piersi kurczaka , dla osób dbających o linię i lubiących zdrowe jedzenie.Świetna na biesiadne stoły i od święta. 2 duże piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 mały por 5 ziarenek pieprzu Sól Biały pieprz Vegeta 1 po.żelatyny ma 2.5 litra bulionu z kury ********************************************* Do ok.3 litra wody włożyć mięso i zagotować.Zebrać szumowiny
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipracy. Dziękuję Wam kochani !!! Tymczasem polecam przepyszną zupę z czarnej rzepy - bardzo zdrowa i smaczna. Składniki: 3 czarne rzepy 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżeczka domowego bulionu warzywnego domowa vegeta bądź sól biały pieprz 2-3 ząbki czosnku Czarną rzepę obrać,pokroić w kostkę,pozostałe warzywa również obrać,pokroić. Cebulkę można pokroić
Niespełnione zdolności kulinarneSurówki to bogactwo witamin i minerałów. Najprościej i najszybciej zrobić surówkę z wcześniej poszatkowanych warzyw. Można zetrzeć na tarce marchew, buraka, dynię, seler, rzodkiew i zapakować je każde osobno do pojemników i przechowywać w lodówce. W ten sposób udaje się błyskawicznie skomponować sałatkę, dodając np. na świeżo starte jabłko
To co kochamsolanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400 g wody +40 g soli -nad pietruszki 2 pęczki -korzeń pietruszki 1 duży -marchewka 2 duże -koperek 1 pęczek -seler 1 korzeń -por 2 sztuki WYKONANIE Kupione ćwiartki przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy nasze ćwiartki czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.upiec buraki Jestem wielkim fanem warzyw kojarzonych typowo z naszą kuchnią. Seler, burak, pietruszka, ziemniaki, cebula… wszystkie je bardzo lubię. Najbardziej jednak smakują mi pieczone. Uwielbiam je podjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie
Blendmanogień idzie bigos jarski - uwielbiam go i zawsze gotuję większą ilość,wkładam do słoików i jedzonko gotowe. Składniki: ok 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 10-12 sztuk suszonych śliwek przecier pomidorowy ok 2 łyżki pieprz ziołowy,majeranek,czosnek,kminek,chili bądź ostra papryka liść laurowy,ziele angielskie Kiszoną kapustę włożyć
Niespełnione zdolności kulinarnekurczakiem, włoszczyzną i fasolką w sosie serowym. Podałam z ryżem. Składniki: duża pierś z kurczaka 2 garście fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 garście włoszczyzny (dałam mrożonkę: marchew, por, seler, pietruszka) 180 ml śmietany 30% ok 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem ziołowym
e-PrzepisyKulinarnesolanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400 g wody +40 g soli -nad pietruszki 2 pęczki -korzeń pietruszki 1 duży -marchewka 2 duże -koperek 1 pęczek -seler 1 korzeń -por 2 sztuki -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupionego kurczaka przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy kurczaka czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 kg drobiu 20 dag boczku wędzonego 2 cebule 2 jajka 30 dag wątróbki 40 dag pieczarek 2 małe marchewki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie szynkę, oddzielnie kurczaka. Można
MojaQchnia.plbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g brokuł u mnie mrożony 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3-4 ziemniaki 1 mały pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie
W garach u GosiTechnika wykonania jest bardzo podobna i w rezultacie dostajemy bardzo podobną konsystencję dania. Smakuje jednak inaczej i jest zdrowsze ;) Dziś, żeby było jeszcze zdrowiej, dodamy jarmuż, świeże pomidory i seler naciowy
Milion Smakówdokładnie umyć, zawinąć w folie aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zalecam również ugotować wcześniej bulion.Włoszczyznę ( 3 marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 cebule, dwa liście laurowe i ziela angielskie, 2 ząbki czosnku ) zalać 1 l wody i gotować na wolnym ogniu godzinę. Jeżeli robimy to dzień wcześniej
Kulinarne przemysleniaObłędny, domowy fast food. Połączenie chrupiącego, słodkawego selera, długo gotowanej wieprzowiny i wyrazistego, jogurtowego sosu, to uczta dla kubków smakowych 🙂 Tortille podałam na przepięknej wypalanej desce od Deseczkowo 🙂 … Czytaj dalej Tortille z pulled pork i frytkami selerowymi
czarrna od kuchnisposób jak szczypior z cebuli. Dymka Zostawić ok 5 cm podstawy. Postawić pionowo w szklance, na dno wlać wodę, po paru dniach gdy dymka się zakorzeni posadzić w donicy. Seler naciowy Pozostawić ok 7 cm nienaruszonej podstawy. Ustawić pionowo w naczyniu i wlać ok. 1,5 cm wody. Po paru dniach, gdy liście w środku zaczną się zielenić przesadzić
Pani domowapiekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się, że na 1 kg mięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate mleka w proszku przyprawy: liść laurowy
Kuchcik gotuje