Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy
Smakowity Blog Kulinarnycabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko 8 dag ser mozzarella 4 liście kapusta włoska 10 dag pieczarki pieprz olej do smażenia szczypiorek Wykonanie. Filet z łososia , odciąć skórę, usunąć ości, pokroić na dwie porcje, posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną. Odstawić na 15 minut, niech(...)Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na rozłożonych liściach kapusty rozłożyć łososia i na każdym położyć podsmażone pieczarki. Liście zwinąć. Śmietanę, wymieszać z żółtkiem, dodać ser i wszystko wymieszać . Łososia zwiniętego w liście kapusty, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać śmietaną z serem. W tym samym naczyniu ułożyć podsmażone ziemniaki. Wstawić do piekarnika
Kulinarny karnet Christopheraser.Z dużą ilością zieleniny.Pychota! Składniki:1 szklanka ugotowanego ryżu;8 plasterków wędzonego boczku;1 szklanka startego, żółtego sera (u mnie gouda);Pęczek szczypiorku;1/2 pęczka natki pietruszki;5 listków bazylii;3 jaja;2 łyżki bułki tartej;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Ryż (tj. około 1/3 - 1/2 szklanki suchego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Przełożyć(...)ryżu z boczkiem dodać starty, żółty ser. Wymieszać.Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać.Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać (łyżką lub ręką).Z masy ryżowej formować okrągłe i płaskie kotlety.Kotlety smażyć na złoty kolor, z obu stron
Gospodyni MiejskaDzisiejszy przepis dedykuję wszystkim tym, którym nie znudziły się jeszcze zupy dyniowe. W moim wydaniu to już kolejna zupa z wykorzystaniem dyni. Aż trudno uwierzyć, że
Przysmaki Karolkizrobią się miękkie. Cebulę siekam w kostkę i dodaję do pieczarek. Smażę do momentu aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaje paprykę, pokrojoną drobną kosteczkę. Dodaję przyprawy, tak aby farsz miał intensywny smak. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Bułki kroję na pół. Połówki bułek smaruję keczupem
Zdrowo i kolorowoformujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy. 3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet, ser, jajko sadzone, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchniwyciągałam mikser i hałasowałam, ale trzepaczka sprawdza się rewelacyjnie :)Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju......na jasnozłoty kolor. Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam w ciasny rulonik.Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko
Codzienna kuchnia niecodziennakwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu nadzienie 250 g białego sera 3-4 łyżki pure z dyni ekstrakt waniliowy ok. 1 łyżka cukru pudu dodatkowo foremki do rurek foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy(...)napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. 5. Smażymy na złoty kolor. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyskórki w kostkę. Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy sama zapiekanka, z grzankami z razowego
Kulinarny karnet Christopheraostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona z puszki -pomidory z puszki -oliwa -starty żółty ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dorzucamy mięso, przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte
BaRepasdużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Wrzucić na patelnię pieczarki. Smażyć na dużym płomieniu do odparowania wody. Każdy kawałek chleba posmarować ketchupem, nałożyć farsz z pieczarek i cebuli, posypać startym serem. Piec w 200C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści, a chleb podpiecze) Upieczone zapiekanki polać ketchupem i można podawać
Facet i nożełyżeczki masła klarowanego listonic_name = "Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "5 liści jarmużu 5 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula 3 łyżki soku z cytryny przyprawy tymianek, bazylia, sól, pieprz, czerwona papryka sos balsamiczny malinowy (zakupiony w lidlu) 0,5 łyżeczki masła klarowanego " document.write(" "); Sposób przygotowania(...)patelnię i szklimy cebulkę. Następnie dodajemy jarmuż skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy ok 3 minut. Przyprawiamy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Sałatkę zdejmujemy z ognia układamu na talerzu posypujemy serem feta i polewamy malinowym dipem. Jeśli nie mamy gotowego możemy przyrządzić go sami: 1 łyżka soku malinowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka
CoolinarniePLser camembert, 1 szt jajko, 1 szczypta bułki tartej 1 szt przyprawa gyros 1 szt sos sałatkowy francuski Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy do miękkości na rozgrzanej(...)oliwek. Odstawiamy do przestudzenia.Ser camembert w całości bądź pokrojony na mniejsze porcje panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.Do miski wykładamy bukiet sałat, dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę, następnie kawałki kurczaka i panierowany ser. Możemy go nakłuć, by ciepły środek rozlał się po sałatce. Całość polewamy przygotowanym sosem sałatkowym.Wygląda i smakuje wspaniale
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaświeżego łososia 1 pomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego starty żółty ser 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz przyprawa do sałatek olej do smażenia masło do szpinaku Łososia umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i przyprawić przyprawą do sałatek. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i na wolnym ogniu usmażyć łososia (może(...)pół i pokroić w plasterki. Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać garnek z odrobiną masła, przesmażyć czosnek a na sam koniec dodać szpinak i chwilę smażyć (aż szpinak straci na objętości). Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłuć widelcem, aby za mocno nie urosło. Na samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie
UgotowaćKrewetki przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec
Stare Garypodsmażamy na złoto na maśle. Dodajemy do bulionu, gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, wierzch posypujemy żółtym serem. Grzanki: rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, następnie pokrojony w kostkę chleb, smażymy z każdej strony aż grzanki uzyskają złoty kolor
słodki bratekcebula - 2 ząbki czosnku - 0,5 szklanki czerwonej soczewicy - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry - 0,5 szklanki wrzątku - 100 g sera typu feta - 100 g świeżego szpinaku baby - olej rzepakowy/kokosowy do smażenia - szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili cayenne do smaku Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju
Corner With Recipestarta Sposób Szpinak rozmróź, odciśnij wymieszaj z solą, pieprzem oraz czosnkiem. Filety opłucz, osusz, delikatnie rozbij. Na każdym płacie połóż porcję szpinaku i sera . Złóż na pół, obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie 20 minut na małym ogniu. Jeśli filety będą się otwierać podczas smażenia, można je spiąć wykałaczkami. Filety były z kurczaka
Kuchenne aromatyMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki
More food, love and dreamspomidor. Chwilę smażyć. Zdjąć z ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego
Anioły w kuchninastępnie ugotowane wcześniej i schodzone ziemniaki . Smażymy cebulkę na złoty kolor na złotym oleju rzepakowym. Nie przypala się , nie dymi, nie czuć smażenia tylko delikatny słodkawy aromat cebulki. Dodajemy cebulke do ziemniaków i sera, następnie solimy, pieprzymy do smaku. Na koniec amarantus i...wyrabiamy farsz! Aż będzie gładki. Jeśli się sypie dolejmy jeszcze troszkę oleju rzepakowego. Zobaczcie
Z Kuchni Do Kuchni