ćwierć kurczaka (ze skrzydełkiem) 2-3 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy oregano majeranek bazylia ziele angielskie listek laurowy 300 ml śmietany 22% Mięso umyć włożyć do garnka zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Wyjąć mięso i przestudzić. Warzywa wrzucić do rosołu , doprawić ziołami i gotować
Gotowanie jest łatweskrzydełka lub żeberka włoszczyzna 2 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z pokrojonym drobno mięsem dodajemy do zupy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy
Atlas Smakówlaurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 800 g pieczarek natka pietruszki łyżeczka suszonego lubczyku szklanka śmietanki 30-36% sól i pieprz do smaku 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera wlać wodę. Dodać umyte i pokrojone warzywa (jeśli trzeba obrać). Dołożyć skrzydełka i przyprawy. Zamknąć klapę i ustawić program SOUP i czas 40 minut. Na sam koniec dodać śmietanki
ClauditteMissCookingłyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć
Kulinarny karnet Christopheraśląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka: 2 plastry wędzonego boczku 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki Do dużego garnka wlewamy 1,5 l wody i dodajemy skrzydełka lub żeberko. Stawiamy na ogniu. Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki(...)zasmażka nabierze gęstej, ale lejącej się konsystencji. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy aż zupa zgęstnieje. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. Podajemy z pieczywem
My simple kitchenBardzo szybka i pyszna Składniki: - 2 szt. kostki rosołowej Knorr - 1 skrzydełko - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - 1 szt. świeżego kalafiora - 2 szt. marchewki - ćwiartka selera - makaron nitki - łyżka masła - łyżka śmietany - sól, pieprz do smaku Mój młodszy syn nie był w stanie zjeść kalafiora pod żadną postacią lecz ta zupa się przekonał, najpierw ukrywałam kalafiory dusząc(...)skrzydełko koszt ok. 0,50 zł, 2 marchewki koszt ok. 0,30 zł, makaron nitki w Biedronce Makaron Babuni koszt ok. 1,20 zł, śmietana kubek cały koszt 1,29 zł. Ziele angielskie i liście laurowe myślę, że każdy ma u siebie gdyż to chyba podstawa w kuchni. Przygotowanie: Skrzydełko myję, wkładam do garnka
Tanio smacznie i prostosama robię też taki susz, ale w tym roku jakaś chyba byłam naprawdę leniwa, bo to co ususzyłam to już zużyłam. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe susz warzywny Skworcu 1 cebula cebulka ziele angielskie listek laurowy sól koperek Kurczaka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki .Cebulę opalić i przełożyć do misy multicookera, zalać wodą , dodać przyprawy , susz warzywny
Moje domowe kucharzenieniego zrezygnować. Sałatka jest prosta, szybka i przepyszna! 200g ugotowanej kaszy bulgur 100g wędzonego kurczaka (waga samego mięsa; użyłam ze skrzydełek) 50g kapusty pekińskiej 50g oliwek (użyłam nadziewanych pastą paprykową) olej (użyłam z orzeszków ziemnych) sól, pieprz Mięso z kurczaka rozdrobnić (wg gustu), kapustę pekińską drobno posiekać a oliwki przeciąć na pół. Wszystkie składniki ze sobą połączyć
Di gotujedrobiowego mięsa ( kacze skrzydełka, szyje i inne kawałki dowolnego drobiu) 5 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 4 cebule 4 marchwie 3 korzenie pietruszki 1/2 selera korzennego 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie pory (lub jeden duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu(...)oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,jedną cebulę, jedną marchew, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jedną łyżkę lubczyku, suszone grzyby, pieprz czarny. Całość zalewamy zimną wodą, tak aby skrzydełka i warzywa były całkowicie przykryte. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał
Miód i pieprzlitra wody do zupy: 2 litry czystego wywaru 250 g boczku wędzonego około 600 g ziemniaków 3 średnie cebule (około 150 g) do smaku sól, pieprz na zacierkę: 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Link do filmu z przygotowania: Zupa kartoflana z zacierką Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar: Do garnka przekładam umytego kurczaka, dodaję(...)momentu zagotowania około 45 minut. Następnie wyjmuję kurczaka (jak ostygnie to obiorę ćwiartkę i skrzydełka z mięsa i dodam do zupy) i odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę. W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję zacierkę: Do miseczki wsypuję mąkę dodaję szczyptę soli i jajko. Na początki składniki w miseczce mieszam palcem
Uwaga Babcia Gotujecytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub ugotowana fasola CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy skrzydełka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, łyżką cedzakową zbieramy z powierzchni(...)łyżki wiśni i miód. Gotujemy przez kolejne 30 minut. 4. Wywar przecedzamy, pozostałości wyrzucamy. Do wywaru dodajemy odłożone wcześniej buraczki, koncentrat z buraków, sok z 1/2 cytryny, sól i świeżo mielony pieprz; mieszamy. Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Zupa najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym lub ugotowaną fasolą. Smacznego
My Culinary Arttylko całe ptaki” Ja kupuję całe perliczki i dzielę je. Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuje bulion. Udka można na przykład konfitować a piersi smażę, oczywiście nogi również można smażyć. Używam piersi ze skórą. Pierś lekko roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem. Oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w pierniku. Smażyć na rumiano
królestwo garówciasto (na około 50 średnich pierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 40 gram rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę lub dwie). Następnie(...)kółka szklanką. Pierogi z mięsem (25 sztuk): 1/2 porcji ciasta z przepisu powyżej mięso z dwóch udek i dwóch skrzydełek kurczaka ugotowanych w rosole białe warzywa z rosołu: 1 pietruszka, ćwierć selera + kilka suszonych grzybów, jeśli używamy do rosołu sól i pieprz 1 biała cebula szczypta kuminu 2 łyżki oleju do gotowania 1 łyżka masła 1/3 szklanki rosołu do podania
Mango Papajapowinna być chuda, zmiel raz na największych oczkach 1 średniej wielkości marchewka, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach 1 duża cebula, obierz i posiekaj w maleńką kosteczkę sól, czarny pieprz 3 łyżki suszonego majeranku 7 łyżek suchego ryżu (1/2 szklanki) i tyle samo zimnej wody (1/2 szklanki) 1 duża główka kapusty głowiastej późnej oliwa lub olej Przygotowanie kapustę(...)dołu do góry. Gotowy gołąbek. POmidorowy Wywar do gotowania gołąbków Składniki 900 ml wywaru drobiowego ze składników: parę skrzydełek i nóżek, 1 opieczona cebula, kawałek pora, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, parę ziaren ziela angielskiego, sól, 1 listek laurowy 4 pomidory, pokrój w mniejsze kawałki 1 duża cebula, posiekaj drobno czarny pieprz, cukier lub stewia, sól
Szybko Szybkowarpomysł na kurczaka w glazurze borówkowo - śliwkowej. Składniki (dla rodzinki 2+1): 2 udka - ćwiartki z kurczaka 1 skrzydełko 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka wytrawnej konfitury z borówki 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 4 śliwki węgierki 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy majeranek Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam i solidnie obsypałam pieprzem. Nacięłam też lekko skórę w kilku miejscach(...)zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między mięskami. Całość obficie zsypałam majerankiem i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczyło upiec kurczaczki moim sprawdzonym sposobem tzn. najpierw przez
Kuchnia po mojemu