skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:5/34)

Zupa pomidorowo-dyniowa bez zabielania ( z ryżem ) 210

selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik gęstego przecieru pomidorowego ) - 300 ml przecieru dyniowego ( przepis podawałam TUTAJ na domowy przecier dyniowy ) - sól, pieprz do smaku Skrzydełka czyścimy, myjemy. Warzywa obieramy. Mięso wraz z warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą 2 cm ponad poziom zawartości. Ząbek czosnku rozgniatamy płaską stroną ostrza noża i dodajemy

kawawszklance
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną 194

łyżka świeżego koperku - natka pietruszki - pieprz - sól Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez około 1 godzinę. Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. Odcinamy skrzydełka, nóżki i szyję. Wyluzowujemy. Nacieramy solą oraz pieprzem z obu stron i odstawiamy na godzinę.  Wątróbkę i serce czyścimy, a następnie płuczemy. Wrzucamy do garnka razem z wyjętymi z gęsi kośćmi(...)skrzydełkami, nóżkami, szyją, podrobami i grzybami. Zalewamy 1,5 litra wrzątku i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Mięso z gotowania oddzielamy od kości i siekamy razem

Życie zamknięte w smaku
Faszerowane skrzydełka 193

Faszerowane skrzydełka Znudziły Wam się pieczone skrzydełka? A może w ogóle nie przepadacie za nimi ze względu na dużą ilość kości, a małą ilość mięsa? Ja uwielbiam skrzydełka. Zwłaszcza te grillowane. A dzisiaj przygotowałam skrzydełka zupełnie inaczej niż zwykle. Podałam faszerowane skrzydełka mięsem mielonym. pieczarkami i papryką w panierce z płatków kukurydzianych. Skórka wyszła chrupiąca, środek miękki i aromatyczny. Tanim(...)ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Jeśli zamierzacie przygotować skrzydełka na obiad, radzę wyciągnąć kości ze skrzydełek dzień wcześniej. Czynność ta zajęła mi około godziny.  Skrzydełka myjemy i osuszamy. Wyciągamy wszystkie kości oprócz lotek. Starajmy się nie uszkodzić skóry skrzydełek. Jest to czynność trudna, ale po 5 skrzydełku dojdziecie do wprawy :) Należy się posiłkować małym nożykiem. Należy nacinać

na moim stole...
Zupa ryżowa na skrzydełkach z kurczaka 274

połączeniu z ryżem stanowi smaczną zupkę, prostą, szybką i smakowitą, a częstokroć o to nam chodzi... Składniki: 3 skrzydełka 1 pęczek włoszczyzny 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki ryżu basmati listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz(...)świeżo mielony Wykonanie: Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka z wodą. Wrzucamy listek laurowy i ziarnka ziela angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu. Włoszczyznę obieramy, myjemy kroimy w paski, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, ryż opłukujemy w zimnej wodzie. Przekładamy wszystko do gotujących się skrzydełek,  wsypujemy pieprz ziołowy, gotujemy około 20 minut.  Pod koniec gotowania przyprawiamy solą oraz

kgwjanczewo
Zupa jarzynowa z jajkiem 186

korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Gotuję 45 minut na małym ogniu. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę(...)pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Gotową zupę wylewam na talerz, dodaję jajka i posypuję natką pietruszki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 409

Osobiście zawsze proszę, żeby moje skrzydełka były ponownie wysmażne po wymieszaniu z sosem. Proszę również o dodatkową porcję sosu Bufallo „w osobnym naczyniu”. Dzięki temu są bardziej chrupkie, a jeśli nie mają wystarczająco intensywnego smaku mogę dodać więcej sosu. Skrzydełka Bufallo nie są podawane w całości, tak jak skrzydełka w Polsce. Skrzydełko kurczaka dzieli się na dwie części(...)skrzydełek. No i to by było na tyle w kwestii Bufallo Wings na dzień dzisiejszy. Teraz do roboty, a następnie do jedzenia! Najlepiej na spółkę z kimś bliskim! Wskazane do spożycia z zimnym piwem! Skrzydełka Buffalo Składniki (na 4-6 osób) : 1 kg kurzych skrzydełek (podzielonych na dwie części, końcowa część powinna być usunięta) ½ szklanki masła ( niesolonego) ⅔ szklanki ostrego

