Nadrabiam truskawkowe zaległości:) Rano była sałatka, teraz przyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt:3 jajka, 1/2 szklanki
Z miłości do słodkościDżemy już zrobione, a pozostało mi jeszcze troszkę wiśni. Musiałam więc coś wykombinować:) Powstały pyszne ciastka, troszkę podobne do drożdżówek albo jagodzianek, ale bez drożdży. Serowe ciasto i soczyste, lekko kwaśne owoce... Po prostu pychota!! Ciastka fantastycznie sprawdzą się na pikniku:) Składniki:300g mąki pszennej, 120g cukru, 150g półtłustego twarogu, 7 łyżek oleju, 10 łyżek mleka, łyżka proszku
Z miłości do słodkościowocami, ale z jagodami robiłam je po raz pierwszy. Skorzystałam z przepisu Doroty, jagodzianki wyszły rewelacyjne. Tym bardziej, że to moje pierwsze jagodzianki jakie kiedykolwiek robiłam:) Bardzo serowe, mocno jagodowe, no idealne... Oczywiście możecie jagody zastąpić borówkami. Ciasto:400ml mleka, 130g cukru,80g masła, 850-900 g mąki pszennej, 30g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 3 jajka
Z miłości do słodkościcukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady. Masło utrzeć z cukrem na puch
Z miłości do słodkościfiliżanki niedzielnej kawki... Inspiracja Spód:150g masła lub margaryny,150g biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić. Masa serowa:500g półtłustego twarogu, 400g jogurtu naturalnego, 500g czarnej porzeczki, 200g cukru pudru, 250g śmietany 30%,cukier waniliowy,4 łyżki żelatyny. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera, następnie przetrzeć
Z miłości do słodkościdodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę przekładamy do blachy i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut. Co istotne, zostawiamy do ostygnięcia, nie ważcie się przelewać masy serowej na dopiero co wyjęty z piekarnika spód, bo zmieszają się ze sobą. Twaróg, jajka, cukier, wanilię i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze
sama złodyczorzechów. Jeśli nie macie masła orzechowego, można dodać pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych lub włoskich. Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut do momentu aż owoce lekko się przyrumienią. Polecam jeszcze ciepłe z łyżką jogurtu greckiego - poezja! :) Ostatnio internety obiegła wiadomość, że w przyszłym roku
sama złodyczAksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200 g mąki 180 g cukru pół szklaki kakao 250 g ricotty 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli espresso 4 jajka laska wanilii szklanka orzechów Polewa: 2 łyżki masła łyżka żelatyny 3 łyżki kakao
sama złodyczwolnym ogniu, dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie. Wlewamy do pokruszonych ciasteczek i miksujemy na gładką masę, wykładamy na dnie blaszki i odstawiamy. Składniki na masę serową wyjmujemy godzinę wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Miksujemy z twarogiem, cukrem i mąką. Jajka rozkłócamy ze sobą i łączymy delikatnie z resztą ciasta. Pieczemy
sama złodyczkażdy lubi marcepan, ale ci co lubią pokochają ten sernik z całego serca. Aksamitnie serowy z wyraźną, charakterystyczną nutką marcepanu, wzbogacony dodatkiem prażonych w soli morskiej migdałów. Rozpływa się w ustach :) Spód: 300 g ciasteczek pół kostki masła Sernik: 500 g twarogu 350 g marcepanu 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii Polewa: 50 g marcepanu kartonik
sama złodyczSpód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu
W kuchennym oknie Ewyzmianę - dodajemy ser i miękkie masło. Wlewamy olejek pomarańczowy.Pod koniec dodajemy obie mąki.Całość przelewamy do miski.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie. Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą przez 38 minut. Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut
Moje Kuchenne Rewelacjeubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy. Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukieri dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki.Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kolejne
Moje Kuchenne Rewelacjeprzez chwilę, a następnie dolewamy śmietanę kremówkę oraz sok z połowy cytryny i znowu ubijamy trzepaczką około minuty. Musimy uzyskać kremową, puszystą konsystencję. 9. PRZELEWANIE MASY (1 min): całą serową masę ostrożnie wlewamy na spód z herbatników i od razu wkładamy do piekarnika na 35 min. Po tym czasie sprawdzamy czy wierzch ma lekko brązowe plamki – jeśli tak, jest gotowy
Nerds Kitchenorzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę 20 minut w 170 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne lub z surową. Smacznego
kolorowotorcikowo