skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:9/34)

SKRZYDEŁKA W MIODZIE 141

spróbować i tu mój błąd. W końcu zdecydowałam się na skrzydełka z miodem i teraz żałuję, że tyle czasu zwlekałam. Są po prostu przepyszne, słodko-ostre. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz ;) Składniki: *8 skrzydełek z kurczaka  *łyżeczka słodkiej papryki  *pół łyżeczki ostrej papryki  *łyżeczka soli  *łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)łyżki oliwy  *1 łyżka miodu. Wykonanie: Skrzydełka rozciąć na 3 części ( wykorzystujemy tylko 2 części skrzydełek a tzw lotki można użyć do zupy). Przyprawy wymieszać z oliwą i natrzeć skrzydełka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie piec ok. 40 minut w 170'C. na 10 minut przed końcem pieczenia skrzydełka delikatnie posmarować miodem

Zrób to smacznie
Skrzydełka z boczkiem i owocami jałowca 183

Prosty, ale bardzo smaczny i niecodzienny sposób na mięciutkie skrzydełka. Całość jest niezwykle aromatyczna i doskonale łączy się z chrupiącym boczkiem. 1 kg skrzydełek z kurczaka 10 dag surowego wędzonego boczku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (lub wody) 1 cebula 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki soli 6 ziaren jałowca 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki(...)suszonego rozmarynu odrobina pieprzu czarnego (mielonego) 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła Do miseczki wsypać: sól, pieprz, rozgniecione ziarna jałowca, tymianek i rozmaryn. Skrzydełka natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki (na kilka godzin). Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć kurczaka - z obu stron na średnim ogniu (ma być zarumieniony, jasnobrązowy). Mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego

Di gotuje
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA 86

proponuję wszystkim pyszną rozgrzewającą zupę z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek   SKŁADNIKI 1/2 puszki pomidorów w kawałkach, 1 mała czerwona papryka, 1 marchew, 4 skrzydełka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 l wody, sól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki, natka pietruszki, liść laurowy, 3 ziela angielskie Na grzanki: 2 kromki chleba, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie(...)oczkach. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy paprykę i pomidory, które najpierw drobno kroimy. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je, obieramy z kości i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i papryką

słodki bratek
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą 137

soczewicy gotowana ze skrzydełkami kurczaka, z powodzeniem zastąpi drugie danie. Nasyci organizm w zdrowy sposób i zaspokoi uczucie głodu. Drukuj Zupa jarzynowa z czerwonej soczewicy 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 110 kcal Pożywna i zdrowa zupa z czerwoną soczewicą i skrzydełkami kurczaka. Zupa jest(...)cebula 2 marchewka 3 ziemniaki 100 g czerwonej soczewicy 1 łyżka masła 40 g koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego sól, pieprz, słodka papryka DODATKOWO OPCJONALNIE 4 skrzydełka z kurczaka kawałek ziołowego chlebka Sposób przygotowania: W garnku roztop masło i zeszklij na nim poszatkowaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę. Wszystko

ProstePesto.pl
Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym 184

Pyszne skrzydełka faszerowane, na każdy dzień i od święta.  Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym  Składniki: Farsz skrzydełka z kurczaka - 4 szt papryka czerwona - 8 słupków ogórki korniszony - 8 słupków ser żółty - 8 słupków przyprawa do kurczaka tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe: jajko - 1 szt mąka - 50 g woda - 40 ml mleko - 50 ml sól- szczypta papryka ostra- szczypta

Kuchnia Danusi
Barszcz ukraiński 148

kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce(...)garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem cebulki. Dodać liść laurowy, ziele ang., kucharek i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa i skrzydełka. Marchew i pietruszkę pokroić w talarki, wrzucić do wywaru (resztę warzyw wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości

Smakołyki Asi
Kura duszona w śmietance 188

sposób tuszka jest krucha, soczysta i pełna smaku. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. - kurczak - 2 marchewki - korzeń pietruszki - por - kawałek selera - sól, pieprz Tuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus, podroby ). Jarzyny obrać. Mięso i warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę

kawawszklance
Pasztet drobiowo-warzywny 225

oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki(...)wodzie do miękkości): 2 spore marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem

