sezam - 2421 przepisów (strona:97/162)

Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 166

papryki - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Dodatki:   - 6-8 bułek (z zaufanej piekarni lub z tego przepisu na bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, bądź pokrój na kawałki i rozdrobnij w malakserze. W malakserze umieszczamy marchew, paprykę i czosnek

Be Fit Be Strong
Owsiane fit ciasteczka 110

płatków owsianych, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 100 g rozpuszczonego masła. 2 garście żórawiny, 2 garście słonecznika, 2 garście sezamu, 2 garście pestek dyni, inne ulubione dodatki np. orzechy, migdały, rodzynki. Przygotowanie Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Masło roztapiamy w rondelku i czekamy aż trochę ostygnie. Do miski

Fit&Fast Kitchen
Domowa granola 122

płatkach. Co byście powiedzieli na to, aby samodzielnie zrobić domowe płatki? Takie musli na wypasie ;) Pełne tego, co najbardziej lubicie. Wystarczą płatki owsiane, żytnie, pszenne, Wasze ulubione ziarenka (słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy wszelakiego rodzaju) oraz suszone owoce (rodzynki, morele, jabłka, żurawina) i trochę miodu. 100 g domowej granoli dostarcza około 328,5 kalorii, 6,75 g białka

W kuchni Katie
Płatki śniadaniowe inaczej. Mlekołakowe batoniki. 287

niczym dobrym (warzyw tam przecież nie wsadzę). ale.. lepszy rydz niż nic. Prawda? Zawsze można te płatki urozmaicić owocami, orzechami lub, o ile się uda nasionami (słonecznik, dynia, sezam). Ważne, aby wybierać DOBRE płatki śniadaniowe. Lubella  Mlekołaki to pełnoziarniste mąki, wyselekcjonowane składniki, minerały i prosty skład. Lubimy ich płatki za bezkonkurencyjną jakość i smak, ale żeby nie było

Farmażony
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 139

rodziną. Dzięki temu, że byliśmy w czwórkę udało nam się spróbować aż 4 różnych smaków burgerów.  Jacek wybrał : MOUNT EVEREST (HIGHLANDER COMBO) w skład którego wchodziła bułka z sezamem, polska wołowina sezonowana ( 500 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz  sos tatarski . Do tego burgera znakomicie pasowała dobrana już w karcie whisky Gentelman Jack

Kuchnia na wzgórzu
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 120

dać pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek piknikowych: Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Drożdże powinny w tym czasie się spienić

Chilli Czosnek i Oliwa
Splendid dumplings I 204

Pierożki pod wpływem pary zmieniają się z białych na przeźroczyste. Gotujemy na parze od 9-12 min. Gotowe pierożki serwujemy pokropione olejem sezamowym oraz sosem oraz posypane lekko białym sezamem. Maczamy w sosie i mniam... :) Polecam :) Następnym razem przepis na nadzienie mięsne i krewetkowe

Lajtkraft food intolerance
Burak, rukola i feta! 135

porcji 2-3 średnie ćwikłowe buraki 100 g sera feta 100 g serka kanapkowego np. śmietankowego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany rukola do posypania: pestki dyni, słonecznika, sezam, żurawina lub kiełki np. rzodkiewki krem z octu balsamicznego Przygotowanie: Buraki myjemy (w łupinach, osuszamy w papierowym ręczniku ) i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oliwą

bistro mama
Batony energetyczne. 132

wyczarować pyszną, słodką, nieco zdrowszą przekąskę. Dodam jeszcze, że bajecznie prostą w przygotowaniu :)  Składniki na batony energetyczne: 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka bakalii (u mnie: podprażony słonecznik, sezam, orzechy laskowe, pistacje, żurawina, jagody goi, rodzynki, płatki migdałów)      Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad gotującą się wodą, ale nie dotykającej wrzątku

Rozpustne gotowanie
Chałka na miodzie 162

oliwy 90 g miodu 1 jajko + 1 żółtko 1½ łyżeczka soli 500 – 550 g pszennej mąki Dodatkowo rozmącone jajko do posmarowania 2 łyżki nasion do posypania, u mnie sezam biały i czarny oraz mak Rozpuść drożdże w wodzie razem z miodem. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj oliwę, zagnieć, a na końcu dodaj jajka i sól. Zagniataj ciasto

codojedzenia
Paleo bułka, po prostu najlepsza. 168

chia 2 jajka łyżeczka soli 64 g masła klarowanego pół łyżeczki sody łyżka octu jabłkowego Opcjonalnie: łyżeczka suszonych ziół do smaku (oregano, bazylia lub tymianek, kto co lubi) ziarna sezamu do posypania. Przygotowanie: Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie mąki, nasiona i zioła. W garnku podgrzewamy masło i mleko i czekamy, aż masło się

PaleoLife
Zupa koperkowa -krem 108

delikatnie zblenderować. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i listkami świeżej bazylii, dodaj koperku. Gotowe! Pysznie i bardzo zdrowo! Możecie posypać czarnym sezamem

Z Kuchni Do Kuchni
CHIA Z OWOCAMI NA MLEKU KOKOSOWYM 96

zrobią się pyszne. Ja wstawiam na całą noc, pyszne śniadanie czeka na mnie w lodówce :) DODAJ ULUBIONE owoce, najlepiej sezonowe, nasiona szałwii hiszpańskiej możesz jeść z czymkolwiek dusza- miód, sezam, orzechy, wszystko zależy od Twojej inwencji :) Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Owocowa owsianka z chia i ziarenkami 146

jakiś czas mieszając, aż owoce się rozmrożą i puszczą sok. Owoce (wraz z sokiem) nakładamy na wierzch owsianek (obu porcji). Obie porcje owocowej owsianki posypujemy mieszanką ziaren (prażony słonecznik, sezam, orzechy arachidowe, wiórki kokosowe i płatki migdałów). Pucharki z owsianką podajemy od razu (jeszcze ciepłe). Smacznego Przepis dodaję do wspólnej zabawy "Wypiekanie na śniadanie". Wraz ze mną pyszne owsianki przygotowały

Słodkie okruszki
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 104

wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może pomożecie? W - woda zazwyczaj po prostu przegotowana, ale czasem także gazowana Z - ziarenka wszelkiego rodzaju, typu słonecznik, dynia, sezam i inne A Wy co byście tu od siebie dodali

Mania Wypiekania