seler - 8745 przepisów (strona:355/583)

Sycący obiad zimowy IV, rzeszowskie murale 184

zdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali  Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa)  -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 194

zeszklić w garnku na odrobinie tłuszczu. Gdy cebula będzie gotowa wlać do garnka ok. 1,5 litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło

Simply Food
Kurczak z warzywami z piekarnika. 226

rękaw i wtedy mięso zarumieniło się. Podczas przygotowania dania jest niewiele pracy, dlatego polecam na świąteczny. Będzie robić się prawie samo :) Dodatkiem mogą być różne ulubione warzywa np: papryka, seler, kapusta, brokuł, kalafior. Jeśli warzyw dodamy więcej- będzie to Świąteczny obiad dla większej Rodziny

Proste Potrawy
Świąteczna szynka glazurowana miodem 238

Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru  100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
WARZYWNA MOJEJ MAMY 142

wykonania mojej Mamy. Nikt tak drobno  nie kroi składników na sałatkę jak Moja Mama. Pyszna. Zapraszam.  SKŁADNIKI: 4 jajka 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 1 cebula 2 Jabłka 3 ogórki kiszone sól i pieprz 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję drobno. Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Cebulę obieram

Gotowanie Patki
Sałatka z selerem konserwowym 256

dać na oko ) 1 puszka czerwonej fasoli,  100g szynki gotowanej, 140g startego sera żółtego, 1 puszka kukurydzy, kilka kawałków papryki konserwowej, 5-6 niedużych ogórków konserwowych, 1 słoik selera konserwowego, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie:                               Smacznego

W kuchni u Moniki
SAŁATKA CHRZANOWA 143

jest pyszna idealnie pasuje do  przed świątecznego klimatu. Podaję ją z pysznym PIECZYWEM CHRUPKIM WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE. Zapraszam :) SKŁADNIKI: Sałatka: 10 dag Polędwicy Sopockiej  1/2 słoika selera konserwowego  10 dag sera żółtego tartego  2 jajka 3 ogórki kiszone  1 łyżka natki pietruszki  Sos: 3 łyżki majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego

Gotowanie Patki
Kurczak z ryżem 226

ćwiartki z kurczaka -1/2 szklanki ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody -olej rzepakowy -sól, pieprz Jeżeli mamy duże ćwiartki z kurczaka, to zalecam podzielić je na pół. Dokładnie myjemy mięso

Kulinarne przemyslenia
Zupa pieczarkowa 124

Delikatna i bardzo kremowa. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1  mały seler 1 łyżka masła 3 średniej wielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 200 g serka topionego (pieczarkowego) 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko podsmażamy na maśle

R'n'G Kitchen
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 140

SKŁADNIKI :  5-6 dzwonków karpia sól, pieprz 3 łyżki klarowanego masła 1 spora marchew 1 pietruszka kawałek selera malutka cukinia 1 szklanka buliony + 1 łyżka masła

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa ogórkowa 142

babci, ale też u mnie w domu. Składniki na zupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier

Karola gotuje
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 242

Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z zielonej soczewicy 172

porą częściej mamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno. Składniki: 300 gram żeberek wędzonych 200 gram zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Domowa jarzynka Majeranek 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy żeberka , dodajemy obraną

Bajeczna Kuchnia
Pomidorowa jarzywnówka z sercem 136

serc drobiowych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 por 1 łyżka oleju rzepakowego 2 liście laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka gałazek tymianku 1 łyżka mąki włoszczyzna (marchewka, pietruszka kawałek selera) 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, chilli do smaku pietruszka do dekoracji Zalej serca niewielką ilością wody, zagotuj. Po krótkim obgotowaniu odlej wodę z gotowania. Obierz włoszczyzną. Do serc dodaj włoszczyznę

Gotuj Sam!
Kuskus warzywny 172

będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny  (dla 2 osób) 100 g kaszki Kuskus marki Kupiec bulion warzywny lub woda 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera pęczek szczypioru kilka gałązek mięty sól, chilli, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotuj kaszkę wg przepisu na opakowaniu. Zalej 100 g kaszki gorącą osoloną woda lub bulionem warzywnym

Gotuj Sam!