ser smażony - 2002 przepisów (strona:26/134)

Makaron z sosem śmietanowo - serowym 335

rzeczy są niestety zbrodnią... Danie bardzo szybkie, ze składników, które większość ludzi stale ma w domu.Składniki:- 250 ml śmietany 18%- 200 g startego żółtego sera- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku - margaryna do smażenia- sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa Jak pisałam powyżej, danie jest nad wyraz szybkie - wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią 161

patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy miód i smażymy kolejne 3 minuty.Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy.Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim

Smakowity Blog Kulinarny
Gozleme ze szpinakiem i fetą 232

Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam!Przepis na ciasto na podstawie książki "Wypieki"  autor Anneka Manningskładnikiciasto1 łyżeczka drobnego cukru125 ml letniej wody9 g suszonych drożdży450 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli160 ml letniego mlekafarsz1 łyżka oliwy1 duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej(...)połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi.Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony.  Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić  na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem i kawałkiem cytryny. Smacznego

Stare Gary
Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. 194

Składniki: Kotlety 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 3 płaskie łyżki tartej bułki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka startego sera gouda 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pieczarkowy 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki masła klarowanego(...)Wykonanie: Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę, starty ser, posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym ogniu. Sos Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać obrane

O kuchni z uczuciem
Burger z polskiej wołowiny 212

kotlety odkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie, rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Kotlety przyciskamy łopatką do patelni, aby dokładnie się przypiekły. Po usmażeniu, kładziemy na wierzch kotleta plaster sera i trzymamy pod przykryciem ok. 1 minuty na małym ogniu. Następnie ściągamy kotlety z patelni.Bułki rozcinamy

Emcia Pichci
160. Kukurydza z sosem krewetkowym 159

Kukurydzę należy ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 20-30 minut. Na maśle smażymy rozgnieciony czosnek, ok. 2 minut, dodajemy krewetki, solimy, pieprzymy i smażymy ok. 3 minut. W tym czasie w osobnym garnuszku roztapiamy ser niebieski i dodajemy go do usmażonych krewetek. Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany.   PARYSKA DIETA

Jadło i czytadło
Makaron z bobem a’la carbonara 208

osoloną wodą. Gotujmy do miękkości. Następnie odcedzamy i obieramy. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy bób i smażymy dwie minutki. W miseczce mieszamy żółtka, śmietanę, połowę sera oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Jeśli sos zbyt zgęstniał

Kolizje Smaków
SEROWA ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM W CIEŚCIE FILO 264

czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie. Dorzućcie szpinak, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino, smażcie całość, aż szpinak mocno przywiędnie, a płyny odparują. Teraz czas na łososia, dorzućcie go do szpinaku, smażcie delikatnie mieszając

OliveandThyme
Inhame czyli ziemniaki inaczej 219

smaku ziemniaka, z tą różnicą że jest bardziej sycący (jednak sztuka to 4 porcje).Polonesie przypomniały się dzięki temu smaki dzieciństwa gdy Babcia smażyła tzw. ziemniaczane łódeczki i podawała je z masłem i serem białym oraz solą. ta sztuka

Smaki Brazylii
513. Domowy makaron smażony w sosie. 226

Domowy czekoladowy makaron* smażony w soku pomarańczowym i miodzie podany z ricottą *żytniinspiracja Dzisiaj bez szkoły, za to był lekarz. Teraz teoretycznie mam wole, a

More food, love and dreams
Naleśniki z jarmużem i suszonymi jabłkami oraz "W cieniu Pałacu Zimowego" 166

niebieską pleśnią młode liście jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) ewentualnie: kukurydza z puszki (dodałam, by wykończyć resztkę niewykorzystaną ostatnio) olej do smażenia Na naleśniku ułożyć liść jarmużu (pozbawiony zgrubiałego nerwu), na nim kawałki sera pleśniowego i suszone talarki jabłek. Ewentualnie dodać kukurydzę. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię przykryć pokrywką - chodzi

Weekendy w domu i ogrodzie
Pstrąg smażony w mące kukurydzianej, z kaszą gryczaną, papryką i serem 251

gryczanej Kupiec (100g) połowa dużej czerwonej papryki lub 1 mniejsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera 1 pęczek natki pietruszki pół łyżeczki mielonej kozieradki sok z całej limonki wykałaczki do spięcia ryby kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia dwie łyżki masła mąka kukurydziana do panierowania plasterki limonki do przybrania sól, pieprz Ryby pozbawiamy łusek, odcinamy głowy(...)Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku, po czym zdejmujemy z ognia. Ser w ilości wedle uznania (u mnie dosłownie kawałek 4x4cm) ścieramy na tarce i mieszamy z kozieradką. Dorzucamy do lekko przestudzonego farszu i dobrze mieszamy. Przyprawione ryby wyjmujemy z lodówki i nadziewamy farszem. By podczas smażenia nic się nam nie wysypało, rybie brzuszki zabezpieczamy przy pomocy małych wykałaczek

Kuchenna Kontrrewolucya
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 227

minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek smażymy dynię oraz gruszkę, pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast w misce roztrzepujemy jaja z jogurtem naturalnym, które doprawiamy również szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Orzechy siekamy drobno a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, nakładamy na wysmarowaną(...)tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, nakładamy farsz: smażoną dynię z gruszką, całość posypujemy orzechami, następnie wlewamy roztrzepane jaja z jogurtem naturalnym i ostatecznie całość posypujemy startym serem. Teraz tartę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem

Mango Papaja
Kurczak z papirusa z kaszą jaglaną i chrupiącymi warzywami 140

wody, solimy, przekładamy kaszę. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Filet z piersi kurczaka kroimy w 2 cm plastry. Układamy w papirusie, smażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju). Paprykę, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Mięso układamy na ugotowanej ciepłej kaszy, po brzegach talerza rozkładamy warzywa i ser, w środku kurczaka

VioletoweKucharzenie
Lekka sałatka z kurczakiem 200

pracy :-)  Składniki: sałata lodowa pół główki, pomidor 1,5 szt, cebula mała pół główki, kukurydza konserwowa 5 łyżek, ser feta pół opakowania, awokado pół szt, pierś z kurczaka 1 szt, przyprawa kebab-gyros 1 łyżka, olej do smażenia, zioła prowansalskie pół łyżeczki, oliwa z oliwek 50 ml, sok z limonki do skropienia sałatki, Sposób przygotowania: Sałatę myjemy, osuszamy(...)kładziemy kurczaka. Smażymy na rumiany kolor, następnie usmażonego kurczaka układamy na wierzchu sałatki .  Sałatkę posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliw ą  z oliwek i skrapiamy sokiem z limonki. Sa ł atka najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego , czosnkowego pieczywka. Do sałatki nie dodałam soli, ponieważ ser feta jest bardzo słony

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania