makaronu (np. świderki, kokardki) 8 szt. pieczarek 1 duża cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 brokuł sól, pieprz, słodka lub ostra papryka przyprawa do mielonego olej do smażenia 3 jajka 150 g startego żółtego sera 150 ml śmietanki 12% gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron ugotuj al`dente zgodnie z przepisem na opakowaniu - odcedź i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej
Alutka-GotujeCiasto przygotowuje specjalnie z dodatkiem curry, dzięki temu naleśniki mają piękny słoneczny kolor a ich smak jest niepowtarzalny. Nadzienie to nie tylko szpinak ale też przepyszny ser ricotta, i... Zapraszam do wspólnego gotowania! Smażymy naleśniki! A co! Zapraszam! ;-) CIASTO NA NALEŚNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - sól, curry - 1 czubata
SMYKWKUCHNIprostu obgotować a potem nafaszerować i zapiec. składniki na 6 porcji 6 średnich ziemniaków 40 dag pieczarek 15 dag szynki 2 łyżki oleju lub masła do smażenia 2 gałązki natki pietruszki 5 dag sera żółtego czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową , wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite DaniaChleb z serem i ziołami* pod jajecznicą z porem smażoną na maśle; pomidorki koktajlowe inspiracja * z dodatkiem polentyZauważyliście, że prawie wszystkie wytrawne śniadania które się tu pojawiają to jajecznica? >.< A chlebek genialny., choć wyrósł mi w dość dziwaczny sposób, ale co tam :P Nienawidzę zdjęć robionych o 6 rano
More food, love and dreamsplaster żółtego sera ok. 3 łyżki mąki odrobina mleka lub śmietany (by ciasto na placki nie było zbyt gęste) olej do smażenia placków sól do smaku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy. Następnie wrzucamy do blendera ugotowaną kaszę, surowe jajka, ser i blendujemy. Potem dodajemy mąkę i mleko do uzyskania odpowiedniej gęstości (masa nie może być zbyt gęsta, ani zbyt rzadka). Dokładnie
psgotujemykotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych 1 łyżka sera tylu parmezan drobno startego sól i pieprz ząbek czosnku sok z jednej dużej pomarańczy olej do smażenia(...)starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, potem jajku i panierce z serem i płatkami. Rozgrzać patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na już rozgrzany położyć kotlety. Smażyć na średnim ogniu po około 4-5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po upieczeniu. Idealnym dodatkiem do takiego kotleta będzie puree
Gosia gotujedrobną kostkę, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy mięso mielone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę - smażymy. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na nie kolejno - makaron, mięso mielone, cukinia, ser. Ja zrobiłam dwie takie
Pani domowajako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych". Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej 4 plasterki sera gouda 1 papryka bez skórki zioła prowansalskie sól, pieprz mąka, jajko, bułka tarta olej do smażenia Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy(...)plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i pieprzem. Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką, ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki. Całość przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem, bez sosu jest również bardzo smaczny
Kulinarny karnet Christopherabulionu drobiowego lub warzywnego 1 gałązka rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonej lawendy 2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do podania: kozi ser, karmelizowana gruszka, prażone pestki dyni Na maśle smażę pokrojoną cebulę, imbir i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojony w kostkę seler i gruszkę oraz świeży rozmaryn i suszoną lawendę. Całość duszę kilka minut. Dodaję(...)Gotuję składniki przez około 20 minut do miękkości po czym wyławiam rozmaryn. Zupę miksuję na gładki krem, po czym doprawiam i dodaję śmietanę. Ponownie podgrzewam. Podaję z pokruszonym kozim serem, karmelizowanym kawałkiem gruszki i prażonymi pestkami dyni. Świetnie smakuje również polana odrobiną aromatycznej oliwy z oliwek np. rozmarynowej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajafeta,1 ząbek czosnku,600 g fileta z łososia,1 ciasto francuskie,1 jajko,100 g płatków migdałowych,szczypta soli.Przygotowanie: Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części. Układamy
Aga w kuchnirobić tak samo z pozostałymi warzywami jednocześnie skrapiając je odrobiną sosu sojowego. Jerzy twierdzi, że dzięki temu będzie pewność, że frittata w trakcie smażenia nie podejdzie wodą. Następnie roztrzepać jajka z mąką, mlekiem, startym serem ( frajda dla dzieci będzie się ciągnąć jak dawne krówki ciągutki) i przyprawami i zalać nimi warzywa w misce, dokładnie wymieszać.Dorzucić oliwki. Wszystko
pieprzny smaczekWspaniały obiad lub na przyjęcie urodzinowe albo na święta Składniki • 3 piersi z kurczaka małe • 1 brokuł • 1 jako • 150 g sera żółtego • 2 łyżki tartej bułki • sól • pieprz • 1 łyżeczka masła • olej do smażenia 1. Piersi z kurczaka przyprawić solą pieprzem odłożyć na kilka godzin do lodówki 2. Brokuł podzielić na różyczki ugotować w posolonej wodzie,odcedzić(...)wymieszać z masłem i ostudzić Dodać jajko bułkę tartą i starty ser doprawić solą pieprzem wymieszać wszystko razem by powstała masa podobna jak na mielone 3. Piersi obłożyć powstałą masa (nie jest to proste ale warto się troszkę pomęczyć ) smażyć na oleju delikatnie obracać podczas smażenia,usmażone włożyć na 10 minut do piekarnika
W królestwie smaków Beatyzajmujemy się działką, więc bardzo cenimy dania na szybko. Tutaj wystarczy 30 min i obiad gotowy ;) Składniki 250 g metki tatarowej ser żółty ementaler 1 duża cebula 100 g ryżu 2 łyżki mąki olej do smażenia 400-450 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera wycinamy dwa paski o wymiarach
R'n'G Kitchenczego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego Op. Sera gorgonzola 2 jajka Bułka tarta ok. 200 ml 100 ml mleka Sól Pieprz Papryka mielona słodka Olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której wcześniej(...)wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy ser gorgonzola ( ok. 2 x 2 cm ), placuszek zamykamy i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. SMACZNEGO
Smaki Ewyostrego żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę i szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać, tymianek obrać z gałązek pozostawiając same listki. Wszystkie składniki przełozyć
Gosia gotujeSerdecznie polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków po ugotowaniu 1 jajko 200 g mąki pszennej pieprz do smaku 2 łyżeczki majeranku bułka tarta olej do smażenia Farsz: 1 kg pieczarek 3 cebule 200 g sera żółtego typu gouda masło Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać(...)tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia. Smacznego
Krakowskie smaki Anidomu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :) Składniki:1 bakłażan500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sólpieprz1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki1/2 litra mleka 1,5 %szczypta gałki muszkatołowej łyżka oliwy z oliwekzioła prowansalskie Bakłażana kroimy w cienkie (bardzo cienkie(...)solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy przez kilka chwil na małym ogniu. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na lekko brązowy kolor. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy aż mleko zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Beszamel jest gotowy
Mango Papajasosem pomidorowo koperkowym. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 3 jajka 150 g pieczarek 150 g wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól ,pieprz olej do smażenia Sos: pomidory krojone z puszki pęczek koperku mała papryczka chilli cukier sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki(...)cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z mąką ,jajkami ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną kozieradką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano z obu stron. Pomidory wraz z zalewą przelewamy do rondelka ,dodajemy posiekany koperek i chilli ,odparowujemy z nadmiaru płynu
R'n'G Kitchen