skrzydełka na soli - 500 przepisów (strona:11/34)

Zupa ogórkowa 181

względem, zostałem nim do dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania 1,5 h ilość osób: ok. 5l składniki: 6 dużych ziemniaków 5 skrzydełek kurczaka 4 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera słoik ogórków kiszonych (litrowy) przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 litry wody i gotujemy w nich skrzydełka przez

Ania i Marcin gotują
Perliczka w sianie palona 113

jałowca, 2 łyżki soli, siano – 2-3 garście, 2 łyżki masła Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół. Przyprawy rozgnieść, wymieszać z solą, natrzeć nimi perliczkę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Perliczkę umyć, osuszyć. Na blasze do pieczenia ułożyć trochę siana

królestwo garów
Kurczak pieczony 161

Pyszny kurczak pieczony..  kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia przyprawa do kurczaka sól olej marchewka por cebula ziele, listek Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z przyprawą i odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.Podsmażyć na oleju i ułożyć na baszkę, posypać pokrojonymi warzywami.Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni

Moje domowe kucharzenie
Kapłon na dziko 165

sosem jałowcowym. 1 kapłon,   farsz: 1/2 łyżeczki jagód jałowca, 2 łyżki masła, 3/4 szklanki bułki tartej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki jałowca, 2 łyżki masła, sól Kapłona oczyścić, odciąć głowę, nogi, końcówki skrzydełek, umyć, osuszyć. Jałowiec utłuc i zmieszać z bułką tartą, masłem i jajkami. Wypełnić kapłona farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami

królestwo garów
Pieczona gęś w soku jabłkowym 146

przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka.Składniki:1 gęś (ok 2 kg)sól, pieprz2 ząbki rozgniecionego czosnku1 łyżka suszonego majeranku1 łyżeczka suszonego cząbrukilka kulek jałowca400 ml soku jabłkowegoGęś myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy od zewnątrz i wewnątrz

Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA KALAFIOROWA 164

kalafior . Składniki: 2-3 szt. kurzych skrzydełek marchew,pietruszka,por,seler kalafior (ilość zależy od was) 3-4 ziemniaki ziele angielskie,liscie laurowe sól.pieprz śmietana do zupy świeży koperek Do garnka z wodą włożyłam skrzydełka,kawałek pokrojonego na kawałki selera, pora,liście laurowe i ziele angielskie. Na maśle podsmażyłam starte na tarce: marchew i pietruszkę. Warzywa dodałam do zupy

potrawyregionalne
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem 168

główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 cebula 20 dag wędzonego boczku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa zmiękną. 2. Boczek pokroi

Kuchnia domowa Ani
Galareta w kształcie jajek 130

Zwykła galareta nabiera niezwykłego charakteru. Może i Wy zechcecie ją przygotować? :) Przepis ten został także opublikowany w Chochli :) Składniki: 10 skorupek po jajkach* 2 skrzydełka mała marchewka mała pietruszka kawałek pora kawałek selera ziele angielskie, sól, pieprz, vegeta 3 łyżeczki żelatyny kukurydza  *podczas rozbijania jajek należy uważać, aby "odcięta" góra była jak najmniejsza. Radzę się w tym celu posłużyć(...)mniejszą część skorupki. Gotowe skorupki dokładnie płuczemy gorącą wodą i pozostawiamy do wysuszenia. Skrzydełka, włoszczyznę (bez kukurydzy) oraz liść laurowy i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy czterema szklankami wody. Gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Wywar przecedzamy przez sito i doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła

My simple kitchen
Przepiórki w cydrze 122

przepiórki, 330 ml cydru, 1 łyżeczka trawy żubrowej (turówki wonnej), sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup). Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Obsmażyć przepiórki z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka, zalać cydrem, dodać trawę żubrową. Gotować pod przykryciem

królestwo garów
Skrzydełka panierowane 108

Składniki: 1 kg skrzydełek ( najlepiej wykorzystać skrzydełka, na których gotujemy zupę np. pomidorową ) ciasto: 0,5 szklanki mleka 1 jajko mąka pszenna oraz kukurydziana, taką ilość aby ciasto było gęste papryka mielona słodka wędzona, pieprz mielony, kolendra mielona, przypraw a "zioła zamiast soli" ponadto: płatki kukurydziane mąka kukurydziana olej Wykonanie: Ugotowane skrzydełka studzimy. Składniki

