ser smażony - 2002 przepisów (strona:25/134)

Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku 192

dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!Składniki:500 g filetów z dorsza100 g niebieskiego sera pleśniowego2 łyżki oleju1 łyżka masłasólpieprzSzpinak:400 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła2 łyżki wodysólpieprzPrzygotowanie:Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek(...)dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił.Na talerz nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch ułożyć rybę. Podawać z młodymi ziemniaczkami.Smacznego

Oryginalny smak
Wstążki z sosem serowo-orzechowym 189

tworzą syte i szybkie danie obiadowe miłe dla oka a co najważniejsze dla podniebienia, miłośnicy pleśniowych serów będą zachwyceni! Składniki 250 g makaronu wstążki-użyłam Międzybrodzki Sos: 100 g sera pleśniowego 200 g śmietany 18% 5 łyżek mleka 3,2% 90 g orzechów włoskich 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska(...)rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy w garnku z dodatkiem oleju, wrzucamy orzechy, całość smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy rozdrobniony ser wlewamy śmietanę i posiekaną natkę całość gotujemy do rozpuszczenia sera,wlewamy mleko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,zagotowujemy odstawiamy.  Makaron rozkładamy na talerze polewamy

Wanilia i Kardamon
Kotlety z mielonej piersi drobiowej, szynki i płatków owsianych - polpette impanate di petto di pollo con prosciutto e avena 369

łyżki błyskawicznych  płatków owsianych     3 łyżki mleka     2 łyżki tartego sera typu Parmezan      nać pietruszkiPANIERKA1 jajko2 łyżki mlekaszczypta soli bułka tartaolej do smażenia SPOSÓB POSTEPOWANIAZmielić szynkę.Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś  drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka, tarty ser, pokrojoną nać pietruszki.Roztrzepa

zielonacukinka
Zapiekanka rybna z dorsza i czerniaka z szyjkami rakowymi, ziemniakami i jajkiej pod beszamelem 188

ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - 75 gramów masła (+ tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła prowansalskie - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki w mundurkach. Cebulę siekamy drobno, rybę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy najpierw(...)cebulę, później dodajemy do niej rybę i szyjki. Na 75 gramach masła smażymy 50 gramów mąki - robimy zasmażkę. Powinno trwać to około dwóch minut, żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i powoli dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając.  Dodajemy beszamel do podsmażonej cebuli i ryby. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą

Życie zamknięte w smaku
naleśniki z serem i pieczarkami 201

niczego nie była potrzebna. Składniki: ciasto 125 g mąki 1 jajo 300 ml mleka nadzienie 4 duże pieczarki  nieduży kawałek żółtego sera Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać - powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju pieczarki i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach

Gotowanie z pasją
Sałatka kus-kus z bakłażanem 293

niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia* 2 łyżki octu jabłkowego* sol, pieprzWykonanie:Kus-kus zalać wrzącą wodą 0,5 cm ponad kaszę - odstawić. Gdy kus-kus wchłonie(...)bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa  mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym.Przygotować sos.Oliwę z oliwek wymieszać z octem

kolorowotorcikowo
Roladki z cukinii nadziane białym serem i orzechami 257

twaróg dostarcza białka, pieprz pobudza metabolizm, a dzięki cukinii danie dostarcza 1 z 5 porcji warzyw.Składniki:1 żółta cukinia2 duże garści orzechów ziemnych FELIX100 g sera białego chudegoOleju roślinnyPieprz, bazyliaPrzygotowanie:Cukinię smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Posypujemy bazylią i czekamy aż cukinia się zarumieni. Twaróg mieszamy z orzeszkami ziemnymi i przyprawiamy pieprzem. Nakładamy pastę na cukinię i zawijamy. Podajemy

Czarnawisienka
Placki ziemniaczane z marchewką, fetą i czosnkiem 252

makaronu Fit&Easy marchewka, 4-5 średnich ziemniaków, 2 jajka, 5 łyżek mąki, średnia cebula, 30 g sera feta, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz Dodatkowo: jogurt naturalny, miks sałat, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, szczypior z dymką, olej do smażenia Ziemniaki obieramy i płuczemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru soków i przekładamy(...)dodajemy posiekany z grubsza makaron Fit&Easy marchewka. Dodajemy roztrzepane jajka, posiekaną w drobną kostkę cebule i czosnek, następnie dodajemy pokruszony ser feta oraz mąkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Placki nakładamy na patelnie łyżką i smażymy do zrumienienia. Placki podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego w towarzystwie sałaty i warzyw. Smacznego

Plate of Joy
Parówki w chlebie tostowym 218

zewnątrz chrupiące, z środkiem kryjącym ciągnący się ser i parówkę. Składniki: 3 parówki, przekrojone na pół 6 plasterków sera żółtego 6 kromek chleba tostowego z odkrojonymi skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam(...)wiórkami kokosowymi, szczyptą soli i pieprzu. Kromki chleba cienko rozwałkowałam. Jajko rozmieszałam w miseczce. Na każdą rozwałkowaną kromkę ułożyłam plasterek sera i pół parówki, zawinęłam w rulonik i panierowałam (obtaczałam najpierw w jajku, a potem w bułce z wiórkami). Smażyłam z każdej strony do zezłocenia na rozgrzanej patelni

Kulinarny Pamiętnik
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 237

orzechów włoskich 150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie

kolorowotorcikowo
Zapiekanka chłopska 363

twarde, bo dojdą w zapiekance). Zostawić do ostudzenia po czym obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozpuścić margarynę, dodać słoninę i boczek pokrojone w cienkie plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc połowę porcji). Smażyć(...)minut. Zapraszam do zobaczenia fotorelacji z przygotowywania zapiekanki ;-) W trakcie krojenia słoniny. Początek smażenia kiełbasek. Końcowy etap smażenia kiełbasek. Wszystko już przygotowane, więc można "składać" zapiekankę. Pierwsze warstwy zapiekanki, przed polaniem sosem beszamelowym. Ostatnia już warstwa zapiekanki, jeszcze tylko ser. Zapiekanka z wszystkimi już warstwami, jeszcze tylko pokrywa naczynia i do piekarnika. Gotowa zapiekanka. W domu unosi się apetyczny zapach

Passions hobbies life
Cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem i sosem pomidorowym 250

sera feta do posypania  olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak, pokrojony w małe kawałki ser feta i mleko. Dusimy na niewielkim ogniu, około 10 minut od momentu kiedy szpinak się rozmrozi. 2. Sos pomidorowy: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy

Szefowa kuchni
Kotlety Mielone – Pikantne 247

potrzebować : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 kopiastą łyżkę bułki tartej 1 jajko około 80 ml letniego mleka 1 cebulę (100 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy : duża szczypta majeranku do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych przed smażeniem . Link(...)patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę z pieczarkami do momentu odparowania soku z pieczarek ( smażyłam około 5 minut ) . Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone : Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko , mięso , ketchup , koncentrat pomidorowy , ser żółty , doprawiam solą , pieprzem , majerankiem . Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły , sprawdzam

Uwaga Babcia Gotuje
Oponki serowe. 207

mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder do posypania tłuszcz lub olej do smażenia Sposób wykonania :  Mąkę przesiać na stolnicę , dodać cukier, sodę , ser, margarynę i jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka wykroić

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem 193

cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino(...)odkładamy na bok. Łososia smażymy na oleju aż się zarumieni i dokładamy do szpinaku.W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania