sezam - 2421 przepisów (strona:85/162)

Rogale 116

Pyszne i puszyste rogale śniadaniowe dla każdego łasucha! To niezwykle prosty przepis na rogale maślane, które możesz posypać makiem, sezamem lub np. czarnuszką.  - idealne rogale na drożdżach - super pomysł na aromatyczne śniadanie - wystarczy wymieszać i wyrobić razem składniki

AniaGotuje.pl
Kasza jaglana z karmelizowanymi malinami, ziarnami i miodem 134

łyżka miodu z maliną  1 laska wanilii 25 dag malin 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam     Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat, zalewamy

Wanilia i Kardamon
Frytki z selera i innych warzyw 117

ziemniaków - klik . Marchewka z imbirem (dla diabetyków) - klik . Pieczone frytki z marchewki - klik . Pieczone talarki z batatów - klik . Serowe frytki z cukinii - klik . Frytki z batatów z czarnuszką i sezamem - klik . Frytki z selera i innych warzyw - składniki: (około 2-3 porcje) 1 seler (większy)   2 marchewki 2 ziemniaki  Moje przyprawy: papryka słodka wędzona   sól Dodatkowo

Di gotuje
Idealny ryż do sushi 96

rolce zawija się ryby i warzywa. Uramaki – popularnie nazywane california maki, to także ryż z płatami nori, tyle, że zawinięte odwrotnie – algami do wewnątrz. Odwrócone maki posypuje się sezamem i kawiorem. Print Idealny ryż do sushi Ryż do sushi jest kluczowym składnikiem japońskiego dania, dlatego musi być odpowiednio przyrządzony. Kategoria Dodatki Kuchnia Japońska Czas przygotowania 15 minutes Czas gotowania

smakowitehistorie.com
Budyń jaglany z dynią i pastą sezamową 169

udyń jaglany z pure z dyni, pastą tahini z sezamu, pomarańczą a dla pikantności imbir. Jedząc można mruczeć z rozkoszy:) 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego ( migdałowe) 200 gram kaszy jaglanej 2-3 łyżki pure z dyni piżmowej 1 łyżka pasty sezamowej skórka z pomarańczy do smaku szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki startego imbiru miód akacjowy do smaku  Pure

AZgotuj!
Sałatka z camembertem i kurczakiem w sezamie 91

Jednak czasami możemy sobie urozmaicić ten posiłek i przygotować coś innego. W takiej sytuacji świetnym rozwiązaniem są sałatki, które można zrobić dosłown Artykuł Sałatka z camembertem i kurczakiem w sezamie pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pizzerinki / bułeczki pizzowe 277

Pizzerinki powinny wyrastać jeszcze ok. 30 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie posmarować je sosem pomidorowym. Brzegi można też posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z odrobiną mąki i posypać sezamem. Rozgrzać piekarnik do 200 °C i piec placki z sosem ok. 10 minut, aż się trochę podpieką. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać tartym serem, nałożyć dodatkowe składniki jak oliwki

Przepisy na domowy ser i chleb
Szybki obiad - makaron z domowym pesto migdałowo- parmezanowym 187

dobrej jakości składniki, takie jak oliwa z oliwek lub olej tłoczony na zimno, świeże zioła: bazylia, natka pietruszki czy koperek, jakieś orzechy lub migdały bądź inne ziarna typu: słonecznik, sezam czy pestki dyni. Dobre pesto musi zawierać odrobinę tego goryczkowego posmaku, jaki daje parmezan.  Jak przygotować przepyszny obiad, jak z dobrej restauracji? SKŁADNIKI I WYKONANIE: - ugotuj al'dente dwie

SMYKWKUCHNI
Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny 112

tahiny. Jest pyszna, chrupka i zaskakująca. 1/4 główki czerwonej kapusty garść suszonej żurawiny świeży tymianek lub suszony- do smaku 2 łyżki prażonych pestek słonecznika Dressing: 1 łyżka pasty z sezamu ( tahina) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki kminku ( pomiń jeśli nie lubisz) 1 łyżeczka miodu pieprz do smaku 1/2 ząbka czosnku Składniki dressingu zmiksować.  Kapustę

AZgotuj!
Sernik na zimno z galaretką 135

chcę użyć chyba mam, a jak nie to się czymś to zastąpi. Potrzebujemy: Spód: 50 g płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g orzeszków ziemnych 50 g sezamu 80 g masła 82% 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego z wiadereczka 3 łyżki jogurtu naturalnego 150 ml śmietany słodkiej 30% 4 łyżki cukru pudru

Emskie Smaki
Zapiekanki – smak PRL-u 101

imprezowicze wracający do domu z klubów. Większość bud nie przetrwała konkurencji dużych sieci fast-food, które weszły do Polski. 17 czerwca 1992 roku w centrum Warszawy , w legendarnym Sezamie przy skrzyżowaniu Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej otwarty został pierwszy McDonald’s. I świat polskiej gastronomii już nigdy nie był taki sam. Zapiekanki przetrwały jako atrakcja turystyczna. Któż nie próbował kultowych zapiekanek

smakowitehistorie.com
Kajzerki 128

Kajzerki to pyszne pszenne bułeczki z charakterystycznymi nacięciami na wierzchu. Są dość małe, bo jedna kajzerka ma około 50 gramów. Czasami posypana jest ziarnami maku lub sezamu. Jeśli macie ochotę na domowe kajzerki, to gorąco zapraszam do korzys The post Kajzerki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
ORKISZOWE KRAKERSY Z 4 SKŁADNIKÓW 100

minut aż będą rumiane Smacznego! *jeśli chcesz na krakersy nałożyć jakąś masę i zmienić je w mini kanapeczki, posmaruj je rozbełtanym jajkiem przed pieczeniem **możesz je także posypać sezamem lub makiem, albo dodać przyprawy do ciasta – opcji na urozmaicenie tego przepisu jest wiele (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł ORKISZOWE KRAKERSY Z 4 SKŁADNIKÓW pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU 94

misce wymieszać mleko z całym jajkiem, następnie dodać wszystkie suche składniki. Wyrobić ciasto. Keksówkę lub nieduże naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć do niej ciasto. Wierzch można posypać makiem, sezamem lub dowolnymi ziarnami. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 50 minut

Zrób to smacznie
Błyskawiczny chleb bez drożdży i zakwasu 314

łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek plus do posmarowania wierzchu chleba, 1 łyżka otrębów owsianych, 1 łyżka siemienia lnianego, czarnuszki, sezamu lub dowolnych ziół (opcjonalnie). Wykonanie: Suche składniki łącze, następnie dodaję mokre, mieszam. Chleb przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego otrębami. Dodatkowo wierzch smaruję olejem lub oliwą. Piekę w nagrzanym piekarniku

Saganek