śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem układamy sery.gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii
Bon Appetit Małgorzatystopniach C około 25 m.Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Tort: Gdy biszkopt jest wystudzony wykrawamy kształt serca. Ja zrobiłam sobie szablon z kartonu i wycinałam nożem wg wzoru. Następnie biszkopt przekrawamy
Bon Appetit Małgorzatyłyżek likieru czekoladowego albo kawowegoKrem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno w osobnej misce i połączyć z masą serową. Później ostrożnie wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy
Bon Appetit MałgorzatyŻelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Serek mascaropne utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy
Bon Appetit MałgorzatyWiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :)Składniki na kluski:80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych)200 g świeżego szpinaku2 żółtka250 g serka ricotta200 g pełnotłustego twarogu2-3 czubate łyżki mąki pszennej
Bon Appetit Małgorzatyściągamy białe nadzienie. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 łyżce twarogu oraz nadzienie z ciasteczek ciągle miksując. Na koniec dodajemy pokruszone bezy. Masę śmietanowo - serową schładzamy na 30 minut w lodówce. Po tym czasie, w naczyniu układamy na przemian masą oraz pokruszone ciasteczka oreo :)deser z ciasteczkami oreo
Bon Appetit Małgorzatydokładnie płuczemy a następnie osuszamy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko mieszamy ze śmietanką, serkiem kozim, dodajemy startą cukinię, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i ziołami. Masę jajeczno-serową wlewamy na podpieczoną tartę. Układamy kwiaty cukinii oraz szynkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni około 20 minut aż masa się zetnie
Bon Appetit Małgorzatyczyli greckie gołąbki w winogronowych liściach z ryżem i cukinią. Zdecydowanie wolę nasze gołąbki, ale z przyjemnością próbuję kuchni świata :) Te gołąbki przygotowałam z sosem serowym, choć Grecy oryginalnie podają z sosem naturalnym czyli z wodą w której gołąbki się gotowały. Wiadomo, że Polacy lubią dużo gęstych sosów ;) Składniki:ok. 10 dużych winogronowych liści + kilka
Bon Appetit Małgorzatydalej ucieramy. Potem dodajemy 1 op. budyniu i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatyfasolą i kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Animasło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kule, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości. Pozostawiamy w ciepłym
Kuchnia domowa Animasło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kwadraty, na środku każdego kwadratu nakładamy ser i trochę czereśni. Zlepiamy przeciwne końce. Drożdżówki układamy
Kuchnia domowa Aniszklanki cukru1 cukier waniliowy9 białek4 żółtka1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanki oleju1 łyżka kakao3 łyżki suchego maku1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)Masa serowa:50 dag waniliowego serka homogenizowanego4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wodySposób przygotowania:1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną
Kuchnia domowa AniCiasto:4 szklanki mąki pszennej20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem)4 jajkaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniakwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)szczypta soliMasa serowa:1 kg mielonego twarogu2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń1/2 szklanki mleka3 jajkaniepełna szklanka cukru kryształu1/2 kostki masła1 cukier waniliowyDodatkowo:polewa kakaowaSposób przygotowania:1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe
Kuchnia domowa AniPrzy okazji przygotowania serowej gomółki do żurku zostało mi kilka białek. Znalazłam przepis w internecie i zrobiłam pyszną aromatyczną lekko wilgotną babkę. Polecam!Składniki:4 białkaskórka otarta z jednej pomarańczy3/4 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mlekaaromat pomarańczowyLukier:cukier puderodrobina soku z pomarańczykandyzowana skórka pomarańczowaSposób przygotowania:1. Białka ubić na sztywno
Kuchnia domowa Ani