skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:25/34)

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek 167

łyżki miodu pszczelego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy maggi 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka mielonego cynamonu kilka plasterków limonki garść pieczarek 1 nieduża cebula sól, pieprz łyżka mleka 1. Składniki marynaty (miód, cynamon, olej, maggi, sok z limonki) dobrze ze sobą łączymy, by powstała jednolita masa. Przepiórki warto przed przyprawieniem obejrzeć, czy nie mają pozostałości piórek(...)Każdą dobrze obtaczamy w marynacie i odtawiamy na dwa dni do lodówki w glinianym naczyniu owiniętym folią spożywczą. W dniu pieczenia, newralgiczne elementy drobiu, tj. końce nóżek i skrzydełek, owijamy w folię aluminiową, by się nie przypaliły. Można to samo uczynić z szyją, jednak ja wolę, jak ta akurat dobrze się wypiecze. Wedle woli można również szyję całkiem od przepiórki

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka z mięsem z rosołu 85

rosołu Składniki: mięso z kurczaka z rosołu (udka, pierś, skrzydełka) różowe winogrono: 1 szklanka seler naciowy: 2 – 3 łodygi cebulka dymka ze szczypiorkiem: 2 pęczki posiekana natka pietruszki: 3 łyżki majonez: 1 łyżka serek śmietankowy ziołowy: 1 łyżka musztarda Dijon: 1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku   Sałatka z mięsem z rosołu

Kuchnia Na Wypasie
Rosół. 269

jest jedną z narodowych potraw polskich. Składniki na 4l wody : korpus kurczaka, udko i skrzydełko, 4 średnie marchwie, 1 większa pietruszka, kawałek selera, 1 por, sół, pieprz, natka pietruszki, ewentualnie kostka rosołowa lub vegeta, makaron nitki. Przygotowanie: Korpus dokładnie oczyścić i opłukać, udko i skrzydełko również opłukać. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, ale w między czasie szumować(...)woda zacznie się gotować zmniejszyć gaz na bardzo malutki płomień.  Warzywa obrać, umyć ( przekroić tylko wzdłuż)  i wrzucić do garnka - po zszumowaniu. Dodać soli i pieprzu do smaku, ewentualnie dodać kostkę rosołową lub vegetę. Cały czas gotować na bardzo małym ogniu do momentu gdy warzywa będą już miękkie. W między czasie ugotować makaron

W kuchni u Moniki
Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” 106

Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć(...)będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych

królestwo garów
Kaczka z jabłkami i trawą żubrową 142

kaczka, 1 kg jabłek, 80 g migdałów prażonych solonych, 4 łyżeczki turówki wonnej*, 2 łyżki miodu lipowego, tłuszcz Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej(...)Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek

królestwo garów
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 226

wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 cebula marynata do kurczaka: papryka wędzona słodka pieprz  sól oliwa dodatkowo: młode ziemniaki koperek masło ulubiona sałatka SPOSÓB

DefinicjaSmaku
Kurczak przygotowany na ryżu 363

smakuje cudownie! Polecam! Kurczak na ryżu Składniki: 1 kg skrzydełek, udek, podudzi, 3 ząbki czosnku, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka estragonu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek ketchupu, 2 łyżki wegety, 3 łyżki oleju, 6 szklanek wody, 250 g masła, 2 szklanki ryżu, 3 cebule, sól, pieprz, Wykonanie: Kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowych

paapilotkaa
Bagietki z siemieniem lnianym na zakwasie 133

zbędnych dygresji, bo zaraz mi się zrobią piekielnie ostre skrzydełka kurczakowe. Na które zresztą przepis wkrótce :) Będzie więc teraz przepis na naprawdę niesamowite bagietki z siemieniem lnianym. Miękkie w środku z chrupiącą skórką. Składniki na 4 sztuki: 500 g mąki tortowej 150 g zakwasu żytniego 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 (nawet może być

Marder&Marder Manufacture
Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. 97

listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - 75 dag ziemniaków - 4 kawałki gotowanej białej kiełbasy - 1 szklanka śmietany - 2 łyżeczki przesianej mąki pszennej - sok z cytryny lub ocet winny - sól, cukier - garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki lub/i koperku ) - opcjonalnie ugotowane jajka Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. Jak zrobić barszcz białowieski Małgorzaty Caprari. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)ugotowaniu wywar dopraw do smaku solą. Jeśli chcesz przygotować bulion drobiowy lub wołowy, do warzyw dodaj mięso- w zależności od tego jak intensywny smak chcesz uzyskać, powinno to być od pół do jednego kilograma wybranego mięsa. Może to być cały kurczak lub wszelkiego rodzaju części z kostkami: skrzydełka, korpus, nóżki. W przypadku mięsa wołowego najlepiej sprawdzają się szponder

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą 161

aromatyczna i bardzo syta. 1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe 2,5 litra wody Kilka ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup 2 marchewki 200 g wędzonego boczku 3 cebule 300 g kiełbaski wędzonej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 5 jajek Sól, Pieprz Natka pietruszki do posypania Do garnka wlewamy wodę

VioletoweKucharzenie
Czernina 169

Porcja dla 4 osób: 2 kacze skrzydełka, 1 szyjka, wątróbka, serce - czyli "odpady" z jednej kaczki 300 ml kaczej krwi 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora - ok. 10 cm garść suszonych śliwek węgierek 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego ok. 8 ziaren pieprzu czarnego sól ok. 3 łyżki octu 1 łyżka mąki 1 łyżka

Jadło i czytadło
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 171

prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki

Kuchnia Beaty
Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim 177

Dzisiaj kurczak pieczony, nadziewany. Możecie odciąć mu skrzydełka oraz szyję i zrobić z nich niewielką ilość wywaru do małej ilości zupy bądź sosu. KURCZAK Z NADZIENIEM A'LA WĘGIERSKIM Składniki: - 1 kurczak - 2 papryki słodkie (najlepiej różnokolorowe) - 1 papryczka chilli - 5 ziemniaków - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek miodu - przyprawy: sól, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Kurczaka

Życie zamknięte w smaku
Pasztet z gęsi z gruszką 171

gotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć, obrać(...)sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy

królestwo garów