przed konsumpcją dzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś(...)oraz pieprzem.Dodać do śliwek i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać łyżeczkę masła i obsmażyć na nim przygotowane wcześniej śliwki. W każdym serku camembert naciąć kieszonkę i łyżeczką usunąć trochę sera, by zrobić miejsce na śliwki. Kolejny krok, to nałożyć porcję śliwek do każdego serka mniej więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który
pieprzny smaczekSzpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera.Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem.Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne.Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki.Kluseczki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia.Po ugotowaniu(...)wody.Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor.Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty.Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem pleśniowym.Przepis pochodzi z książki Anny Starmach SMACZNEGO
Kredowe MenuRolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm): 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Farsz: 0,5 kg maślaków 2 jajka 240 g sera feta ½ pęczka pietruszki Sól Pieprz Sos: 190 g jogurtu naturalnego (gęstego) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tartego chrzanu Zebrane grzyby oczyszczamy i obieramy. Zalewamy zimną wodą, tak aby były(...)minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon. Ugotowane maślaki przesmażamy na odrobinie oleju. Wbijamy jajka, smażymy do momentu ich całkowitego ścięcia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser feta ugniatamy widelcem z posiekaną natką pietruszki. Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy
VioletoweKucharzeniejajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania 1. • Ziemniaki obrać umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym Zetrzeć na drobnej(...)odcisnąć do szklanki powstały sok • Do ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew , cebulę, czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony
W królestwie smaków Beatywhite cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić na cząstki, przesmażyć(...)sito, do obcieknięcia, następnie, dodać jajko, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta schabowego
Kulinarny karnet ChristopheraMłyny podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku pęczek szczypioru z dymki olej do smażenia 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju(...)całość doprawiamy ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i solą, dodajemy wcześniej ugotowany makaron, wszystko dokładnie razem łączymy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany makaron układamy na talerzach posypujemy startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. Artykuł Makaron z kurczakiem i pomidorami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danianiesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku-olej do smażenia Pierś z kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm). Pora kroimy w talarki(...)pora delikatnie posypujemyprzyprawą warzywną. Mieszamy mięso z porem, dodajemy ser,następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików. Smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając.Kotleciki nie wymagają długiego smażenia. Smak
Maminek kulinarnyskładników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu, w jajku i bułce z odrobiną mąki, usmaż na złoty kolor z dwóch stron (tuż przed podaniem). Przedostatni etap to odrobina zieleniny
Gotuj z Natkąnieco przestygły. Sałatę myjemy, pomidora kroimy, bagietkę kroimy pod kątem na części o długości parówek. Na małych oczkach ścieramy ser żółty i jeśli mamy boczek w kawałku staramy się pokroić go na cieniutkie plastry. Parówki owijamy boczkiem i smażymy na patelni, najlepiej grillowej, pilnując by kiełbaski się nie przypaliły, a jedynie ładnie zarumieniły. Kiedy parówki smażą się na patelni, smarujemy
Kuchnia od dwojgaoliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą z dodatkiem soli około 25 minut - cebula musi stać się bardzo miękka. W połowie smażenia dodać majeranek
zadanie-gotowaniełyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki z jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego ząbek czosnku, posiekany oliwa sól, pieprz Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż i dalej smażymy by wchłonął tłuszcz i się zeszklił. Wlewamy wino, odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce dolewamy gorący bulion. Mieszamy risotto(...)bulionu czekamy aż ryż wchłonie poprzednią. W połowie smażenia dorzucamy rozmrożony groszek. Składniki pesto, oprócz oliwy, miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Do zielonej papki wlewamy cienka strużką oliwę i dalej blendujemy aż do otrzymania konsystencji jaka nam odpowiada. Gdy ryż wchłonie cały bulion zestawiamy rondel z ognia. Dodajemy ser i masło, ew. doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórykokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali i w Peru przy granicy z Boliwią. Najczęściej podawane ze smażonymi bananami. Smacznego :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki 250 g sera ricotta, 200 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 3 łyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego, 2 jajka
SzczyptaSmaQcebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą
upichcicmaśle, doprawiamy solą i pieprzem.Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni, również doprawiając do smaku.Bułki kroimy wzdłuż na pół, na część z nich kładziemy pieczarki, resztę pieczarek mieszamy z mięsem i układamy na pozostałych bułkach. Posypujemy startym serem.Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 st C do czasu, aż ser się stopi, a bułki podpieką.Podajemy z ulubionym
chwile dla mniemeksykańskiej do chili con carnesólolej do smażenia Wykonanie:Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku, paprykę i żółty ser kroimy w kostkę.Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i sok z cytryny, dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatity