sprawdzam proporcje - jakoś zawsze z głowy ulecą. Sos beszamelowy jest często używany do wszelkiego rodzaju zapiekanek czy zapiekanych warzyw. Na jego bazie możemy przyrządzić inne sosy , np serowy czy chrzanowyskładniki2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej2 szklanki (500 ml) mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowaprzygotowanieMleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się
Stare GaryLasagne z tego co w domu było. Nie było makaronu - zrobiłam, dodając nieco kurkumy dla koloru. Podobny przepis znalazłam tutaj ale musiałam dostosować do
Stare Garymisce wymieszać jajko, mleko, ser. Posolić - nie za dużo - boczek jest słony, popieprzyć.Quicheformę z podpieczonymi ziemniaczanymi babeczkami wyjąć z piekarnika. Do każdej babeczki nałożyć boczek, cebulę, zalać masą serową. Posypać wierzch mieszanką pietruszkowo czosnkową. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż masa się zetnie. Smacznego!Uwagi: Miałam troszkę kłopotów z wydobyciem babeczek z foremek. Może następnym razem
Stare Garyserek robiłam dopiero 2 razy, wiec, być może, nie jest jeszcze ideałem, zwłaszcza jeżeli chodzi o serowe dziurki - jakoś ma ich mało. Ale to tylko sprawa wyglądu, bo poza tym jest bardzo smaczny. A im dłużej w lodówce sobie leży, tym robi się smaczniejszy. I jeszcze jedna dosyć chyba
Stare GaryBłyskawiczna przekąska. Efektowna i szybka do zrobienia - koreczki caprese - zapraszam :)składnikiopakowanie mozzarelli w małych kulkachlistki bazylii - tyle ile kulek serapomidorki koktajlowe - 2x mniej niż kulek
Stare Garysporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Jeżeli wydaje nam się, że warzywa
Stare Garypłaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek. Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już
Stare Garykażda pokrojona na 6 plastrów. świeży tymianek do przyprawieniamiód, oliwaprzygotowaniePiekarnik nagrzać do 250 st CPlacki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem.Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia
Stare Garyrondelka, zalać wodą i zostawić do napęcznienia.Twaróg połączyć z roztopioną, białą czekoladą.Żelatynę wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia.Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z masą serową.Ubić kremówkę i ją również połączyć z masą.Całość przelać do małej, okrągłej formy wyłożonej folią.Porobić kilka kropek z kisielu truskawkowego na wierzchu sernika i porozmazywać w fikuśne kształty
Kraina Miodem Płynącadelikatnie przepłukujemy pod wodą. Kiedy papryka jest całkowicie zmrożona przekładamy ją do blendera. Miksujemy dokładnie z serem do momentu uzyskania kremowej konsystencji lodów.Teraz działamy bardzo szybko ;). W przygotowane serowe miseczki układamy gotowe lody paprykowe i posypujemy częścią śliwkowego kawioru. Dekorujemy wedle naszego uznania i gustu.Mi nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam smacznego i prosić o trzymanie mocno kciuków
Malinowe Pocałunkidania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3 to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem ziemniaczano-serowego nadzienia.Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow)450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej 550)250-270 ml goracej wody (w zaleznosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne,kremowe malenkie serniczki.Tak proste do wykonania,ze kazdy 6-7-latek zrobi je sam.I jest to wlasnie propozycja dla najmlodszych.W ferworze swiatecznych przygotowan pozwolmy naszym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aksamitnie gladki,idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie rowny.Napisalam inaczej,poniewaz zamiast calych owocow,do masy serowej dodalam puree z malin w dosc sporej ilosci,uzyskujac swietny malinowy smak.Mysle,ze przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sernikow i malin.Upieklam go w duzej formie 23-24 cm.Skladniki:1 kg sera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowania.Jako nadzienia najlepiej uzyc marmolady,czy wlasnorecznie zrobionych powidel,poniewaz zwykly dzem pod wplywem wysokiej temperatury po prostu wycieknie.Doskonale smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym.Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze.Skladniki na 24 rogaliki:250 g maki150 g twardego masla1 jajko + 1 zoltko,bialko pozostawic na pozniej do posmarowania2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spod:40 g sucharkow (lub biszkoptow,czy herbatnikow)80-100 g zmielonych orzechow laskowych30 g masla-2 lyzki2 plaskie lyzeczki przyprawy do piernika(lub samego cynamonu)Skladniki na mase serowa:750 g sera 3xmielonego180 g cukru3 jajka L (jesli M to 4)250 g kremu kokosowego (65%)skorka starta z 2 pomaranczysok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml1-2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!