serowe - 4000 przepisów (strona:195/267)

waniliowo-cytrynowy sernik z dynią w galaretce... 178

pianę i na wolnych obrotach robota wymieszać lub ręcznie łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym do blaszki na dno porozkładać biszkopty, wylać masę serową i piec w 200C około 40-45 minut sernik zostawić do dobrego wystudzenia na zimny sernik rozłożyć dynię z mojego przepisu "TUTAJ" - na dynię tężejącą galaretkę wiśniową i galaretkę leśne

W Mojej Kuchni Lubię
rozkosznie pyszny sernik z truskawkami pieczony na kruchym spodzie... 200

kogel-mogel z 10 minut do jajek wsypać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia i krótko zmiksować dodać ser na sernik z wiaderka, olej i krótko zmiksować masę serową wlać do ciasta kruchego i poukładać w truskawki piec w 200C około 45-50 minut, sernik zostawić po upieczeniu w uchylonych drzwiczkach na 30 minut sernik dopiero wyjąć z blaszki

W Mojej Kuchni Lubię
Szybka zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami 1983

oliwek lub olejem,  na dnie ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków. Położyć kurczaka z czosnkiem i cebulą. Posypać kostkami papryki. Dać drugą warstwę ziemniaków i wylać na to sos śmietanowo- serowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na około 35-40 min  Można podawać z sosem czosnkowym Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego

Kuchnia moimi oczami
Sernik z kokosem 220

kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń  rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem (15 dag), wyłożyć

Anioły w kuchni
Drożdżówki z twarogiem 157

nadzienie. Ser, cukier, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele. Łączymy składniki.Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni. W bułeczkach robimy wgłębienie, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wgłębienie wypełniamy serowym nadzieniem. Pieczemy 10 minut.Smacznego...     źródło " Kuchnia

Anioły w kuchni
Makaron z łososiem i szpinakiem 233

małym ogniu. Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu. Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku.Pyszny makaron gotowy :)Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaki au gratin. 266

Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany20 dag sera typu cheddar10 dag masłagałka muszkatołowa, sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie plasterki. Śmietanę doprawić

Kulinarny karnet Christophera
Raclette 178

odkryli wyborny smak topionego sera. Nazwa raclette pochodzi od francuskiego słowa „racler” co znaczy zdrapywać. Dosłownie zdrapuje się ser stopiony na powierzchni krążka sera. Potrawa stała się jedną z serowych tradycyjnych dań kuchni szwajcarskiej. Z czasem urozmaicono i wzbogacono sposoby przyrządzania Raclette poprzez zastosowanie nowych, coraz to bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera. Opisując dzisiejszą potrawę korzystałem

Kulinarny karnet Christophera
Verrines. 149

posiekanych pomidorków, sól, pieprz   łyżka sałaty masłowej zmiksowana z orzechami ziemnymi   kilka całych orzechów. Verrine owocowe. Układamy w górę warstwami:Kawałki kiwi polane syropem bazyliowymmasa serowa: twarożek + łyżeczka konfitury z limonki i  tymiankukawałeczki pomarańczykonfitura z żurawinyorzechy włoskie.Życzę miłej i smacznej zabawy przy komponowaniu, mniej lub bardziej, dietetycznych  verrines

Kulinarny karnet Christophera
Małe przyjemności - Przystawki z kabaczkiem. 199

wodzie około 5 min. Ostudzić. Plastry szynki przesmażyć na oleju. Ostudzić. Ser feta utrzeć z tuńczykiem ,dodać pieprzu do smaku. Plaster (miseczkę)kabaczka wyłożyć szynką szwarcwaldzką i wypełnić farszem serowym. Podawać z keczupem ,sosem pomidorowym

Kulinarny karnet Christophera
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 167

Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem. Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy  (jak ja) dorzucają kawałek "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 173

pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej ryby. Łosoś w pomidorowo - serowej skórce. 250 g łososia 1 pomidor 1 mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri ze szpinakiem. 216

paccheri 20 dag twaróg 10 dag świeży szpinak 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml śmietana kremówka 1 żółtko sól, pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia Szybki sos serowy: 100 ml śmietana kremówka 15 dag ser gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej tymianek do smaku Wykonanie: Ugotować makaron  paccheri. Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać szpinak

Kulinarny karnet Christophera
Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek. 187

Kunafa with ricotta cheese. Z kunafy  przygotowuje się charakterystyczne dla kuchni arabskiej tradycyjne ciasto serowe. Ciasto przekłada się serem nabulsi, którego w Polsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem. Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się

Kulinarny karnet Christophera
Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie. 155

górnego boku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Te serowe rurki są pysznie  chrupiące .Są smaczną przekąską

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania