Składniki: Ciasto: 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonej mieszanki podprażonych ziaren: słonecznika, sezamu, siemienia lnianego 2 żółtka Masa plastyczna: 400 g cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżeczki glukozy 25 ml gorącej wody około 1 łyżeczka truskawkowego kisielu w proszku Dodatkowo
Nastoletnie Wypiekanieniej znalazłam m.in. ciasteczka o nazwie amarantuski. Tak mi zasmakowały, że postanowiłam przygotować podobne w domu. I tak powstały ciasteczka z ekspandowanego amarantusa, sezamu, żurawiny i miodu. Są świetną przekąską kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Są zdrowe, chrupiące i bardzo smaczne. Upieczone bez dodatku mąki, proszku do pieczenia
Marta Gotujeblogach kulinarnyh można znaleźć całą masę przepisów z tahiną/ pastą tahini /pastą sezamową. Robi się ją na takiej samej zasadzie jak masło orzechowe, tzn. podpraża się nasionka sezamu na patelni, a następnie miksuje kilka minut w blenderze aż do uzyskania gładkiej pasty. Aby była bardziej aksamitna w czasie miksowania dolewa się trochę oleju, najlepiej sezamowego, aby jeszcze podbić smak
DefinicjaSmakuDzisiaj pierwszy z wielu przepisów, jakie chcę wypróbować. Gomasio. Tego opisać się raczej nie da. To trzeba spróbować. Powąchać. I zakochać się :) Składniki: 4 łyżki siemienia lnianego , 4 łyżki sezamu , 1 łyżeczka różowej soli kamiennej (himalajskiej), opcjonalnie 4 łyżeczki wodorostów nori - ja nie dodawałam. Wszystkie produkty podprażyć na suchej patelni aż zaczną lekko się rumienić i cudownie pachnieć. Jeszcze ciepłe
Codzienna kuchnia niecodziennagrube plastry i smażymy na klarowanym maśle z obydwu stron. Dodajemy do pozostałych składników, polewamy oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Sałatkę podajemy z sosem kremowym balsamico posypaną sezamem i ew. pestkami dyni. Smacznego
Taste Of My Daychrupania z jogurtem czy mlekiem. Dodajmy świeże lub suszone owoce i mamy ucztę na całego :) Składniki: (duża porcja) 350 g płatków owsianych, 40 g siemienia lnianego, 40 g sezamu, 50 g słonecznika, 80 g pestek dyni, 55 g orzechów laskowych, 40 g migdałów, 6 łyżek cukru trzcinowego, 3-4 łyżki miodu, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka
Plate of Joymamy i maluszka potrzebujemy: 100 g makaronu wstążki ugotowanego wg zaleceń producenta 3 garście rukoli 10 listków bazylii 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka białego sezamu łyżka amarantusa ekspandowanego Ponadto: 3 półplasterki pomidora amarantus ekspandowany do posypania olej z pestek dyni tłoczony na zimno Makaron Wstążki gotujemy według zaleceń producenta. Pesto wykonujemy wkładając do naczynia resztę składników
MamaOskarkaMoja propozycja na piątkowy obiad to łosoś w sezamie, z dodatkiem szparagów i frytek z batatów :) Połączenie smaków...niebo w gębie! Czytaj więcej
Ana Mari's worldmąki krupczatki,,, 6 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki nasion chia- szałwii hiszpańskiej 2 łyżki czarnuszki 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 1 szklanka otrębów pszennych,lub innych 1½ łyżki soli 2½ łyżki cukru
w mojej kuchniprzepis na domowy chlebek. Tym razem zrobiłam chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem pszennej. Dodałam do niego otręby żytnie, ziarna słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Chleb wyszedł bardzo smaczny. W środku z miękkim i delikatnym miąższem, z zewnątrz zaś z chrupiącą skórką. Polecam bardzo Post Chleb pszenno- orkiszowy pojawił się
Marta Gotujepanierujemy kotlety kolejno- najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach smażymy na złoty kolor. Smacznego! P.S Płatki migdałowe możemy zastąpić mielonymi orzechami włoskimi lub sezamem
Luźna Kuchniastrony. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżka kminku 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z sola, dodać masło i stopniowo wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić ciasto pod przykryciem ok 2 godzin w temperaturze
Na słodko lub wytrawniesoli 1 łyżka cukru 1 cm imbiru, starty na tarce 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki nasion sezamu (u mnie czarne) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Do podania: 100 g ryżu basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę
Tajskie smakiuwielbiamy, tylko ja robię ją rzadko, bo nie mam cierpliwości do krojenia.Kiedy już wyjedliśmy jarzynową prosto ze słoika, przyszła pora na delektowanie się nowym, całkiem ciekawym smakiem.Makaron, kurczak wędzony, sezam i sos sojowy pasują do siebie wyśmienicie. Pozostałe składniki niech nas nie ograniczają :)Czytaj więcej
bistro mamaPrzywozili też świeże mango, którego smak pamiętam do dzisiaj i nijak ma się on do tego z supermarketowych półek. Sezamowa pasta miała coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest
bistro mama