Jem więc Jestem
Skrzydełka jogurtowo-cebulowe 459

Skrzydełka jogurtowo-cebulowe... Złociste i aromatyczne skrzydełka kurczaka. Otulone cebulowo-jogurtową pierzynką. Delikatnie chrupiące na zewnątrz. Wyraźnie soczyste wewnątrz. Pyszny, domowy, obiad. Smacznego!   Składniki: 1,3 kg skrzydełek kurczaka; 400 g gęstego jogurtu naturalnego; 2 średnie cebule; 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista); 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku; Bułka tarta; Sól; Olej. Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna. 221

ziemniak - marchewka - pietruszka korzeń - cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram serka topionego kremowego - sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku. Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam wodą ( ok. 2.5- 3 l. ), solę i gotuję na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa wraz z cebulą obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję(...)minut). Kiedy warzywa są już miękkie wyjmuję z zupy ugotowane skrzydełka ( obrane mięso można na końcu dodać do gotowej zupy ), a do warzyw dodaję pokrojony serek topiony. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. Na końcu zupę doprawiam w razie potrzeby solą czy sosem sojowym i pieprzem. Taka zupkę podaję najczęściej z grzankami lub paluchami

Kuchnia z widokiem na ogród
Marynowany kurczak z grilla 135

skrzyełka) marynata 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka miodu z mniszka (ewent pszczelego) szczypta suszonej chili w płatkach sól pieprz Udka i skrzydełka umyć, udka przeciąć na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso na ok 12 godzin. W międzyczasie 2-3 razy męso obrócić w marynacie. Piec na grillu

Gotowanie jest łatwe
Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą 196

Moja dzisiejszy propozycja na smaczny obiad to smażone, lekko pikantne skrzydełka w panierce i surówka z kalarepy, marchwi i sałaty. Składniki: Skrzydełka: 8 skrzydełek z kurczaka Marynata 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka ostra chili w proszku Panierka 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej olej(...)smażenia   Surówka: mała kalarepa 2 marchewki mała główka sałaty kubeczek jogurtu naturalnego sól, pieprz, odrobina cukru Przygotowanie Skrzydełka kroimy na stawach na trzy części, lotki wyrzucamy. W misce mieszamy składniki na marynatę, smarujemy nią mięso i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mąki mieszamy ze sobą. Wprost z marynaty przekładamy mięso do panierki i obtaczamy z dwóch stron

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z dyni i papryki. 137

konsystencja  - jednak gusta i smaki się ciągle zmieniają. Składniki; ok 700 g dyni ( ja użyłam hokkaido ) 2 czerwone papryki 3 ziemniaki 1 marchewka 2 skrzydełka 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos sojowy (ok. 2 łyżki) 2-3 łyżki oleju liśc laurowy i ziele angielskie Dodatkowo; groszek ptysiowy Przygotowanie; Skrzydełka  myję zalewam wodą, dodaje(...)starty na tarce i resztę warzyw. Chwile smażymy ciągle mieszając a następnie przekładamy do bulionu i gotujemy do miękkości. (skrzydełka wyjmujemy , nie będą nam potrzebne a bulionu powinno być tyle aby był na równi z warzywami) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Kiedy zupa lekko przestygnie dokładnie ją blendujemy na gładki krem. (wcześniej należy wyłowić liścia laurowego

Radość kipiąca uśmiechem.
Skrzydełka w pieprzu pomarańczowym i papryce 151

różne przyprawy do przetestowania. Jako pierwszy zaciekawił mnie pieprz pomarańczowy. Szczerze przyznam, że choć wydawał się ciekawy byłam sceptycznie do niego nastawiona. Postanowiłam wykorzystać go do pieczonych skrzydełek, dodałam słodką paprykę i sól i muszę przyznać, że moje obawy były niepotrzebne. Pieprz jest bardzo dobry i do drobiu świetnie pasuje. Polecam. Skrzydełka podane na Julia Platin Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
pieczone skrzydełka czosnkowe 188

osób 6 skrzydełek 2 ząbki czosnki 20 g masła 1 łyżeczka magi domowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte skrzydełka kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Na desce do krojenia, nożem miażdżymy  ząbki czosnku, siekamy(...)dodajemy do niego pieprz, sól oraz masło. Całość ze sobą mieszamy, a następnie wciskamy czosnkowe masło, od skórę wyjętych z lodówki skrzydełek. Całość układamy na blasze  i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy  skrzydełka,  w temperaturze 200 stopni, przez 35 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim skrzydełka jeszcze przez 10 minut.  Następnie je wyjmujemy

Miód i pieprz
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 335

wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym  sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce . Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki, pierś kurczaka, oraz boczek kroimy w kostkę o boku jednego

Miód i pieprz
Pieczone skrzydełka - najprostsze 195

Składniki: 12 sztuk skrzydełek drobiowych 3 łyżki mielonej papryki ostrej 3 łyżki mielonej papryki słodkiej 2 łyżki curry 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól olej Sposób wykonania: Umyte skrzydełka nacieramy przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, Polewamy niewielką ilością oleju i odstawiamy na około 1,5 godziny aby mięso przeszło smakiem przypraw. Skrzydełka układamy na dużą blachę i polewamy powstałą marynatą

Qchnia po prostu