Dziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego
Rozpustne gotowanieSkładniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła lub margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto
Maminek kulinarnyKiedyś, koreczki serowe często gościły na naszych stołach, były stałym elementem menu „imprezowego”. Nie było prywatki, przyjęcia … bez koreczków. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wariacji może być wiele. Przedstawiam cztery warianty. Ser żółty (gouda, tylżycki, ementaler)*, oliwki ( u mnie oliwki z nadzieniem z pomidorów suszonych), anchois, papryka czerwona, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser z pleśnią niebieską, orzechy włoskie, winogrona jasne
królestwo garówbyć w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki kawy i likier kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. Piec w temperaturze 150ºC przez około
Kubki smakuczysta przyjemność. Można wykorzystać resztę rosołu z poprzedniego dnia bądź też pójść na łatwiznę i zrobić wywar z kostek, lecz to już nie to samo. Ja zawsze robię zupę serową właśnie z reszty rosołu. Podgrzewamy rosół i roztapiamy w nim serki topione. Kiedy ser nam się już roztopi, dodajemy do zupy pokrojoną w kostkę szynkę, zaklepujemy śmietanką ( można zagęścić
W Moim Magicznym Domumięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką Orkiszowe rogaliki z marmoladą
Weekendy w domu i ogrodziepomarańczy. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość. 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy. Podpieczony spód lekko przestudzić, wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę
FitKotdokładamy mąkę ziemniaczaną. Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy na tym etapie dodać rodzynki namoczone uprzednio w rumie lub orzechy włoskie. Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch
Pyry na Gazdoprowadzamy go do wrzenia! Nie tylko frytki Do najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można w ten sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka i filety, panierowane lub nie, a także potrawy jarskie w postaci
WojnaNaSmaki.plświątecznego menu. Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym stole, ale i na inne
Fabryka pomysłówwszystko uda się pogodzić i wyrobię się ze wszystkim na czas, przy okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo
Be Fit Be Strongprzykryj czymś ciężkim na minimum godzinę - sama powinna spłynąć. 2. Jagody (świeże lub rozmrożone) zmiksuj/zblenduj na gładką masę z twarogiem, mlekiem, kakao i ksylitolem. 3. Do masy serowej dodaj roztopioną (na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej) czekoladę.Wymieszaj. 4. Obsyp dłonie kakao, następnie formuj kulki z masy i obtaczaj w kakao. 5. Włóż do lodówki, aż stwardnieją. Energia
Powiedz dietom niePenicillium roqueforti w ilości podanej przez producenta. Dokładnie mieszamy. Zamiast kultury pleśni możemy dodać 10 g sera pleśniowego (wybieramy kawałki przerośnięte pleśnią) zblendowanego z niewielką ilością mleka. Wytworzenie skrzepu serowego Dodajemy podpuszczkę, w ilości wskazanej przez producenta, rozpuszczoną w niewielkiej ilości przegotowanej wody, mieszamy przez 1 min. Przykrywamy garnek i zostawiamy na 90 minut, cały czas utrzymujemy temp
Przepisy na domowy ser i chlebcukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki gorzkiego kakao Czekoladę roztopić razem z kakao i przestudzić. Sery zmiksować z mąką. Jajka ubijać minutę Dodać do masy serowej i zmiksować. Powoli wlewając czekoladę miksować na niskich obrotach. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Wylać masę na schłodzony spód. Piec 60 minut w 175*C. Smacznego
Chocolate Muffin BlogTanie ale bardzo smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek. Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania 200 g białego sera z kostki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia