szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera feta 150 gramów śmietanki 30-36 % 1 jajko sól himalajska (młynek) do smaku pieprz kolorowy (młynek) do smaku odrobina masła (do smażenia i wysmarowania formy) odrobina oliwy z oliwek (do smażenia) odrobina bułki tartej (do obsypania formy) Wykonanie: W pierwszej kolejności(...)chwili dodać szpinak, polać całość sokiem z cytryny, odparować, następnie przełożyć do miseczki (również bez pozostałości po smażeniu). Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Śmietankę wymieszać widelcem z surowym jajkiem, doprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 170 stopni, program góra/dół. Formę
Garniec Magalieprzyprawy) , zostawić na 2-3 godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym, szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze 5min. naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę
Kuchnia Beatybakłażan) 400g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 średni pomidor lub pół puszki pomidorów 15 dag pieczarek 10 dag sera żółtego Sól Pieprz Bazylia Oregano Ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Cukinię/bakłażana przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić(...)mięso i miąższ. Posolić i popieprzyć do smaku. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora (uprzednio go sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasienia) lub pomidory w puszce. Gdy pomidor się rozpadnie doprawić bazylią, oregano i ostrą papryką. Farsz wyłożyć do połówek cukinii lub bakłażana. Posypać je startym serem żółtym. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Położyć na niej
Fabryka pomysłówsól, pieprz, czerwona papryka, przyprawa do gyrosu trochę sera żółtego Dodatkowo : bułka tarta 2 jajka olej sól, pieprz Jajko roztrzepać z sola, dodawać partiami mleko i wodę, ubijać trzepaczką lub mikserem. Dodać make i wymieszać, na koniec wlać olej. Patelnie , rozgrzać, nie wlewać już oleju i łyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden(...)potrzeby i smaku) i ketchup wymieszać doprawić do smaku. Na końcu zetrzeć po całej patelce sera żółtego. Wymieszać, wystudzić. Nakładać farsz na naleśnik, nie za dużo około jedna łyżka i zawijać jak na gołąbki. Panierować w jajku i bułce tartej. Część smażę, część mrożę wkładając w woreczki śniadaniowe. Podaje z ulubionym sosem u mnie czosnkowy
Kubki smakusłodkiej przekąski. Jest to smak który przywołuje w mojej pamięci wiele pozytywnych wspomnień. Mama, gdy byłam mała często nam smażyła racuchy z jabłkami KLIK - są delikatnie lżejsze i słodsze bo te serowe mają delikatny kwaśnawy posmak - przez dodatek sera i są o wiele słodsze. Idealnie sprawdzą się jako posiłek dla dzieci - chyba wszystkie maluchy uwielbiają słodkie placuszki. Do racuchów serowych(...)objętość). Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokruszony ser żółty, dodajemy żółtka i resztę mleka. Mieszamy. gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Masą będzie miała lepką konsystencję. Gdy masa wyrośnie rozgrzewamy olej na patelni i mokra łyżką nakładamy racuchy. Smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru oleju
sierotka maRysia w kuchniPears with rice Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować(...)Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem i wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą
Kulinarny karnet Christopherajajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju Wierzch: 4 łyżki śmietany 30 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube, bo będą pękać przy składaniu:) 2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody(...)Blendujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i odstawiamy do przestudzenia. 5. Farsz nakładamy na naleśniki. Zwijamy w trójkąty. Połowę sera żółtego ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy ze śmietaną. Smarujemy każdego naleśnika, a wierzch posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i zapiekamy
Kuchnia w czekoladziekroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy. W średniej wielkości garnku/rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Smażymy cały czas mieszając ok. 1 min na małym ogniu. Następnie wlewamy mleko, całość mieszamy aż do zagotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy ser i mieszamy do postania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem. W dużym naczyniu mieszamy razem makaron, kurczaka
Kolejny blog o gotowaniupieczarki i ser to jak dla mnie idealne połączenie. Dlatego dziś szybki obiad z tych trzech głównych składników. Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 150 g żółtego sera ( u mnie była gouda) - jajko - bułka tarta - sól - pieprz - czosnek granulowany - majeranek - słodka papryka - olej Przygotowanie: Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażamy(...)pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane kotlety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na wierzch pieczarki i żółty ser starty na grubych oczkach, wierzch posypujemy delikatnie papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod grillem do rozpuszczenia sera. Życzę smacznego
Kulinarne życieSkładniki: - 150g mięsa mielonego - 1 cebula - jajko - kilka łyżek oleju do smażenia - kilka łyżek bułki tartej - dwie bułki kajzerki lub inne jak ktoś woli - 400g mrożonych frytek - 2 plasterki żółtego sera -sól, pieprz, ketchup do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jeszcze jajko, bułke tartą, pieprz i wyrabiamy ręka(...)panierujemy dokładnie w bułce tartej. Smażymy ja na oleju na mocno brązowy kolor. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem frytek zgodnie z przepisem z opakowania (polecam je również przygotować według przepisu na frytki belgijskie dostępnego w dziale "przekąski"). Gdy mamy już usmażone kotlety wkładamy je do przeciętych bułek, kładziemy na nie po plasterku sera i razem wszystko podgrzewamy w piekarniku
Tanie przepisy studenckiesuszonych z zalewy, posiekanych w kosteczkę 5 plasterków szynki lub innej wędliny, pokrojonej w kosteczkę pół kulki mozzarelli lub kilka plastrów sera żółtego łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego sól, pieprz, czosnek granulowany 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie : Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość
Kulinarny Pamiętnikniespełna pół godziny. Składniki:230 g ryżu do risotto1 litr bulionu warzywnego1 mała cebula2 x 30 g masła500 g białych szparagów60 g sera grana padano1 kieliszek białego wytrawnego winasólpieprzPrzygotowanie:Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle, na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Szparagi obieramy i kroimy na 3-4 części każdy. Dodajemy do smażącej się cebuli i wlewamy chochelkę bulionu
Smakowity Blog Kulinarnyprzyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku. No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy. Położyłam plaster żółtego sera, na nim kotlet wysmarowany ketchupem. Dalej w kolejności wylądowały plasterek cebuli, ogórka i paski papryki
bastalenaoregano, mięta cytrynowa-ryż arborio-wino białe półwytrawne-parmezanGrzyby zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i nie wylewamy wywaru.Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut.Wrzucamy na patelnię ryż, zostawiamy na średnim ogniu, aż stanie się transparentny. Solimy i pieprzymy.Dolewamy szklankę wina, przykrywamy pokrywką, czekamy, aż w ryż wniknie płyn. Mieszamy, wlewamy wywar(...)przygotowany bulion. I tak samo jak z winem i wywarem czekamy, aż ryż zmięknie.Gotowy ryż odstawiamy dodajemy solidną porcję masła i sera - energicznie mieszamy. Posypujemy szafranem. Mieszamy.Rybę nacieramy oliwą, solą, tymiankiem, oregano i miętą. Smażymy na patelni grillowej.Gotowe
BaRepas