seler - 8745 przepisów (strona:192/583)

Zielony koktajl z selera naciowego i kiwi 133

yszny koktajl. 2 łodygi selera naciowego 1 kiwi 3/4 szklanki zimnej wody 1 łyżka miodu Łodygi selera umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić pokrojone składniki do blendera i zmiksować. Dodać miód oraz wodę i znowu zmiksować

Moje domowe kucharzenie
Żurek 187

ulubionych zup mojego męża, moja zresztą też ;-) . Przepis na mój żurek jest trochę inny niż tradycyjne żurki ponieważ nie odcedzam bulionu i zostawiam wszystkie warzywa. Bardzo lubię smak marchewki, selera czy pietruszki w zupie. Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed dodaniem podsmażonej kiełbasy należy go odcedzić. Co do zakwasu to ja zawsze używam kupnego ;-( Robiłam raz swojski zakwas(...)żurek mają również różną intensywność smaku więc polecam wlać najpierw część zakwasu, spróbować i ewentualnie dolać więcej. Zapraszam!!!   Składniki: Na bulion: 5 marchewek, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka liści laurowych, sól, pieprz, vegeta ( jeżeli ktoś używa), 3-4 litry wody   Na żurek: 6-7 szt. białej kiełbasy, 5 szt. dobrej

Passion of Cooking
Wieprzowina słodko-kwaśna 118

następnie na paski, które poprzekrawałem na półtora centymetrowe kawałki. Tak pokrojone mięso przełożyłem do miski, posoliłem, skropiłem wódką, wymieszałem, przykryłem i odstawiłem. Warzywa: z łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy. Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki(...)patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę oliwy. Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem

R'n'G Kitchen
Sobota w kuchni 180

jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje 2-3 porcje Składniki 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości 1 szt korzeń selera jeden mały, ok. 300 g 1 szt korzeń pietruszki jeden średniej wielkości, ok. 300 g 1/4 szt kalafiora ok. 300 g 500 ml woda 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka lubczyk(...)suszony migdały płatki do przybrania Sposób przygotowania Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy seler i pietruszkę. Gdy się zrumienią dodajemy ziemniaki i zalewamy wodą. Gdy warzywa zaczną się już gotować, zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dodajemy kalafior i przyprawiamy do smaku solą i lubczykiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i całość miksujemy

Kucharzyca
Żur na zakwasie chlebowym 233

żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur na zakwasie chlebowym - jak zrobić? Warzywa obierz i umyj(...)ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę, seler i por zostaw w całości. Cebulę opal (np. nad gazem; jeśli nie masz takiej możliwości po prostu wrzuć surową cebulę razem z jarzynami do garnka). Jarzyny zalej 4-5 szklankami wody, gotuj kilkanaście minut, aż zmiękną. Jeśli chcesz dodać kiełbasę - pokrój ją na talarki i lekko podsmaż na patelni. Do ugotowanych

Moje Qulinaria
Żurek z pieczarkami i jajkiem + film 207

domowników . składniki na około 2 litry żurku 200 g wędzonego boczku 0,5 litra zakwasu na żurek  przepis tutaj 250 g pieczarek 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 200 g śmietany 18 % 6 jajek ugotowanych na twardo czarny pieprz sól przepis Wędzony boczek kroimy(...)garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz podsmażony boczek i całość doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojone pieczarki, marchew, pietruszkę oraz kawałek selera, wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz majerankiem. Do małej miseczki przekładamy śmietanę i dokładnie łączymy ją z chochlą

Smakowite Dania
Zupa krem z brokuła 141

zupach smakuje. Drukuj Zupa brokułowa - zupa krem z brokuła window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 duży brokuł 1 l bulionu 1-2 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera Opcjonalnie śmietana Grzanki Wykonanie W bulionie gotujemy marchew, selera i pietruszkę. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki i brokuł podzielony na mniejsze kawałki, razem z pokrojoną łodygą. Jak wszystko będzie miękkie