kgwjanczewo
Kapuśniak na skrzydełkach 138

Poprzednio pół główki kapusty użyliśmy do przygotowania łazanek, więc została nam druga połowa. Zupa na bazie skrzydełek z kurczaka wyszła bardzo smaczna. Dodatek w postaci kaszy jęczmiennej okazał się strzałem w dziesiątkę.    Składniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki(...)pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 1 por (kawałek białej części) 50 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 łyżeczki kminku 1 pęczek koperku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skrzydełka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka. Do wywaru

R'n'G Kitchen
Skrzydełka jak z KFC 130

głębokiego tłuszczu, smażyłam na patelni, obracając kawałki co jakiś czas z jednej strony na drugą. Oprócz skrzydełek smażyłam też podudzia, smażą się równie dobrze :-) Wystarczy, że dodacie dowolny sos lub choćby tylko keczup i danie, że palce lizać ;-) SKŁADNIKI 15 - 20 sztuk skrzydełek z kurczaka (mogą też być podudzia) 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka (ok. 35 g) 2 łyżki(...)łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka łyżka soli Ciasto: 1 szklanka mleka 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia Skrzydełka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy pod przykryciem na całą

Czary - gary w kuchni
Stripsy/ skrzydełka a’la KFC 148

pieprzu i ostrej papryki. Idealnie pasują do frytek i sosu czosnkowego, jak również są pyszne z samą surówką. Zapraszam!!!!   Składniki: 60 dag skrzydełek, 60 dag piersi z kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki,   Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli(...)Dodatkowo: olej do smażenia   Wykonanie: Skrzydełka i pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem. Skrzydełka przekrajamy na pół, okrajamy też tzw. „lotkę” . Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przekładamy mięso do miski i posypujemy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, paprykę, mleko i mąkę. Mieszamy za pomocą

Passion of Cooking
Aromatyczne pieczone skrzydełka 246

Aromatyczne pieczone skrzydełka Uwielbiam nieskomplikowane, smaczne i szybkie obiady. A takim z całą pewnością są pieczone skrzydełka. Wystarczy je tylko odpowiednio wcześniej zamarynować, potem wstawić do piekarnika i obiad gotowy. Zamarynowane skrzydełka można upiec w piekarniku, albo na grillu. Są niesamowicie aromatyczne, lekko miodowe, soczyste, rozpływające się w ustach. A do marynaty można użyć wszelakich przypraw, na słodko, na ostro(...)ziołowo, tak jak lubimy. Składniki: 1 kg skrzydełek 4 łyżki oliwy 4 łyżki octu winnego 3 łyżki miodu sól pieprz łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka rozmarynu 2-3 łyżki margaryny Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i osuszamy. Można odciąć lotki, ja tego nie robię, bo lubię sobie "pocyckać" kostki. Łączymy wszystkie składniki marynaty

na moim stole...
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 137

pomysłowością zaskakuję sama siebie. Te skrzydełka wyszły mi wręcz wyborne, mimo, iż eksperymentowałam i improwizowałam na bieżąco. Wersja ostateczna wykonania prezentuje się tak, jak poniżej. 5 skrzydełek kurczaka 5 ząbków czosnku 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1,5 marchewki pół pietruszki, natka pietruszki chilli w proszku papryka słodka sok z połowy cytryny sól, pieprz, dwie szczypty estragonu trzy łyżki(...)keczupu mąka ziemniaczana olej do głębokiego smażenia Skrzydełka porcjujemy. Pozbywamy się całkowicie małej, niemal niemięsnej części, i ewentualnych piórek, resztę przekrajamy jeszcze na pół, po czym myjemy je i osuszamy. Dalej wrzucamy do mięsa zmiażdżony ząbek czosnku, zasypujemy całość sporą ilością chilli, słodkiej papryki, drobno posiekaną natką, estragonem i dorzucamy półtorej łyżki soli, a następnie

Kuchenna Kontrrewolucya