sezam - 2421 przepisów (strona:89/162)

Domowe tahini 164

Nasze DOMOWE TAHINI to nic innego jak pasta z nasion... Artykuł Domowe tahini pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Co oznacza apetyt na…? Czyli o tym, co próbuje Ci powiedzieć Twoje ciało 204

trądzik, rozdrażnienie lub przewlekłe zmęczenie). Zwróć również uwagę na wapń – być może to jego niedobór jest przyczyną apetytu na tłuste potrawy. Wapń znajdziesz w sardynkach, migdałach, serze, maku, sezamie, jarmużu czy roślinach strączkowych. SŁONE PRODUKTY Apetyt na sól może oznaczać odwodnienie organizmu. Jak sprawdzić, czy pijemy wystarczająco dużo? Najprościej obserwować kolor moczu – jasny, słomkowy kolor oznacza, że wszystko

Powiedz dietom nie
PARÓWECZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 170

Coś dla wielbicieli parówek ;).Pyszna chrupiąca przekąska dla każdego. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 8 długich parówek najlepiej drobiowych ser żółty tarty ok.120g sezam i siemię lniane do posypania 1 białko WYKONANIE Ciasto francuskie rozwinąć i każdy prostokąt ciasta  i pokroić na osiem prostokątów.Długie parówki przekroić na pół i połówki poukładać na dolnym brzegu kwadratu.Z boku paróweczek położyć

Mała w garnku miesza
KOTLECIKI Z ZIEMNIAKAMI I NATKĄ PIETRUSZKI 112

SKŁADNIKI 85g ryżu długoziarnistego 2 duże ziemniaki 2 czerwone cebule drobno posiekane ząbek czosnku 4 łyzki świeżej natki pietruszki 6 łyżek sezamu sól pieprz olej do smażenia WYKONANIE Ugotować ryż wedlug przepisu na opakowaniu,po czym dobrze odcedzić.Rozłożyć na talerzu i odstawić na godzinę,by całkowicie wystygł.Od czasu do czasu zamieszać widelcem. W tym czasie ugotować ziemniaki

Mała w garnku miesza
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 205

zastąpić mąką pszenną typ 500, 550 lub 650) 330 ml letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb bezglutenowy - gryczany 141

mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 8 g suchych drożdży - 1 opakowanie

Ze smakiem bez glutenu
Chleb bezglutenowy - jaglany 151

piszącej i czytających:-)  Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki: 500 g mąki bezglutenowej jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - opcjonalnie 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu 100 g susz onych śliwe k ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe batoniki jaglano-bakaliowe 111

szkl płatków migdałowych, 1 szkl posiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie - 2 łyżki miodu na dosłodzenie Mleko zagotować z dwoma łyżkami brązowego cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i zostawić lekko

Ze smakiem bez glutenu
Owsiane batoniki, zdrowa przekąska do pracy lub szkoły – zamiast kanapek 143

sucho. Bogata w nasiona, suszone owoce oraz orzechy, jest dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie lub zdrową przekąskę. Składniki na około 16 batoników: 500g płatków owsianych 50g siemienia lnianego 50g sezamu 100g miodu 50g orzechów włoskich 150g żurawiny suszonej 50g oleju kokosowego 3 białka jaja jedno jajko cynamon Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem

wysmienity
Makaron z pulpetami w sosie chińskim 184

małe, po to aby nasz sos tylko lekko nadał smak makaronowi.  Składniki: * makaron * 500 g mięsa wołowego wieprzowego * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka maggi * 2 łyżki miodu * sezam (opcjonalnie) * wegeta, pieprz Makaron gotujemy al dente. Mięso przyprawiamy wegetą oraz pieprzem (około łyżeczki przypraw), formujemy małe kuleczki i pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Na patelni mieszamy sos sojowy

Klasyka Gotowania
IZRAELSKI FALAFEL - STREET FOOD 116

sosem z mango. Idealne danie. Bardzo pyszne, lekkie i sycące.  A co to jest FALAFEL ??   Falafel – smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie. Nasz Falafel był przygotowywany przy nas. Składał się oczywiście

Gotowanie Patki
Pesto z czosnku niedźwiedziego 109

faszerowane jajka z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim . Pesto z czosnku  niedźwiedziego Czas przygotowania: 10 minut Składniki: pęczek listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika sól ok 1/4 szklanki oliwy  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki pesto wrzucamy do pojemnika, blendujemy. Ja lubię kiedy pesto jest w miarę jednolite, więc u mnie

Kulinarne przygody Gatity
Makaron ryżowy z pak choi 124

krótki, tak, aby warzywa pozostały chrupiące. Doprawiamy do smaku. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Można dodać więcej pasty tom yum, jeśli lubimy ostrzejsze dania. Całość można oprószyć białym lub czarnym sezamem

Moja smaczna kuchnia
Hummus z natki pietruszki 129

Idealny dip, bądź pasta do smarowania. Dziś wersja urozmaicona, z natką pietruszki! Składniki: 100g ugotowanej ciecierzycy sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki tahini/ sezamu 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy garść świeżej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ciecierzyce zalewamy wodą na całą noc. 2. Następnego dnia gotujemy ciecierzyce wg opakowania, ostawiamy. 3. Ostudzoną

FITBUuK
PELNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU 167

przeoczyć tego momentu. ciasto właściwe: 125g  pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125g ciepłego mleka 125 g mąki pszennej 1-1,5 łyżeczki soli 35 - 40 g oleju 50 g ziaren sezamu + ziarna do posypania chleba        Wszystkie składniki na ciasto właściwe dodajemy do żywego zaczynu - mieszamy. Całość wyrabiamy mikserem przez około 5 minut (ciasto powinno już być całkiem

Moja Książka Kucharska