sezam - 2421 przepisów (strona:95/162)

Bułeczki z makiem 185

mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek szczypta soli łyżeczka cukru mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie siemienia lnianego, sezamu, słonecznika czy pestek dyni, wszystko smaczne i zdrowe, do woli) papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody

Zasmakuj Kuchni
Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową 242

wymaga dużo pracy, a efekt końcowy... Pyszny ;) Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową spód: 120g płatków jaglanych 20g wiórek kokosowych 10g sezamu 4 łyżki ksylitolu ok.100ml wody pół łyżeczki proszku do pieczenia  pół łyżeczki sody 20g oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i dodać olej, wymieszać

FitKot
Masło orzechowe 197

możemy wybrać czy chcemy masło z kawałkami orzechów, czyli  typu "crunchy" czy raczej gładką pastę, czyli "smooth" oraz decydujemy o dodatkach jakie chcemy dodać, np. wiórki kokosowe, kakao, sezam, kawałki gorzkiej czekolady, cynamon, bądź wanilia.  Co dobrego kryją w sobie orzechy: zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają rolę w profilaktyce miażdżycy, działają przeciwzakrzepowo zawierają witaminę

Wołowina od rekina
Marynowany ser Manchego 173

inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej - tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) -  u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs i marynat - migdały Marcona (waga

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lody w diecie dziecka - czy są zdrowe? 136

różnymi dodatkami. Smaków i wariantów jest jednak więcej niż mogę sobie wyobrazić. Jest po prostu mnóstwo, bo w każdym kraju znajdziemy inne, niecodzienne smaki, np. marchewkowe curry czy czarny sezam. Wiem, że są i takie, na którym myśl od razu mi przechodzi ochota na lody (np. wołowe języki). U nas w Polsce zaś możemy kupić różne rodzaje lodów: lody

Anioszek w kuchni
BATONIKI OWSIANE Z BANANEM 119

wychodzę z domu. Batony owijam w papier śniadaniowy i wkładam do torby. Koniecznie wypróbujcie!  Miłego dnia Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 2 banany  2 łyżeczki sezamu  garść suszonej żurawiny  2 łyżki miodu  Wykonanie: Banana rozgnieć na papkę, najlepiej widelcem.  Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.  Masę przełóż do wyłożonej papierem

Kukuleczki
Crunchy orzechowe - zdrowe i fit :) 163

wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers) 35 g nerkowców 35 g migdałów  35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika  35 g nasion chia 35 g sezamu  35 g ziaren lnu złocistego  35 wiórków kokosowych  Przygotowanie: Olej kokosowy i tłuszcz kakaowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj

Zdrowie na języku :P
Grissini z makiem - włoskie paluszki 121

Wspaniała przekąska! Wystarczy dodać ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem. Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni:) Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej. Składniki: 250 g mąki pszennej

Zasmakuj Kuchni
Przepis na chleb z formy 174

świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Wyrabiam ciasto przy pomocy

codojedzenia
Sałatka z fioletowych ziemniaków 176

Podane składniki na sos łączymy  ze sobą , dodajemy sól i pieprz do smaku. Do szklanej miski wkładamy rukolę, dodajemy sałatkę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę można udekorować czarnym sezamem lub prażonym słonecznikiem. - Smacznego

kgwjanczewo
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 116

rozkruszania lodu – jeśli nie ma takiej opcji, trzeba poczekać, aż banany delikatnie zaczną się rozmrażać). Blendujemy na gładką masę. Lody podajemy od razu posypane podprażonym na suchej patelni sezamem. Można podawać je w wafelkach lub po prostu w miseczkach. W upał będą idealne nie tylko na deser, ale nawet drugie śniadanie. Gdzie szukać? Niestety, mimo rosnącej świadomości konsumentów

Poezja smaku
Marmurkowe ciasteczka ryżowe na słono z czarnuszką 159

smaczna przekąska wśród znajomych i bliskich. Smakują także na śniadanie czy przekąska w ciągu w dnia, szczególnie w pracy. Posypałam je czarnuszką - charakteryzuje się pikantnym aromatem. Smakiem przypomina trochę sezam wymieszany z kminkiem. Stanowi ciekawe dopełnienie paluchów, które same w sobie są bardzo delikatne w smaku. Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli

Zasmakuj Kuchni
Panem et circenses - chleba i igrzysk 169

otrębami. Najlepiej użyć dużej zwykłej keksówki. Ja dzielę porcję na 3 lub 2 foremki. Używając silikonowej nie robię z nią nic. Odważam ziarna. Mieszam różne, słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam jasny i ciemny, itd. Dorzucam tu też płatki owsiane. W sporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem. Najczęściej

I tu będę miała takie te
Batony muesli 217

wymiarach 25 x 35 cm. Batony muesli: 200 g masła 140 g brązowego cukru 3 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 250 g mieszanki ziaren np. Bakal (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni) 100 g pokrojonych na mniejsze kawałki migdałów 50 g wiórek kokosowych 100 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło, cukier oraz miód. Wszystko mieszamy

Cooking Monster
Batony muesli ver. 2 119

innej lub dżemu) ok. 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 100 g orzeszków ziemnych (ja użyłam w karmelu, stąd mniejsza ilość cukru) 100 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 50 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło i  cukier. Gdy masło się rozpuści dorzucamy marmoladę i podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia się wszystkich składników

Cooking Monster