zmielonych pistacji Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, szybciutko wymieszać. Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować by masa się nie zwarzyła. Wsypać pistacje i wymieszać. Masę umieścić w miseczce przykrytej folią spożywczą,następnie schłodzić w lodówce do czasu
Z Kuchni Do Kuchniwiaderka. Na końcu dodać budyń malinowy. Potem dodać pianę i delikatnie wymieszać. Dodać oczyszczone maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami. Przełożyć masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut. Wystudzony sernik polewać polewa czekoladową, można przybrać malinami. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać
Monia miesza i gotuje250g kakaowych herbatników, 90g masła. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Masa serowa: 1kg białego półtłustego sera, 350g cukru, 3 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 150g białej czekolady, 300g czerwonej porzeczki (mogą myć mrożone), 5 łyżek ajerkoniaku
Z miłości do słodkościłyżki likieru Amaretto, 2 łyżeczki żelatyny. Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 500g serka mascarpone, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 laski wanilii, 2 łyżki Amaretto
Z miłości do słodkoścismaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami.Składniki:ciasto kruche- 1 szklanka mąki pszennej- 120 g masła- 1 jajko- 4 łyżki cukru pudru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa- 1 kg sera białego- 2 i 1/3 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 150 g margaryny- 50 g kaszy manny- 50 g rodzynków- 10 jajek- skórka z jednej pomarańczy
Zainspirowana w kuchnirobić serniczki, wlewamy po 1-1,5 łyżki galaretki i układamy jedną truskawkę przeciętą na pół. Czekamy aż galaretka stężeje. Następnie delikatnie wylewamy na nią tężejącą masę serową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia.Przed wyjęciem serniczków na talerzyk zanurzam foremki na kilka sekund w gorącej wodzie, wtedy łatwo będzie je wyjąć.Serniczki
Kulinarne przygody Gatitygrubej tarce. W osobnym naczyniu miksujemy serki topione razem z fetą, a następnie dodajemy rzodkiewkę i delikatnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową i posypujemy natką i koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym kroimy w plastry 2-3 cm.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitymiksujemy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę herbatnikową, lekko ją dociskamy do dna i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajka, dodajemy po łyżce twarogu cały czas miksując. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy
Kulinarne przygody Gatityzadowolić wylizaniem miski :-). Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Składniki Na spód: 180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych 2 łyżeczki kakao 60 g roztopionego masła Na masę serową 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 300 g białej czekolady ziarenka z 1 laski wanilii 150 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżki żelatyny 500 g świeżych truskawek
Kulinarne przygody Gatityokoło 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal będzie płynna. Następnie sos mieszamy z makaronem
Kulinarne przygody Gatityniego botwinkę i smażymy przez 3-4 minuty. W osobnym naczyniu miksujemy serki topione razem z fetą. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową, układamy botwinkę, solimy i pieprzymy i posypujemy koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym kroimy w plastry 2-3 cm. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne przygody Gatitymakaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy do makaronu Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Zielone gnocchi Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitykroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi. Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitygóry nogami. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni przez 10 minut. W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, podsmażoną cukinię, mieszamy. Cukinie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 40 minut na funkcji termoobiegu
Kulinarne przygody Gatitynastroju. Za oknem piękna słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Jednym ze składników masy serowej jest kasza jaglana. Jesteście zdziwieni ? Jeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje w serniku.Zastanawiałam się jakich owoców użyć
Kulinarne przygody Gatity