Pyszny śmietankowo-serowy sos podany z makaronem tagliatelle i chrupiącymi paseczkami boczku. Składniki : 400 g makaronu tagliatelle 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka 1/2 szklanki tartego parmezanu ( trochę odłożyć do posypania makaronu) 300 g wędzonego boczku W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucić makaron. Boczek pokroić w podłużne paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy makaron będzie
Zabawa smakiemmikserem śmietaną z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy.Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki.Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretkapolecam
Smaki Edytyłyzki cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gladkiej konsystencji.Zelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki goracej wody, chwile studzimy i dodajemy do masy smietanowo-serowej. Miksujemy.Mase wykladamy na pokruszone herbatniki, wyrownujemy i wstawiamy na ok. 1-2h do lodowki. Rozpuszczamy galaretke , dodajemy owoce na sernik I zalewamy przestudzona galaretka
Smaki Edytyserowy : Składniki: Ok 60 gr sera pleśniowego- niebieskiego 5 łyżek majonezu ok 100 ml śmietany sól, pieprz 0.5 łyżeczki cukru Pare kropel cytryny Wszystko połączyć, włożyć do lodówki by sie "przeżarło" :) Dip rewelacyjny do pieczonych ziemniaków, warzyw
Smaki EdytyCukier I make, oraz aromat nie przestając ubijać na średnich obrotach. Na koniec ubitą śmietane. Wykładamy połowę sera do tortownicy. Na ser układamy wiśnie. I przykrywamy resztą masy serowej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180-190 C na 1 godzinę do 1,15. Polewa:200 ml kremówki2 czekolady cukierniczeWykonanie:Ubijamy kremówkę, rozpuszczamy czekoladę. Łączymy razem, jezeli nie chce
Smaki Edytyrodzynek* 1 jajko do posmarowania wiankaKiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt ok 20 na 40 cm. Posmarować masą serową i posypać rodzynkami.zwinąć w roladę a następnie złączyć brzegi formując okrąg. Ponacinać brzegi co 2-3 cm. Posmarować rozmąconym jajkiem,Delikatnie przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia
Malinowa Kawiarenkapolewa podkreśla jeszcze ten smak i dodaje słodyczy. Spód : 150 g kuleczek czekoladowych np. Nesquik100g masłaKuleczki rozdrobnić na proszek, masło stopić . połączyć razem.Powstałą mieszaninę wysypać na spód foremki.Masa serowa :1kg sera na sernik (ja używam takiego w wiadereczku)1 szklanka cukru4 jajka2 cukry waniliowe300 ml śmietany 30%1 budyń waniliowy1 łyżeczka mąki ziemniaczanejSer utrzeć z cukrem i cukrami waniliowymi
Malinowa Kawiarenkaujmują nic a nic ze wspaniałego smaku . Składniki : Spód : 30 dkg rozdrobnionych w malakserze pierników 10 dkg roztopionego masła pół łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie) Masa serowa : 1 kg sera ( u mnie taki w wiadereczku) 350 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 4 jajka 2 op cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 czubata łyżka mąki
Malinowa Kawiarenkasernik w kolorze i smaku pomarańczowym . (troszkę się w to złoto wpasowałam ;) ) Składniki : Spód : 200 g herbatników 100 g masła 80 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao Masa serowa : 1kg sera na sernik (u mnie taki w wiadereczku ) 250 ml gęstego naturalnego jogurtu greckiego 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy (dopiero po fakcie pomyślałam ,ze fajnie
Malinowa Kawiarenkaodzyskały jędrności pokroić w drobną kosteczkę ( plasterki lub utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej) i zamrozić- będzie dodatkiem do zupy jarzynowej). Z nadmiaru jędrnych możemy zrobić rzodkiewkowo-serową pastę do chleba, dip z jogurtem , napój z maślanką itp. Rzodkiewki po takim ,, odmłodzeniu" są zupełnie takie same jak te z pierwszego sortu. * Do woreczków w których mrożę rzodkiewkę wyciskam
Buniabaje w kuchnijajkami , dodać cukier oraz masę krówkową. Wymieszać na gładką masę , dodać proszek budyniowy oraz przyprawę do sernika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować i ułożyć ciasto. Wylać masę serową. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach aż do złotego koloru. Sernik można posmarować krówką i obsypać płatkami migdałów
Magiczne Życie Martypołowie szklanki wrzątku, przestudzić. Ser podzielić na 3 części, dodać do kremówki. Do każdej miseczki wlewamy żelatynę i ubijamy. Dodajemy wybrany barwnik. Całość mieszamy. Na herbatniki wylewamy pierwszą warstwę serową, wkładamy do lodówki na 20 minut i tak powtarzamy z drugą i trzecią masą. Na wierzchu robimy wzorek widelcem. Odstawiamy sernik na godzinę do lodówki
Magiczne Życie Martytwarogiem. Żółtka ubić z cukrem na kogel, dodać do masy twarogowej. Dodać proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka. Rodzynki sparzyć, przesypać mąką i dodać do masy serowej wraz ze skórką. Delikatnie wymieszać, przelać na podpieczony spód. Piec godzinę i 20 minut w 190 stopniach. Zostawić do wystygnięcia. Truskawki pokroić w grubsze plastry. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, zostawić
Magiczne Życie Martyformie. Wybrałam 12 zdjęć, z 12 miesięcy blogowania. Zdjęcia z których jestem najbardziej dumna, które uważam za wyróżniające się, dodatkowo wiążą się z nimi pewne wspomnienia. Styczeń Krem groszkowo-serowy Dlaczego na początku pokazuję Wam zdjęcie zupy? Nie raz pisałam na blogu, że zup nie lubię, nie lubiłam ich już od dzieciństwa. W kończącym się już roku postanowiłam je wprowadzić
Pora coś zjeść