Mieszam w Garnku
Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą bekonową Hańderek. 167

gorącej zupy po dniu spędzonym w szkole lub w pracy w sam raz :) Zapraszam do wypróbowania z kaszą bulgur :) Składniki : 3 pętka kiełbasy bekonowej 2 marchewki kawałek pora kawałek selera pęczek pietruszki  kilka gałązek lubczyku 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy bulgur  domowa vegeta, pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie : Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki. Marchewkę(...)seler obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i lubczyk myjemy. Świerzy lubczyk można kupić w doniczce w Lidlu. Kiełbasę, marchew, por, natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz vegetę lub sól.Gotujemy na małym ogniu

Sama słodycz i szczypta chili
Żurek po poznańsku 146

gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;) Składniki: 1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu 2 marchwie Korzeń pietruszki ½ selera 4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól 8 ziaren pieprzu Duża biała cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków(...)Około 0,5l zakwasu (najlepiej domowego) 2 łyżki maki żytniej Biały pieprz Czosnek granulowany Sposób przygotowania: Do wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut

Pyry na Gaz
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 149

kurczaka około 2 łyżki masła 1 łyżka listków szałwii 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sól i pieprz świeżo zmielony 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1/4 średniego selera około 10-12 cm pora 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego Mięso z piersi zmielić lub bardzo drobno posiekać. Listki szałwii posiekać niezbyt drobno. Na patelni, na średnim(...)ogniu, podsmażyć je delikatnie na maśle. Dodać do mięsa w raz z solą, pieprzem i skórką cytrynową. Wszystko razem dobrze wymieszać. Pora dokładnie wypłukać. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (około 2 litry), dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić do smaku. Na wolnym ogniu ugotować wywar do miękkości warzyw. Po ugotowaniu warzywa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rosół drobiowo-wołowy 193

Porcelany Bogucice. 30 dag wołowiny na rosół np. pręgi 3 duże udka z kurczaka 3-4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule kawałek kapusty włoskiej 1/2 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól szczypta kurkumy dla koloru Wołowinę zalewam ok 3 litrami zimnej

Smakołyki Asi
Gulasz cielęcy 125

spróbowania i odwiedzenia strony. Składniki 500 g szynki cielęcej 1 l mleka 3,2 % 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 mały seler 500 ml bulionu wołowego 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki czubrycy szarej 1 średniej wielkości cukinia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy(...)Następnie przekładamy do miski z mlekiem i moczymy przez godzinę. Osączamy z mleka, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię

R'n'G Kitchen
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 349

karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego 3 jajka pół szklanki bułki tartej szklanka wywaru z gotowania mięsa i warzyw(...)formy Przygotowanie: Mięso umyj i wrzuć do dużego garnka, boczek możesz przeciąć na pół. Udka ułóż na górze, bo szybciej się ugotują.  Marchewki, pietruszkę, czosnek, cebulę i seler obierz. Pół cebuli z resztą warzyw ułóż na mięsie i całość zalej zimną wodą do przykrycia. Dodaj 2 łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Wstaw na duży ogień

Anioszek w kuchni
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 250

niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu przepisu) 7 łyżek sosu sojowego szklanka gorącej wody 1 cebulka 2-3 ząbki czosnku 6 łyżeczek musztardy stołowej olej i masło

Anioszek w kuchni
Najlepsza na świecie zupa ogórkowa 141

trzeba wykonać. I wiecie co... już mi nie smakuje ogórkowa według wcześniejszej receptury ;-) Zupa ogórkowa ZUPA OGÓRKOWA 1 kawałek żeberka 1 kawałek boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4  ziemniaki 0,5 kg  kiszonych ogórków 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu pieprz mielony 0,5 łyżeczki miodu(...)zagotowujemy. W razie potrzeby zdejmujemy szum. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka wraz z przyprawami: zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Marchew, pietruszkę oraz seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 10 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem

peggiwkuchni