nawet mąż się zajadał więc wiem o czym mówię ;) Składniki na 2 porcje: 1/2 opakowania miksu sałat (najlepiej z rukolą) kilka truskawek 1/3 kostki fety 1 łyżka sezamu ocet balsamiczny olej sezamowy Przygotowanie: Sałatę podzielić na dwie porcje. Ja układałam bezpośrednio na talerzach. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Poukładać na sałacie. Następnie pokroić w kostkę fetę(...)pokruszyć palcami) i dodać do sałatek. Sezam przez chwilkę uprażyć na suchej patelni. Przed podaniem sałatkę posypać sezamem, polać octem balsamicznym i skropić olejem sezamowym. Smacznego
Ze smakiem i z pasjązwał tak zwał, ja wolę pójść na kompromis, przygotować taką chałwę i mieć świadomość, że jem coś zarówno pysznego jak i wartościowego, nie od dziś wiadomo przecież, że sezam jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu i wielu witamin (A, E, B...). Również spożywanie ksylitolu wyjdzie nam na zdrowie, ponieważ ma on o 40% mniej kalorii niż cukier i zapobiega próchnicy(...)przygotowana chałwa może także służyć jako nadzienie do różnych smakołyków lub smarowidło do chleba. Jej przygotowanie to dosłownie kilka minut, wystarczy dobry blender i kilka składników. Składniki: 160 g sezamu 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki tahiny 1,5-2 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Sezam zmiksować w blenderze najdrobniej jak się da (można go wcześniej chwilę uprażyć na patelni, ja tego
Ze smakiem i z pasjąłyżka soli; posiekany pęczek szczypiorku; 455 l ciepłej wody; 300 g sera camembert lub brie pokrojony w kawałki ok. 1 cm na 1 cm; białko do posmarowania; ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania. W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy(...)środek wciskamy kawałek sera. Zlepiamy dokładnie ciasto i odkładamy na naoliwioną blachę. Najlepiej, żeby leżały na zlepieniu. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, a później smarujemy wierzch białkiem i posypujemy: sezamem, solą lub ziołami. (Mi najbardziej smakowały te z oregano, mężowi z sezamem a szwagrowi z solą :) - dla każdego coś miłego). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25 - 30 minut. Studzimy bułeczki
Miksturowniklnianego 40 g migdałów 100 g syropu z agawy - dałam 90 g miodu, bo syropu nie miałam 4 (tak! tak!) łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki sezamu - do obtaczania kulek dodałam łyżeczkę pieprzu mielonego, bo doczytałam w komentarzach, że się dodaje Siemię lniane i migdały zmieliłam i wymieszałam z miodem i przyprawami. Z masy lepiłam kulki (tradycyjnie(...)przy takich masach używam rękawiczek lateksowych i sprawdzają się świetnie) i obtaczałam (z dużą trudnością i bez zadowalającego mnie efektu) w sezamie. Wyszło tylko 12 kulek, a jedną zjadłam jeszcze w trakcie pracy, bo taka byłam ciekawa jej smaku;) Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo kuleczki są extra, wcale nie za słodkie, (dla mnie w sam raz) i bardzo
Zdrowa Kuchnia Sowydrugą ze śliwką (nie wiem jaki to gatunek, ale słodka). Składniki na 2 porcje: ok. 100 g ziaren orkiszu jagody + miód śliwka i miód dodany do orkiszu podprażone ziarna sezamu Orkisz przepłukałam i pozostawiłam namoczony na całą noc. Rano odlałam wodę, do garnka nalałam świeżej zimnej i do niej przesypałam ziarna gotując je do miękkości, zapomniałam popatrzeć na zegarek(...)myślę, że było to ponad 1/2 godziny. W pierwszej wersji wymieszałam z musem jagodowo-miodowym i posypałam podprażonym sezamem. W drugiej wersji pozostałą połowę ziarna z poprzedniego dnia podgrzałam z dodatkiem łyżki mleka sojowego i wymieszałam z łyżeczką miodu, a na wierzch dodałam pokrojoną drobno śliwkę i posypałam również sezamem. Bardzo mi smakowało: raz jako obiad, a drugi jako śniadanie
Zdrowa Kuchnia Sowyprostu rewelacyjne. Moja najmłodsza Córcia zajada takie ziarenka również same. Ziarna prażę zawsze na suchej patelni. To skarbnica witamin. Polecam :-) Składniki: - wyłuskane ziarna dyni - wyłuskane ziarna słonecznika - siemię lniane - sezam + teflonowa patelnia Patelnię rozgrzewamy , wrzucamy na nią pierwsze ziarna i prażymy kilka minut na niezbyt dużym palniku ( u mnie 6), często mieszając tak, by się nie przypaliły. Szczególnie trzeba uważać(...)przy sezamie. Ja zaczynam od pestek dyni, które są największe i jakoś tak najłatwiej się prażą, tak fajnie puchną. Następnie uprażone ziarna przesypuję do miseczki a na patelnię wsypuję słonecznik. Prażę go kilka minut mieszając aż nabierze złotego koloru. Przekładam do miseczki i wsypuję do prażenia len. Uwaga bo len lubi strzelać (a ziarna są bardzo gorące) dlatego
