Śniadanie, najważniejszy posiłek dnia, często z dużą dawką stresu, spożywane w pośpiechu albo ograniczone do wypicia kawy. Możecie przygotować szybkie grzanki na maśle szałwiowym, z figą i puszystym kremem serowym, z ulubioną konfiturą słodką albo pikantną, lub skropić je sosem balsamicznym. Figi doskonale łączą się ze wszystkimi smakami. Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:8 kromek pieczywa
SzczyptaSmaQdente.Ser owczy wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Do sera można też dodać ulubione zioła lub startą skórkę z cytryny.Na talerze wyłożyć gruszki i sos malinowy. Gruszki napełnić serowym farszem, sos posypać gryczanym popcornem a gruszki czerwonym pieprzem. Przybrać zieleniną.Smacznego, dżem dobry
SzczyptaSmaQuważane za afrodyzjak :).Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i możemy się delektować światową kuchnią we własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe
SzczyptaSmaQprzybrania). Do mango dodać 2/3 sera, ekstrakt wanilii i syrop z agawy, zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać pozostały ser do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.Do masy serowej dodać nasiona chia – ok. 1 łyżka na każde 100 ml sernika, wymieszać, przelać do szklanek. Owoce mango są różnej wielkości, więc porcja sernika może być mniejsza lub większa. Odstawić
SzczyptaSmaQzgęstnienia sosu, jeżeli mamy za mało soku z pomarańczy dolewam odrobinę soku pomarańczowego z butelki - na suchej teflonowej patelni smażę cieniutkie naleśniki - na naleśnik nakładam masę serową zwijam naleśnik w sakiewkę podaję z sosem pomarańczowo- rozmarynowym- Sakiewki są pyszne na ciepło jak i na zimnoSmacznego
Basia w kuchnipomyślałam o serniczkach na zimno. Bardzo lubię tworzyć smaki tak, aby były różne struktury i tak też zrobiłam tym razem. Na dnie pucharka zrobiłam warstwę czekoladową i chrupiącą, masa serowa zimna i delikatna do tego świeże kwaskowe owoce i słodka galareta . Zrobiłam je dla odmiany w pucharkach, wizualnie bardzo ładnie to wygląda :) Do tego serek homogenizowany zrobiłam domowym sposobem pisałam
Basia w kuchniŻółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy.Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta. Zapraszam na stronę
Z Majeczką w kuchnisztywno z cukrem pudrem, następnie bardzo powoli dodawać serek. Należy uważać żeby się nie zważyło. Powoli wymieszać. Dołożyć maliny. Przestygnięte ciasto przekroić na pół i przełożyć masę serową. Odstawić ciasto aby masa zastygła. Smacznego
pieprzny smaczekpomocą blendera utrzeć na gładki krem.Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Formę do pieczenia lekko nasmarować tłuszczem roślinnym. Na każdy naleśnik nałożyć na środek masę serową, boki założyć na nadzienie , a następnie zwinąć naleśnik w rulonik. Piec ok. 15-20 minut aż zrobią się lekko chrupiące. Polać cztery talerze przygotowanym sosem owocowym, ułożyć na każdym po 2 naleśniki
pieprzny smaczekjeszcze mój wczorajszy jadłospis. I. Naleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkamiII. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem*z domowej oriszowo-pszennej tortilliIII. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu)IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia)V. 1/2 melona (brak zdjęcia)VI. Sałatka ( brokuły, makaron
More food, love and dreamsJednoporcjowe sernikobrownie* z malinami*pełnoziarnisto-orkiszoweinspiracja(z drobnymi zmianami, jedną większą było to, że mąkę w masie serowej zamieniłam na budyń waniliowy) Gdy tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że będę musiała go zrobić. Trochę mi zajęło zebranie się i zrobienie go(w ogóle czegoś co wymaga piekarnika) i nie żałuje, zanim zjadłam wsadziłam go na chwilę do lodówki
More food, love and dreamsZapiekanka serowa (z kasza manną)z brzoskwinią i płatkami migdałowymiinspiracja Najlepsza skorupka Słońce!! Składniki100g kremowego serka(typu emilka)50g twarogu przeciśniętego przez praskę 20g kaszy mannyjajkołyżeczka masłałyżeczka cukru + do smaku 1/2 łyżeczki i proszku do pieczenia2-3 połówki brzoskwini z puszki duża łyżka płatków migdałowych ew. aromat migdałowy/waniliowyPiekarnik nagrzewam do 180 stopni.Białka oddzielamy
More food, love and dreamsposłodzeniaBiałko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser miksuje z pozostałymi składniki(oprócz masy makowej). 1/3 część białka mieszam z masą makową, a pozostałą część łącze z masą serową."kleksami" wylewam do żaroodpornego naczynka wyłożonego papierem/wysmarowanego czymś. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.40min
More food, love and dreamsJeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę.Składniki:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek Kamismasa:24 dag serka mascarpone250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego2 jajka2 granatyWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść
Z Majeczką w kuchnirozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie,studzimy. Miksujemy z z serem. Masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy, wylewamy na masę serową. Odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchni