ucichło, co nie oznacz, że w kuchni nic się nie działo:) Cupcakes to miniaturki dużych ciast - takie na raz. Jednym z moich ulubionych tortów jest red velvet z kremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:)SKŁADNIKI (na 12 sztuk)100 gram miękkiego masła1/2 szk. cukru1 i 1/2 szk. mąki1/2 szk. maślanki1 jajko 1/2 łyżeczki proszku
Magiczna kuchnia DariiZupę serowa z mięsnymi kuleczkami naprawdę warto spróbować. Smak doskonały , a mięsko uzupełnia białko w diecie. Polecam.SKŁADNIKI:2 marchewki1/4 pora1/2 pietruszkikawałeczek selera100 ml śmietany do zup i sosów15 dag serka topionego śmietankowego35 dag mięsa mielonego drobiowego1 jajko1 łyżka bułki tartej liść laurowysól pieprz do smaku1,5 litra wodyWYKONANIE Do wody dodać warzywa liść laurowy
W kuchennym oknie Ewysię czegoś słodkiego z ciasta filo. No i popełniłam serniczki, które wyglądają jakby były w papierowych papilotach. Ciasto zapiekło się ładnie i jego kruche, chrupiące płatki ciekawie kontrastowały z serowym, miękkim środkiem i soczystymi owocami. Domownicy już pytają kiedy zrobię je znowu... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaraczej piernikowo-serowe, bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. W końcu miało być świątecznie :)Wyszło pyszne!Czytaj więcej
bistro mamazrobimy dzień wcześniej, to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta. Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi z TEGO przepisu.To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek, którym bardzo dziękuję za piękny prezent!!!I mężowi mojemu również dziękuję!!!Za to, że potrafi słuchać
bistro mamaPoniedziałek :) Zgodnie z obietnicą na FB - dzisiaj ratatouille pod serową kruszonką.Bardzo ciekawy artykuł na temat tego pysznego dania, autorstwa Agnieszki Kręglickiej, można przeczytać tutaj. Czytaj więcej
bistro mamazapadła decyzja, że w weekend musi być, zrobiłam listę zakupów mając w pamięci podstawowe składniki. Ser, jajka, śmietana, czekolada. Ta czekolada z myślą o tym, żeby ją wmieszać w serową masę. A może tak nuta mięty. Po chwili miałam jasność.Czytaj więcej
bistro mamaRodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej? :)Składniki:120 g herbatników30 g czekoladyczubata łyżka kajmakuMasa serowa:1150 g sera twarogowego (co najmniej dwukrotnie mielonego)200 ml śmietanki 30%2 łyżki mąki ziemniaczanejziarenka z laski wanilii150 g cukru4 jajka2 żółtkaSposób przygotowania:Do malaksera wrzucamy herbatniki, dodajemy kajmak i czekoladę
Słodkie PrzyjemnościNa dzisiejsza kolację, koniecznie musicie zaserwować jakąś sałatkę, coś lekkiego po kolejnym długim weekendzie. Moja propozycja jest dość spontaniczna, ale bardzo trafiona. Sałatka jest syta i
Niezły Młynekżółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem.Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem (w moim przypadku masłem), nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy, warstwę serową i drugą warstwę kaszy. Na wierzchu kładę plasterki pozostałych pieczarek, posypuję tartym żółtym serem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę do 30 minut. Smacznego
Kuchnia Elliepodróży, bo mój zapał często jest słomiany i łatwo się poddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę z dipem - polecam. I jeszcze cydrowy drink zimowy, żeby nie zaschło w gardle ;)Ciasteczka - składniki250g mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego
W kuchni wieczoremPrzepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny raz :) Przepis znalazłam na stronie Przepisy Aleksandry. Zapraszam do gotowania!Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejuszczypta soliok. 2/3 szklanki gorącej wody (lub więcej w razie potrzeby)Składniki na nadzienie
My Culinary Artformując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko
Projekty ze smakiemciasta. 2. Ser: Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając (aż do dokładnego połączenia).3. Na ciasto w blaszce (nie podpieczone) wylać masę serową. Na to wyłożyć pokrojone w kosteczkę lub paseczki brzoskwinie.4. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na brzoskwinie.5. Ciasto z zamrażarki zetrzeć
Kto ugości moich gości?proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy bakalie i mieszamy.2. Formę do pieczenia 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używacie silikonowej formy, wtedy pomijamy). Wlewamy serową masę. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach. Smacznego
My Culinary Art