Smaczne Zdroweprzysmak. Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone z miodem. Pestki dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych zimowych wieczorów. To nie tylko zdrowy deser, ale i świetna przekąska(...)masła zimnego w małych kawałkach 1/2 jajka 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około 30 minut
Sajkofanka smakuparmezanie, zapiekane w cieście francuskim. Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa. Tym przepisem dołączam do akcji(...)mnie zielone) 30 g parmezanu w płatkach 8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones
Mia Cucina Sofietapodwieczorek, podać gościom, na spotkaniu z przyjaciółmi. Są proste, nie wymagają wielu składników i można użyć ulubionych warzyw i dodatków. My użyłyśmy rzodkiew białą, świeżego ogórka, szczypiorku i sezamu. Zapraszamy na przepis! :) Składniki: Papier ryżowy (u mnie 5 sztuk- zrobiłam 5 rollsów) Makaron chiński Łosoś wędzony Szczypiorek Ogórek świeży Rzodkiew biała Sezam Ocet balsamiczny Cukier i sól Dodatkowo(...)rwał gdy tylko weźmiemy go do ręki) Kroimy 5 plastrów łososia (chyba, że kupimy w plastrach), kroimy ogórek w julienne i zalewamy octem balsamicznym z dodatkiem cukru, soli i sezamu, kroimy rzodkiew w drobną kostkę i solimy, kroimy szczypiorek i makaron na mniejsze kawałki (jest bardzo długi). Rozkładamy namoczony papier ryżowy na talerzu, ok. 5 cm od krawędzi kładziemy plaster
Symfonia Smakówstylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu 3 łyżki oleju z pestek winogron natka kolendry (nie lubię więc używam melisy lub mięty ) Umyć rzodkiewki. Obciąć ogonki. Pokroić w cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać(...)olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym czarnym sezamem. Udekorować listkami mięty. Podawać na świeżo np. do grillowanego kurczaka. * jeśli nie mamy pasty z trawy cytrynowej można dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej- ważne by dresing miał wyraźnie cytrynowy posmak
Buniabaje w kuchniZmieniłam trochę poprzednią marynatę i posypałam białym sezamem. Są po prostu pyszne i tak szybko się je robi. Co prawda robię je w domu, a nie na grillu więc trochę smaczku im ucieka ale za to mogę mieć namiastkę japońskiego ulicznego grilla w domu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBardzo ciekawa przekąska do piwa, idealnie się sprawdzą na imprezie czy ot tak do pochrupania. U mnie z sezamem i czarnuszką. Polecam spróbować zrobić swoją wersję. Składniki : * 1/5 kostki świeżych drożdży * pół szklanki ciepłej wody * łyżeczka cukru * łyżka mąki pszennej * szczypta soli * 2,5 szklanki mąki pszennej * sezam * czarnuszka * żółtko Przygotowanie : Przygotować z mąki, cukru, drożdży(...)pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać małe kawałki i wałkować ręką paluchy długości blaszki w której będziemy je piekli. Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem o obsypujemy sezamem bądź czarnuszką. Można posolić. Piec około 15 minut w 200 stopniach. insertCookd("a3c2beeb7485d5737e2ff998aa293d73
Magiczne Życie Martynajedzone przez kilka godzin. Wiesz co jesz to idealne stwierdzenie przy tej sałatce! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * pół cukinii * gruszka * 5 pomidorków koktajlowych * kilka liści sałaty lodowej * łyżka sezamu * sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie : Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć(...)grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki czy pojemników. Posypać każdą porcję sezamem. W słoiczku połączyć wszystkie składniki sosu. Mieszać chwilkę energicznie, aż powstanie kremowa emulsja
Magiczne Życie Martypodzielić na 6 bądź 8 części. Wyrobić ładne kuleczki, położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem, czarnuszką bądź ziarnem słonecznika. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Moje bułeczki trochę popękały, ale smak wynagradza wygląd! Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego używam
Magiczne Życie MartyPost Brokuły z sezamem w sosie miodowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje