ziemniaczanych. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ugotowane w rosole 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 2 jajka 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz warzywa z rosołu – 1 kawałek selera, 1 pietruszka, 1 marchewka olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z ćwiartek kurczaka ugotowanych wcześniej w rosole oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. Opcjonalnie można również wykorzystać warzywa
Taste and Cookjuż kilka razy go piekłam, a dzisiaj prezentuję go w towarzystwie swojskiego ziemniaka i równie dobrze znanej nam marchewki Fenkuł, czyli koper włoski ma korzeń jak cebula, łodygi jak seler i liście jak koperek. A w dodatku ma lekko goryczkowaty i jednocześnie anyżowy smak. Kiedyś myślałam, że fenkuł to nie dla mnie, bo anyżowego zapachu nie znoszę. Jednak okazało się
Lamarida.plstole I często on u nas bywa! Jest prosty w wykonaniu, właściwie to sam się robi. Polecam! Składniki: 2 kg buraków czerwonych 1 jabłko plaster korzenia selera 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna owoca jałowca 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 2 goździki kilka nasion kolendry 2 łyżki soli 1 łyżka cukru kromka chleba na zakwasie
Lamarida.plcałość do lodówki na ok. 2 godziny. Truskawki zmiksować na pulpę i doprawić do smaku miodem. Przelać pulpę truskawkową na maślankę z babką płesznik. Udekorować zieloną gałązką (np. selerem naciowym lub miętą). "Karaibska tajemnica" Agaty Christie to moja pierwsza książka z panną Marple w roli głównej. Panna Marple spędza właśnie wakacje w hotelu na Karaibach. Otaczają ją przyjaźni ludzie
Weekendy w domu i ogrodzieupiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym. Sos warzywny: 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek selera 5 dużych pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz Wszystkie warzywa i pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
kuchnia doskiprzy TV poznałam ciekawą postać ze świata kulinarnego. Zafascynowały mnie jego niezwykłe kiszonki. Aleksander Baron - właściciel restauracji Solec 44. Po tym programie ukisiłam kilka różnych mieszanek warzywnych, a nawet seler pokrojony w słupki. Świetnie smakował szczególnie jako składnik róznych surówek. Kolejne spotkanie telewizyjne z Baronem skłoniło mnie do zakupu bardzo ciekawej książki nominowanej podobno do "Oskara
Gotuj Sam!dbamy o linię, znacznie bardziej niż w okresie zimowym ;-) SKŁADNIKI: - 2 garście szpinaku - 2 garście jarmużu - 1 mała garść rukoli - 1 mała garść roszponki - 1 cienka laseczka pokrojonego selera naciowego - 1/3 papryczki chili zielonej - sok z 1 cytryny - 2 szklanki wody - 2 plastry świeżego ananasa aby koktajl był słodki *do smaku dodaję zawszę kilka listków bazylii, która nadaje bardzo fajny
SMYKWKUCHNIzrumienienia się boczku. Na grillu Opiekać równomiernie ze wszystkich stron, aż boczek wytopi się i zrumieni. W taki sam sposób można upiec inne warzywa, na przykład młoda marchewkę, seler, pietruszkę, etc. Ich nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem. Jeśli są większe, to wystarczy przekroić wzdłuż. Podawać z ziołowymi sosami na bazie jogurtu lub pikantnymi dipami. Kiedy ja przygotowywałam ten wpis, mój
Codzienna kuchnia niecodziennachrupkości nadały czipsy z boczku. Składniki: – 2 opakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule – 250 g serka mascarpone – świeże gałązki tymianku, majeranku, selera, rozmarynu – sól, pieprz do smaku – 1/2 szklanki śmietanki 30% – 4 łyżki oliwy – 150 g cienkich plastrów boczku wędzonego Grzanki ziołowe – 1/2 opakowania chleba tostowego
To co kochamgarnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę z powierzchni wywaru. Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki
Qchnia po prostumnie nie robi to różnicy i uwielbiam wszystkie wariacje na temat zupy cebulowej. Pycha! mięso/koście na wywar (polecam wędzone) 6 cebul 2 marchewki (niewielkie) 1 pietruszka kawałek selera 1/2 białej części pora 2 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Dodatkowo: olej słodka śmietana (opcjonalnie) grzanki
Di gotujeocet, oliwę z oliwek oraz rozmoczony w wodzie chleb. SKŁADNIKI: 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki (najlepiej malinowe) 1 ogórek wężowy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 laski selera naciowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku 2 skibki chleba namoczonego w wodzie 1 litr soku pomidorowego ( u mnie własnej roboty) 2 duże łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki soli
Kopystką po garachdość duże a kolejnym ich plusem jest to, że zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę. Bardzo często mrożę sobie do zupy por, korzeń pietruszki czy selera. Taka torebka z suwakiem jest dla mnie idealnym rozwiązaniem. Otwieram torebkę, biorę tyle kawałków warzyw ile mi potrzeba, mogę ponownie zasunąć suwak i włożyć torebkę do zamrażalnika
Zrób to smacznieprzypadłości. Można ją nabyć W TYM MIEJSCU, WARTO! Już jedna szklanka robi różnicę. Osobiście piję koktajle i wyciskam soki. Nigdy nie zjadłabym tyle surowego jarmużu czy buraka bądź selera! Dziś zrobiłam na szybko koktajl z tej właśnie książki, koktajl z malinami, burakami i kakao. Jest idealny dla osób zmęczonych oraz tych aktywnych fizycznie i uprawiających sporty. Zapobiega zmęczeniu, przyczynia
Z Kuchni Do Kuchnipasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku sól SKŁADNIKI DO PODANIA czarnuszka groszek cukrowy jajka przepiórcze skórka ścięta z cytryny wstążki ze szparagów liście selera jadalne kwiaty
Karo in the Kitchen