONANIA Bataty i marchewkę
DefinicjaSmakupasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek mielony 1 łyżka octu majeranek suszony sól Sposób wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki do ozdoby śmietanka gęsta 18% lub gęsty jogurt naturalny przyprawa warzywna typu vegeta pieprz i sól liść laurowy 2-4 ziarenek ziela angielskiego
Kuchnia Beatyperliczka, sól, 8 jagód jałowca, nadzienie: 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 ml bulionu drobiowego, cukier, sól, tłuszcz do smażenia (gęsi), tymianek, główka czosnku Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć(...)można wyluzować , ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych
królestwo garów