duża łodyga rabarbaru1 szklanka truskawekKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę (26cm) podwijając brzegi do góry.2. Składniki na masę serową mieszamy na gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto.3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser.4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto.5. Całość pieczemy
Kuchnia domowa Anipianę ze szczyptą soli. Ser śmietankowy zmielić , dodać serek mascarpone , żółtka , budyń waniliowy , cukier i cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp 180 st około 50 minut Krok 4 Do garnka przełożyć wiśnie , dodać 1 szkl wody, 1 /2 szkl cukru i cukier
CoolinarniePLgrubości 0,5 cm. Serem mascarpone ucieramy ze skórką pomarańczową i cukrem. Na koniec dodajemy 50 g płatków migdałowych.Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą.Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią. Słodkich
Niezły Młynekjajek. Wsypać mąkę i zmiksować. Do zmiksowanej masy wlać olej i wymieszać dokładnie na koniec dodać marmoladę i przemieszać. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa:1/2 kg sera ( miałam Philadelphię z wiaderka)1 jajko2 czubate łyżki budyniu śmietankowego5 łyzek cukru pudru ( zależy od kwaśności sera)Do sera dodajemy cukier( sprawdzając słodkość
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne :)Składniki:300 g mąki tortowej1 żółtkoszczypta soli65 g cukru pudru1 łyżeczka drożdży instant165 g masła2 czubate łyżki śmietanyDodatkowo:ok. 600 g gotowej masy makowejroztrzepane jajko
Świat Ciastasprawdzam proporcje - jakoś zawsze z głowy ulecą. Sos beszamelowy jest często używany do wszelkiego rodzaju zapiekanek czy zapiekanych warzyw. Na jego bazie możemy przyrządzić inne sosy , np serowy czy chrzanowyskładniki2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej2 szklanki (500 ml) mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowaprzygotowanieMleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się
Stare GaryLasagne z tego co w domu było. Nie było makaronu - zrobiłam, dodając nieco kurkumy dla koloru. Podobny przepis znalazłam tutaj ale musiałam dostosować do
Stare Garymisce wymieszać jajko, mleko, ser. Posolić - nie za dużo - boczek jest słony, popieprzyć.Quicheformę z podpieczonymi ziemniaczanymi babeczkami wyjąć z piekarnika. Do każdej babeczki nałożyć boczek, cebulę, zalać masą serową. Posypać wierzch mieszanką pietruszkowo czosnkową. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż masa się zetnie. Smacznego!Uwagi: Miałam troszkę kłopotów z wydobyciem babeczek z foremek. Może następnym razem
Stare Garyserek robiłam dopiero 2 razy, wiec, być może, nie jest jeszcze ideałem, zwłaszcza jeżeli chodzi o serowe dziurki - jakoś ma ich mało. Ale to tylko sprawa wyglądu, bo poza tym jest bardzo smaczny. A im dłużej w lodówce sobie leży, tym robi się smaczniejszy. I jeszcze jedna dosyć chyba
Stare GaryBłyskawiczna przekąska. Efektowna i szybka do zrobienia - koreczki caprese - zapraszam :)składnikiopakowanie mozzarelli w małych kulkachlistki bazylii - tyle ile kulek serapomidorki koktajlowe - 2x mniej niż kulek
Stare Garysporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Jeżeli wydaje nam się, że warzywa
Stare Garypłaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek. Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już
Stare Garykażda pokrojona na 6 plastrów. świeży tymianek do przyprawieniamiód, oliwaprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 250 st CPlacki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem.Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia
Stare Garyrondelka, zalać wodą i zostawić do napęcznienia.Twaróg połączyć z roztopioną, białą czekoladą.Żelatynę wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia.Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z masą serową.Ubić kremówkę i ją również połączyć z masą.Całość przelać do małej, okrągłej formy wyłożonej folią.Porobić kilka kropek z kisielu truskawkowego na wierzchu sernika i porozmazywać w fikuśne kształty
Kraina Miodem Płynącabawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym
Czerwień i błękit