jajek* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* 1/2 szklanki wody* 2 szklanki mąki pszennej* 2 i 1/2 łyżki kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa* 500 g sera na serniki (president)* 1 budyń waniliowy* 1/2 szklanki cukru* olejek waniliowySposób wykonaniamasa serowaSer, cukier, budyń i olejek zmiksować na gładką masę.ciastoOddzielić białka od żółtek.Białka ubić z połową cukru
Mix smakuŻadnego łasucha nie trzeba namawiać na sernik, a na mini serniczki cytrynowo czekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam. Składniki: - 110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej
mojewypiekiinietylkododawaniem na bloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :)Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować(...)białka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa:1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)5 jajek (osobno białka i żółtka)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki
Bon Appetit MałgorzatyDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest lekki i delikatny.Mimo czekolady w nadzieniu i polewy czekoladowej, choinki wcale nie są za słodkie, no, oprócz zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka
Kraina Miodem Płynącakolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast czekoladowych.Delikatne czekoladowe ciasto ala murzynek , połączone z obłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.Fantastyczna całość , której smak zabiera nas wprost do 7 nieba!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* masło – 125 g* cukier – 0,5 szkl
Ostra na Słodkoszczęśliwy, a przecież chcecie, żebym była szczęśliwa, nawet kosztem kupnego pączka, prawda...?).To skoro co do pączków jesteśmy zgodni, przejdźmy do tego, co jednak sama przygotowałam. Otóż, po zrobieniu sernika, została mi ubita kremówka. Nie byłam pewna, ile mi będzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe(...)Przypuszczam, że po takiej dawce nie mogłabym już nawet na mój sernik spojrzeć. W związku z tym zaczęłam się zastanawiać, co by tutaj zrobić... Przypomniało mi się, że kiedyś robiłam deser z owsianą kruszonką, który bardzo nam smakował. Niewiele myśląc, postanowiłam przygotować coś podobnego. Ilość kruszonki nieco zmniejszyłam, a zamiast twarożkowego kremu wymieszałam śmietanę z jogurtem - akurat miałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubię chałwę, a że jeszcze troszkę miałam, postanowiłam wykorzystać ją właśnie teraz. Okazało się jednak, że potrzebny jest mi twaróg... A w Danii kupienie twarogu jest niemożliwe. Sprawę z sernikami obeszłam dość łatwo, piekąc je na serku kremowym, ale pascha na Philadelphii...? Nawet jak dla mnie to zbyt duży fusion... Dlatego szukałam dalej. Na szczęście u Abbry
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSpóźniłam się ze Świętami. Za późno zabrałam się za pieczenie ciasteczek, nie przygotowałam wymarzonego, piernikowo-pomarańczowego sernika. Żurawinę musiałam zamrozić, bo nie dałam rady zrobić ciasta, które od dawna chodzi mi po głowie. Nie wiem, jak to się stało. Inspiracji było mnóstwo, czekały wszędzie, aż zwrócę na nie uwagę. Ciągle o Świętach rozmawialiśmy, w końcu wyciągnęliśmy krasnale i ubraliśmy choinkę(...)doświadczeniem, spisałam listę przedświątecznych smakołyków na przyszły rok. Przez długie miesiące nie będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDawno już chleba nie piekłam... W ten weekend, zaczynając od dzisiaj, będę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania tortu dla dziecka i sernika dla mamy. Sernik - wiadomo - prosta sprawa, szczególnie, że dostałam konkretne wytyczne - klasyczny, z rodzynkami, na kruchym cieście, z kratką albo bezą. Gorzej z tortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół.Warstwy:1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker600 ml mleka400g borówek lub jagód3 galaretki w kolorze fioletowym1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do całkowitego stężenia. 300 ml mleka wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy(...)pokrojoną galaretkę. Ja za pomocą blendera zrobiłam z niej maleńkie kawałeczki. Wsypujemy połowę opakowania sernika i ubijamy ok 5 min na najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane
Malinowe Pocałunkiskakać. W zmęczonym gorączką ciele, kryje sięniczym nie zniechęcana porcja pozytywnego nastawienia.Ale i tak, o włączeniu piekarnika przy takiej temperaturze mowy nie ma!Trzeba zadowolić się czymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;) 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody1/2 szklanki śmietany kremówki4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa
W kuchni Karmel-itkiJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla(...)krojenia. Smaruję czekoladą, przykrywam drugim waflem, a na nim rozsmarowuję kajmak, itd. Wafel na samym wierzchu pozostawiam czysty. Całość przyciskam czymś bardzo ciężkim (pomogłam sobie blachą z sernikiem). Zostawiam na noc, aby dobrze się warstwy skleiły. Następnie rozsmarowuję krem czekoladowy na wierzchu, na nim kajmak i ozdabiam. Oczywiście, każdy robi to według własnego uznania! I mazurek gotowy! SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkitruskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można
Poezja smakumocno zainteresowały. Wybór był trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrana osoba musi być. I tak Jury wybrało dwa zgłoszenia: I miejsce zdobywa Justyna za przepis na Smakowity sernik wytrawny na krakersach z krewetkami, warzywami, mango i płatkami migdałowymi. To nietypowa propozycja, na nietradycyjne święta, może bardziej sylwestrowa, ale miło było zobaczyć, że do dania został wykorzystany prawdziwy
Bernika - moj kulinarny pamietnikmieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy
Tradycyjna Kuchnia