Owsiane batoniki, zdrowa przekąska do pracy lub szkoły – zamiast kanapek 187sucho. Bogata w nasiona, suszone owoce oraz orzechy, jest dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie lub zdrową przekąskę. Składniki na około 16 batoników: 500g płatków owsianych 50g siemienia lnianego 50g sezamu 100g miodu 50g orzechów włoskich 150g żurawiny suszonej 50g oleju kokosowego 3 białka jaja jedno jajko cynamon Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem
wysmienity
Makaron z pulpetami w sosie chińskim 247małe, po to aby nasz sos tylko lekko nadał smak makaronowi. Składniki: * makaron * 500 g mięsa wołowego wieprzowego * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka maggi * 2 łyżki miodu * sezam (opcjonalnie) * wegeta, pieprz Makaron gotujemy al dente. Mięso przyprawiamy wegetą oraz pieprzem (około łyżeczki przypraw), formujemy małe kuleczki i pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Na patelni mieszamy sos sojowy
Klasyka Gotowania
IZRAELSKI FALAFEL - STREET FOOD 169sosem z mango. Idealne danie. Bardzo pyszne, lekkie i sycące. A co to jest FALAFEL ?? Falafel – smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie. Nasz Falafel był przygotowywany przy nas. Składał się oczywiście
Gotowanie Patki
Pesto z czosnku  niedźwiedziego 165faszerowane jajka z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim . Pesto z czosnku niedźwiedziego Czas przygotowania: 10 minut Składniki: pęczek listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika sól ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki pesto wrzucamy do pojemnika, blendujemy. Ja lubię kiedy pesto jest w miarę jednolite, więc u mnie
Kulinarne przygody Gatity
Makaron ryżowy z pak choi 185krótki, tak, aby warzywa pozostały chrupiące. Doprawiamy do smaku. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Można dodać więcej pasty tom yum, jeśli lubimy ostrzejsze dania. Całość można oprószyć białym lub czarnym sezamem
Moja smaczna kuchnia
Hummus z natki pietruszki 185Idealny dip, bądź pasta do smarowania. Dziś wersja urozmaicona, z natką pietruszki! Składniki: 100g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki tahini/ sezamu 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy garść świeżej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciecierzyce zalewamy wodą na całą noc. 2. Następnego dnia gotujemy ciecierzyce wg opakowania, ostawiamy. 3. Ostudzoną
FITBUuK
PELNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU 231przeoczyć tego momentu. ciasto właściwe: 125g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125g ciepłego mleka 125 g mąki pszennej 1-1,5 łyżeczki soli 35 - 40 g oleju 50 g ziaren sezamu + ziarna do posypania chleba Wszystkie składniki na ciasto właściwe dodajemy do żywego zaczynu - mieszamy. Całość wyrabiamy mikserem przez około 5 minut (ciasto powinno już być całkiem
Moja Książka Kucharska
Francuskie ślimaczki  z łososiem 303francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam! Francuskie ślimaczki z łososiem Składniki
Smak mojej kuchni
Drożdżowe bułeczki 163ręką odrywamy kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej, formujemy rulonik, składamy na pół i zwijamy, dwa pozostałe końce wyciągamy. Odrywamy mały kawałek ciasta, formujemy kulkę i robimy ogonek, który posypujemy sezamem. Pozosta wiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach
Delusional Trine
Przepis: Kotlety mielone 202inne mięso np. wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 mała cebula 2-3 jajka 2 marchewki sól i pieprz do smaku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich mąka sojowa lub ziarno sezamu do obtoczenia kotletów Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy mięso, jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku i wyrabiamy wszystko razem
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jogurtowe bułeczki 200pieczenia lub matą teflonową) odstawić przykryte ściereczką i poczekać aż podrosną. (około 30 minut) Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem - można posypać sezamem, lub makiem i piec około 20 minut aż będą rumiane. Wystudzić na kratce. Jeśli posiadacie maszynę do chleba to: włóżcie wszystkie składniki zgodnie z instrukcja. Nastawcie maszynę na program zagniatanie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 24.03.2017r. 196Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 9 przepisów. Aga Ciasteczka z płatkami pszennymi , sezamem i słonecznikiem Paulina Kotlety rybne Marta Fasolowe browni od Laury Agnieszka Szpinakowy mix Danuta Sernik gotowany z mini rolsami Kasia Ucierane szybkie ciasto z wiśniami bez białego cukru i margaryny Joanna
Magiczne Życie Marty
Kurczak z warzywami pod sojową pierzynką 278cytryny do smaku. 6. Powstałą masa zalewamy mięso z warzywami. 7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i pieczemy 30-40 minut. 8. Gotowe danie możemy posypać czarnym sezamem, natką pietruszki lub innymi dodatkami. Smacznego życzy Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: brokuł , groszek , kolendra , kurczak , marchew , parmezan , seler naciowy , soja , Targroch , warzywa , zapiekanka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Najprostsze sushi maki 211dożywają Azjaci! Po piąte: Może być zróżnicowany. Do sushi tak naprawdę możecie użyć wielu innych składników! Ogórek, awokado, łosoś, tuńczyk lub inna ryba, paluszki krabowe, krewetki, śledź, sezam, kawior, papryka, szczypiorek… Warto pokombinować! Powyższy przepis jest świetną bazą do eksperymentów
Proste-przepisy.pl
Japoński chleb mleczny Hokkaido 217minut, najlepiej w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić objętość). Posmaruj chleb żółtkiem roztrzepanym z niewielka ilością wody i szczyptą soli. Można posypać nasionami, ja dałem na wierzch trochę sezamu. Wstaw do nagrzanego do 170-180 °C piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż do zrumienienia skórki. Studź na kratce. Smacznego :) Przygotowanie kleiku z mąki (Tang Zhong
Przepisy na domowy ser i chleb