Mango Papaja
Czerwony barszczyk 113

Czerwony barszczyk  Składniki: - 5 buraków - 1 marczewka - 1-2 łyżki masła lub słoniny ze skwarkami - ocet (do smaku ) - 3 ząbki czosnku - sól,pieprz - ziele angielskie, liść laurowy - 1 skrzydełko z kurczaka - kilka ziemniaków (według uznania) - jajka ugotowane na twardo (według uznania) ja daję 1 szt, na osobę - można dodać 2 kostki rosołowe - śmietana To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego(...)wagi buraków), marchewka koszt ok. 0,20 zł, skrzydełko z kurczaka koszt ok. 0,40 zł, kostki rosołowe koszt ok. 2,50 zł za opakowanie 6 szt. Knorr, śmietana koszt ok. 1,29 zł Przygotowanie:   Do garnka wlewam zimną wodę, dodaję przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe i skrzydełko. Buraki obieram najlepiej w rękawiczkach ponieważ bardzo farbują

Tanio smacznie i prosto
ZUPA ZACIERKOWA 239

kawałek selera marchew pietruszka 2-3 szt.skrzydełek kurzych 3-4 ziemniaki 3-4 łyżki zacierki makaronowej parę plasterków boczku wędzonego majeranek ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni

potrawyregionalne
Ćevapčići - chorwackie kotleciki z grilla 195

ząbków czosnku pęczek natki pietruszki papryczka chilli/ostra w proszku pieprz, sól, łyżka stołowa vegety łyżka ostrej musztardy (u mnie idealnie sprawdziła się przyprawa do skrzydełek ognistych kamisa, polecam!) 3 ząbki czosnku, majonez, jogurt typu bałkańskiego, sól, koperek - na sos czosnkowy  (opcjonalnie ogórek wężowy starty na dużych oczkach, wymieszany z sosem wyżej > cacyki ;) ) Cebule, natkę i czosnek drobno siekamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak na warzywach 493

Przepis na skrzydełka z kurczaka pieczone na ziemniakach i marchewce. Proste i smaczne danie na obiad. Składniki: 7-8 skrzydełek z kurczaka 180 ml jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka, pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka wędzona ostra 4-5 dużych ziemniaków marchew łyżka oleju Przygotowanie Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki. Jogurt mieszamy z przyprawami. W takiej mieszance zanurzamy skrzydełka

e-PrzepisyKulinarne
Zupa ziemniaczana – kartoflanka 313

boczku wędzonego kawałek kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe majeranek suszony sól, pieprz łyżka mąki łyża masła Przygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Skrzydełka wkładamy do garnka z wodą (ok 2 l), dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe. Zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, dodajemy marchew(...)skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy, aby trochę wystygły (ja dodatkowo bulion przecedzam, bo nie lubię, żeby w zupie pływały ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce i pokrojone mięso obrane ze skrzydełek i boczek z kiełbasą. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy sól

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym 298

francuski, francuski musiał być też przepis. Znalazłam go w pięknej książce "Kulinaria francuskie" *. Przepis jest prosty, minimum przypraw - tylko sól i pieprz. Kurczak wyszedł rewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre, kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu. *"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków(...)Użyłam ok 250 ml) przygotowanie Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na 8 części - 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 uda, 2 piersi + korpus. Korpus i skrzydełka odłożyć na wywar. Na dużej, głębokiej patelni roztopić mało, obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron na jasny kolor. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wino i 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez

Stare Gary
Kurczak po andaluzyjsku 258

pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż Instrukcje Kurczaka dzielimy na 6 porcji: nogi, piersi oraz skrzydełka. Nacieramy ze wszystkich stron pieprzem oraz połową soli. Pomidory kroimy w ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale wycinamy nadmiar łykowatych części. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym tniemy w paski

Kulinarna Pokusa