skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:17/34)

KRUPNIK 138

prosta zupka. Krupnik jest dobrym rozwiązaniem gdy nie mamy pomysłu na obiad. Najbardziej znana polska zupa. Zdrowa kasza i warzywa w zupełności wystarczą. Oczywiście jak najbardziej można dodać skrzydełka kurczaka, żołądki czy żeberka. Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam(...)jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC 3 szt. suszonych grzybków 2-3 łyżki galaretki z pieczeni łyżka masła 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekany koperek lub natka pietruszki * w wersji mięsnej: 2-3 skrzydełka drobiowe / 4 żołądki / żeberka / kość np.ze schabu  Ja użyłam    kaszy jęczmiennej pęczak.    Kasza jęczmienna    Należy

potrawyregionalne
Przepiórki faszerowane 127

bułki, 2 garście włoskich orzechów, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 wątróbka indycza – ja użyłam podrobów z bażanta, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, 3 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku, Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka(...)skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtko, wątróbkę, tymianek, masło, brandy. Dodać orzechy i jeszcze chwilę miksować. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli

królestwo garów
Zupa szpinakowa z jajkiem 115

pożywna zupka na pierwsze danie :) Składniki : około 1,5 litra wody 5 średnich kartofelków 1/2 małej marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora dosł 2cm skrzydełko z kurczaka szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki ) jarzynka naturalna z sola morską pieprz i sól ewent. jeszcze cytryna kwaśna śmietana 18 % Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się zagotują następnie

Gotowanie...to proste !
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 157

boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;)  korpus z kaczki  skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży  gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili  makaron gryczany nać kolendry  2 świeże

AZgotuj!
Pasztet świąteczny 121

liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 cebule 1 marchewka  1/2 pora pietruszka kawałek selera świeżo mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku WYKONANIE  Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane  skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa(...)wszystko przekręcamy przez bardzo gęstą siatkę lub robimy to przynajmniej 2 razy na rzadszej. Dodatkowo przekręcamy jeszcze jedną marchewkę. Do masy dodajemy jaka , przyprawy i wyrabiamy pasztet. uważamy na sól. Pasztet nie powinien być słony , ponieważ po upieczeniu sól  da znać o sobie. Masę podlewamy  rosołem. Pasztet nie może być za rzadki ani za gęsty. Nakładamy do podłużnej

W kuchennym oknie Ewy
Perliczka z farszem wątróbkowym 93

Perliczka 6 jagód jałowca, 1 jajko, 1/2 suchej kajzerki, 500 g wątróbki drobiowej, 4 jagody jałowca, kilka gałązek tymianku, pieprz, sól, 3 łyżki masła Bułkę namoczyć w wodzie. Perliczkę oczyścić z resztek piór, wypatroszyć, obciąć kuper i końcówki skrzydełek. Wątróbkę oczyścić, umyć. 2/3 pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pozostałą

królestwo garów
Przepiórki na sposób francuski 136

ptaków, ale również sposób podania. 4 przepiórki, 250 ml wina (użyłam czerwone wytrawne ), 4 goździki, laska kory cynamonu, sól, 200 g słoniny, kilka kromek bułki lub chleba tostowego Wino zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Zalać przepiórki winem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Słoninę pokroić

królestwo garów
Przepiórki cytrynowe 116

przepiórki, duża garść posiekanych ziół*, 4 ząbki czosnku, 1 trawa cytrynowa, skórka otarta z 1 cytryny, sól, tłuszcz do podsmażenia przepiórek**, 200 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego, łyżka zimnego masła, Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup).  Umyć, osuszyć. Trawę cytrynową i czosnek

królestwo garów
Cebulowa 126

Cebulowa Składniki:  - skrzydełko  - ok pół kg cebuli  - 2 kostki rosołowe Knorr  - pół szklanki białego wytrawnego wina  - dwie łyżki masła  - tymianek  - sól, cukier, pieprz do smaku - jako dodatki: jasne pieczywo może być troszkę czerstwe - ser żółty do posypania Zrobiłam ją po raz pierwszy jako eksperyment i nie żałuję wcale bo smakowała bosko. Mój młodszy

Tanio smacznie i prosto
Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej 184

Składniki : skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć  Przygotowanie : Miód rozpuścić(...)łyżkach letniej wody Dodać do niego wszystkie przyprawy i rozgnieciony czosnek Umyte skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną miksturą, powinny być zanurzone Najlepiej pozostawić je w przyprawach do dnia następnego, kilka razy skrzydełka pomieszać Następnego dnia piec pod przykryciem około 30 min, potem zdjąć pokrywę i dopiec na rumiano, gdyby zalewa wyparowała, dolać 1/2 szklanki wody. Można podawać

Proste Potrawy
Zupa krem z żółtych warzyw od Proste Historie 203

aromat. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonej zupy krem z żółtych warzyw 1 średni ziemniak  przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta pieprzy cayenne 2 skrzydełka z kurczaka 600ml wody Sposób przygotowania: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, czekami aż się podgotują. Następnie dodajemy obranego, umytego, pokrojonego

Truskawkowa Fiesta
Rosół drobiowy (z szybkowaru) 188

poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania  kremu kukurydzianego .  Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka  (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna  (marchew, por, seler, pietruszka) 1 cebula 1,5 l wody sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć. Cebulę obrać i opalić, np. nad kuchenką gazową. Dno dużego garnka

Ugotować
Zupa buraczkowa 154

zupę. Zupa buraczkowa jest porządną dawką witamin oraz pozytywnego nastroju, gdyż można przez jej pryzmat spojrzeć na świat na różowo. Składniki: 2 skrzydełka; 30 dag żeberek; włoszczyzna; 1 cebula; 4 średnie buraki; 6 średnich ziemniaków sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, maggie, śmietana 30% 3 łyżki octu koperek Wykonanie: Mięso zalać 2,5 l zimnej wody, zagotować, odszumować. Cebulę obrać, naciąć

dom-agi.pl
Barszcz czerwony z ziemniakami. 174

dzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku ziemniaki łyżeczka majeranku Mięso umyć i zalać wodą

Radość kipiąca uśmiechem.
Rosół z mulicookera 127

szybkowarze i w wolnowarze [ wpisu na blogu niestety nie ma]..i też rosołki były pyszne...tym razem zrobiłam w multicookerze. podudzia lub skrzydełka z kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka cebulka  ziele angielskie listek laurowy sól koperek Podudzia pokroić na mniejsze kawałki .Cebulę opalić, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić i przełożyć do misy multicookera, zalać wodą , dodać przyprawy

Moje domowe kucharzenie