sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij na sztywno pianę z białek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Piecz 30 minut w dużej blaszce z piekarnika, wystudź. Rozgrzej olej
Qlinarnie i Qlinarniepleśniowy camembert, suszone pomidory, oliwki, plaster łososia Końce zawijamy do środka wokół nadzienia tak, by z naleśnika uformować prostokąt. Smażymy na małym ogniu łyżce oleju z obu stron. Polecam przykryć patelnię, wtedy zgromadzone ciepło ogrzeje nadzienie i rozpuści ser, bez obawy o przypalenie naszego naleśnika. Podajemy ze świeżymi warzywami :) Smacznego
Taste Of My Dayinnej odsłonie Roladki z ogórkiem i serem SKŁADNIKI: filety z piersi kurczaka- 1 szt podwójna ogórek zielony - 2 szt ser bałkański- 40 g sól i pieprz jajko -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety umyć, osączyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki
Kuchnia Danusiciasta naleśnikowego:Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut.Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy.PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników:Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę.Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon.PRZYGOTOWANIE sosu
kulinarnyJapieprz do smaku orzechy włoskie w dowolnej ilości do posypania na wierzch (u mnie w dużej, oczywiście) 1 łyżka dobrego oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Maślankę połączyć z jogurtem. Dodać rozdrobniony ser biały. Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce (posiadacze termomixu delikatnie szatkują w maszynie). Dodać do chłodnika. Koperek, natkę pietruszki lub szczypiorku drobno
gutfutSkładniki: 250 g makaronu 0,5 kg szpinaku (może być mrożony) podwójna pierś z kurczaka 500 ml śmietany 200 g sera 100 g serka topionego 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku olej do smażenia Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym Sposób przygotowania: Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody(...)przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć, należy jednak uważać aby się nie przypalił. Wrzucić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć aby się zrumienił. Dodać śmietanę i dusić około 5 minut. Dodać szpinak i dalej dusić, aż szpinak będzie miękki. Na koniec dodać sery oraz gałkę muszkatołową. Do gotowego sosu wyłożyć makaron, wymieszać delikatnie. Wyłożyć na talerze
Pani domowatego czasu przyrządzam je dość często na obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * około 1/2 kg pieczarek * starty żółty ser na tarce o dużych oczkach * jajko i bułka tarta do panierki * olej do smażenia * sól, pieprz i ulubione przyprawy Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Z obu stron doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami(...)wysypać bułkę tartą. Kotlety moczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety układać na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczarki pokroić w drobniejsze kawałki, podsmażyć na odrobinie oleju. Usmażone pieczarki układać na kotlety, posypać wszystko startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150'C, aż ser się rozpuści
Zrób to smaczniepoprzek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy, dodajemy pieczarki, nakrywamy i dusimy żeby puściły wodę. Odkrywamy i smażymy ,aż woda odparuje. Na każdego naleśnika kładziemy trochę pieczarek, posypujemy startym serem , zwijamy w rulon. Jeśli ktoś preferuje inny sposób zwijania , to nie ma problemu. Naleśniki obsmażamy na maśle. Podajemy ciepłe. . SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewywołowinycebula3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)łyżeczka zimnej wodyjajkosól, pieprzprzyprawy:słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 pomidoryduży ogórek1-2 cebulesałata (np. masłowa, lodowa)ketchupmajonez ok. 100 g żółtego sera (pokrojonego w plastry)Domowe Cheeseburgery - Sposób przygotowania:Bułeczki:Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru(...)niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy").Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu, wykładamy usmażone mięso, warzywa, ser i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej majonezem. Całość możemy przebić patyczkiem do szaszłyków, aby hamburger był
Słodka Stronałyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: ugotowana cieciorka, ser Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżce oleju, aż cebula się zeszkli. Wszystkie składniki: puree, masło orzechowe, mleczko i przyprawy umieszczamy w misie blendera i miksujemy(...)otrzymania jednolitej konsystencji. Paprykę kroimy w kosteczkę i wraz z dyniowo-orzechowym sosem przekładamy na patelnię do smażącej się cebuli z czosnkiem. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy do sosu ugotowaną kaszę jęczmienną ponownie mieszając. Podajemy np. z serem lub cieciorką. Smacznego
Be Fit Be StrongSkładniki:6 piersi kurczaka,przyprawa do drobiu,300-400 g pieczarek,1 garść suszonych grzybów,1 cebula,6 plasterków żółtego sera,6 oliwek zielonych Ole,pieprz,sól. Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i wymoczone wcześniej suszone grzyby. Dusimy farsz pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą(...)środek i zawijamy wystające końce kotletów z kurczaka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na 20- 25 minut. Następnie wyciągamy i na każdy muffin kładziemy pół plasterka żółtego sera i kawałek zielonej oliwki. Pieczemy jeszcze około 15 minut. Uwaga: blaszki nie smarujemy niczym, bo podczas pieczenia wyleci nam spora ilość oleju z farszu
Aga w kuchnijaka 1/2 szklanki startego parmezanu lub żółtego sera 4 pieczarki duże 4 ,5 łyżek bułki tartej 100 ml wody sól morska do smaku 1 łyżeczka pieprzu zielonego Eco Blik 1i 1/2 łyżeczki czosnku Eco Blik 1 duża cebula Bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie : Do miski przekładamy zmielone mięso(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach . Do mięsa wbijamy jajka , dodajemy wodę 4,5 łyżek bułki tartej , ser żółty lub parmezan , i przyprawy , dobrze wyrabiamy masę mięsną . Ręce maczamy w wodzie i formujemy kotlety , następnie obtaczamy je w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron aż się upieką . Podajemy z ziemniakami lub czym wolicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisosie serowym Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g piersi z kurczaka 100 g brokułów 100 g złotego sera pleśniowego 250 g śmietanki do sosów 18% sól oraz pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, podsmażamy na patelni do zrumienienia. 2 W międzyczasie gotujemy brokuły na półtwardo
Kuchnia Bazyliiprzygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy do wyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Studzimy. Masło roztapiamy. Ser żółty ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Serek brie kroimy w drobną kostkę.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy
Słodka Stronamięso powinno smażyć się około 12 minut - 2 razy po 3 minuty z każdej strony. Nie należy się przejmować, iż puszcza ono dość dużo soku, który nie jest potrzebny. Kiedy mięso się usmażyło wyjąłem podgrzane i lekko chrupiące bułki z pieca. Na każdej dolnej części bułki ułożyłem usmażony na grillu kotlet. Na kotlecie ułożyłem plasterek sera. Nie przykrywałem wierzchem(...)samej blasze i całość ponownie włożyłem do piekarnika na około 4 minuty - do rozpuszczenia się sera. Drugą cebulę pokroiłem w dość grube (około 3 milimetrowe) plastry, które ułożyłem na grillu po zdjęciu z niego mięsa o obniżeniu temperatury smażenia. Pokroiłem pomidora w plasterki o grubości 5 milimetrów i ułożyłem je również na grillu. Po 3 minutach przewróciłem cebulę
Wyprawy kulinarne