serowe - 4000 przepisów (strona:181/267)

Obwarzanki z makiem 131

już wielokrotnie pisałam u siebie na FB  ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka!Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w postaci tych z makiem , solą czy też sezamkiem dobrze mi robi ;)Dziś mam dla Was przepis właśnie na obwarzanki – krakowskim oczywiście nie dorównują i nawet nie śmiałabym

Ostra na Słodko
Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem 188

smacznego!Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA.Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie!Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola i odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli.Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne!Polecam!SKŁADNIKI:- makaron Cannelloni

Ostra na Słodko
DYNIOWY SERNIK NA ZIMNO 250

tortownicy (18 cm).Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.DRUGA MASA :W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny, studzimy.Wlewamy do musu z cytryną.Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.Chłodzimy kilka godzin w lodówce.Smacznego

Ostra na Słodko
Knedle serowe z bułką tartą 141

Dziś mam dla Was kolejny przepis na jedne se swoich ulubionych knedli – a mianowicie serowe.Robiłam już je kiedyś w wersji na słodko Z SOSEM

Ostra na Słodko
Gnocchi serowe na słodko 253

ziemniaków.Podaje się je najczęściej z sosami , np. tymi typowymi dla makaronów.Ja jak wiecie ziemniaków niestety jeść nie mogę , ale zachcianki swoje lubię zaspokajać!Postanowiłam przyrządzić gnocchi serowe , z dodatkiem cukru i szczypty cynamonu.Wspaniały pomysł na szybki obiad!SKŁADNIKI:* ser biały – 300 g* małe jajko – 2 szt* mąka pszenna – ok. 3/4 szklankiDODATKOWO:* masło* cukier* cynamonSPOSÓB

Ostra na Słodko
Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami 196

Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni.Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ:Suszone pomidory drobno siekamy.Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. CAŁOŚC:Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony.Każdy rozcinamy na 3 kawałki tworząc roladki.Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 186

FARSZ:Oscypek ścieramy na tarce.Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ).Resztę mieszamy z utartą bryndzą.Doprawiamy do smaku pieprzem. CAŁOŚĆ :Każdy naleśnik smarujemy po całości przygotowanym serowym farszem , a następnie zwijamy w rulon.Niewielką tortownicę natłuszczamy delikatnie resztą smalczyku.Wkładamy nasze naleśniki tworząc „ ślimaka „ – zaczynamy od zewnętrznych ścianek , kierując się ku środkowi.Całość posypujemy resztą oscypka

Ostra na Słodko
SEROWE CAPPUCCINO 2490

Ciasto nie wymaga pieczenia , dlatego też przygotowuje się e błyskawicznie.Efekt końcowy wynagrodzi to , że trzeba na nie troszkę poczekać aż zastygnie.Biszkopty nasączone słodką kawą cappuccino pokryte puszystą serową pianką z dodatkiem mleka w proszku i obsypane kakaem i cukrem pudrem tworzą obłędną całość , która z całą pewnością zachwyci nie tylko kawoszy.Zobaczcie jak łatwo je zrobic!  SKŁADNIKI:** okrągłe biszkopty

Ostra na Słodko
SERNIK WIEDEŃSKI 483

żółtka i dokładnie mieszamy.Wsypujemy budynie , bułkę tartą i skórkę cytrynową.Ucieramy , a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony wcześniej ser.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Przelewamy do natłuszczonej i delikatnie obsypanej bułką tartą tortownicy ( 23 cm )Pieczemy 60 min . w nagrzanym do 200C piekarniku.W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy

Ostra na Słodko
Tarta porowa z sosem serowym 209

Chodziła za mną … chodziła … i wychodziła!Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.Fantastyczne kruche ciasto

Ostra na Słodko
TIRAMISU BABA 414

przemian żelatynę i masę jajeczną.Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy.Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy.Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie.Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy.Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów.Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ).Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej wody – baba łatwiej wyjdzie.Posypujemy kakao

Ostra na Słodko
Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami 232

ugotowanej kaszy.Masę żółtkową wlewamy do białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.Posypujemy po całości uprażonymi

Ostra na Słodko
Czekoladowe z serem i wiśniami 158

bardzo! dokładnie miksujemy.Przygotowane serki wylewamy na ciasto czekoladowe, wygładzamy.Wypestkowane wiśnie mieszamy z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 150 ml gorącego soku wiśniowego – dokładnie mieszamy.Wylewamy na masę serową, wygładzamy.Wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.Podajemy np. z gałką lodów ;)Smacznego

Ostra na Słodko
SEROWE MINI RACUSZKI 204

przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia.Jajka ucieramy z serem białym , a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ma powstać gęste ciasto.W dużym garnku rozgrzewamy olej , z serowego ciasta formujemy kulki , spłaszczamy i delikatnie wrzucamy na olej.Smażymy na złoto ok.4 minuty , a następnie odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy posypane cukrem pudrem!Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 370

drobniutko posiekane liście świeżej mięty i wszystko razem dokładnie miksujemy.Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody , zostawiamy do napęcznienia , a następnie podgrzewamy , tak by całkowicie się rozpuściła.Wlewamy do masy serowej i jeszcze raz dokładnie miksujemy!Całość wlewamy do tortownicy na upieczony biszkopt lub ułożone blisko siebie biszkopty i wkładamy do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem dekorujemy świeżą miętą i brązowym

Ostra na Słodko