żółtka, miód i miksuję blenderem aż ser zrobi się gładki. Dodaję mąkę, skórkę pomarańczową i mieszam. Mikserem ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję do sera i mieszam już łyżką. Placuszki nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle z każdej strony około dwie minuty. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cynamon, kardamon, miód, sok z cytryny, połowę wody
wesoła kuchniazajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne! Poniżej przedstawiam ciekawostki na temat głównych produktów, które wchodzą w skład moich
Kuchnia Elliecebula 2 ząbki czosnku sól pieprz Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę również ścieramy na tartce, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser rozkruszamy ręcznie. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomioprószenia*, sól, Pestki dyni i słonecznika oraz chili zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka. Oprószyć każdy plaster sera mąką, obtoczyć w jajku a następnie w zmiksowanych pestkach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podałam z pomidorami smażonymi *gdy oprószymy mąką
królestwo garówpodsmażamy krótko czosnek, uważając aby go nie przypalić Do czosnku dodajemy łososia, smażymy do zmiany koloru ryby na bardziej kremowy, dodajemy suszone pomidory. Smażymy chwilę wszystko razem i dodajemy mascarpone* i cukinię. Gdy ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą-doprawiamy (nie przesadzamy z solą, bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron
Zawsze głodna!kokilki.Do środka dajemy boczek z pomidorami a na sam wierzch posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w 220 stopniach C. około 5 minut do momentu roztopienia sera. Nie dłużej ponieważ makaron może stwardnieć. Dekorujemy świeżą bazylią. smażymy boczek z pomidoramiprzed pieczeniemmini lasagne z boczkiem
Bon Appetit Małgorzatyprostu twarogu -jajko -cebula -bułka tarta Kaszę ugotować na sypko i ostudzić, cebulkę pokroić i zeszklić na patelni, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, jajko, przyprawić i formować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniszparagi. Parujemy do miękkości. Odkładamy na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką. Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach, jestmiękkie i bardzo soczyste! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitrochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu.Składniki:makaron canelloni250 g mięsa mielonegosos bolognese z torebkipół puszki zielonego groszku2 ząbki czosnkużółty ser do posypaniapół szklanki śmietanysól i pieprzPrzygotowanie:1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.2. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek.3
Pasja Smakuskomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji, że goszcząc(...)mamałyga to gomi – potrawa bardzo ważna dla Gruzinów. Od razu uprzedzam, że smakuje lepiej niż wygląda. Jest to kaszka kukurydziana (z białej kukurydzy, podobna do polenty) z dodatkiem sera. Danie jest ciągnące. Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką.Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej
Poezja smakukurczaka 4 suszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym(...)świeżym (ew. suszonym) oregano. Na każdy kawałek przyprawionego mięsa nasyp łyżkę startego sera i połóż odsączonego z zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej roladki delikatnie wciśnij do środka Roladki opanieruj w mące, przyprawionym solą i pieprzem rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor
Ze smakiem i z pasjąopakowaniu 2 pojedyncze piersi kurczaka, pokrojone w kostkę 100 g posiekanego sera z niebieską pleśnią 150 g kurek, oczyszczonych 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie półplasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 200 ml śmietanki 36% 1/2 szklanki bulionu drobiowego masło klarowane do smażenia śól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu(...)masła do patelni i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż do zeszklenia, dodaj kurki wraz z cukinią i dopraw solą i pieprzem. Smaż aż cukinia zmięknie a grzyby lekko się zarumienią. Dodaj kurczaka, bulion, śmietankę i ser pleśniowy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i wmieszaj ugotowany makaron. Podgrzej całość
karmelowybędą smaczne.Składniki:- 500g dowolnego mięsa mielonego- paczka makaronu spaghetti- dwie duże cebule- sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych)- nieco tłuszczu do smażenia- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie- żółty ser do posypania Przygotowanie naszego obiadu jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia wody na makaron. Można zrobić to już w trakcie przygotowań(...)zeszkli, dodajemy do niej mięso i czekamy, aż się usmaży. Na tym etapie przyprawiamy całość solą (lub vegetą, jak kto lubi) i pieprzem. Podczas gdy mięsko z cebulą się smażą, musimy sparzyć pomidory i obrać je ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Może być to zrobione byle jak, bo i tak kawałki pomidora się rozpadną ;) Jeśli pomidory mamy
Kulinarne zapędy Kokosajuż niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło do smażenia olej do smażenia Wykonanie:Kotlety rozbijamy dosyć cienko, ale tak aby nie porobiły się dziury(...)papryki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Studzimy, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Na każdego kotleta nakładamy farsz i zwijamy roladkę. Żeby się lepiej trzymały, spinamy wykałaczkami. Smażymy.Sos: pomidory obieramy ze skórki, wrzucamy pokrojone do garnka i dusimy. Resztę papryki kroimy w paski i dorzucamy
Czerwona Porzeczkacebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty(...)jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym
Smakowy Raj