seler - 8745 przepisów (strona:198/583)

rolowany szczupak w cytrynowej galarecie 206

kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 3-4 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1 cytryna pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny pieprz, sól sposób przygotowania Rybę myjemy, układamy na desce i ostrym nożem nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając(...)skórką otartą z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Teraz gorsze kawałki ryb( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebulę, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej przez dwadzieścia minut

Miód i pieprz
żeberka cielęce duszone w warzywach 189

domowego, zrobionego na przykład według tego  przepisu 1 łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol,  pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania(...)zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące żeberka. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę, seler, oraz liście laurowe i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie

Miód i pieprz
Kapuśniaczek na kurczaku. 183

Orzech oraz przypraw od   firmy Becla. Zapraszam :)   Składniki : 1 udko z kurczaka 2 marchewki pęczek włoszczyzny do zupy 1 łyżka Suszonego lubczyku Becla 1 łyżka suszonego selera Becla 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kawałek selera i pora  około 6 ziemniaków 2   litr y wody 1 szklanka  Kiszonej kapusty Orzech   1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z brukselki 117

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kroimy na plasterki. Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne

R'n'G Kitchen
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 162

konieczne. Ja dodałam jeszcze 2 dodatkowe łyżki oliwy, bo chciałam, aby dip był luźniejszy.  Gotowy dip podawaj z chipsami warzywnymi (przepis poniżej) lub innymi dodatkami - marchewką, papryką i selerem naciowym pokrojonym w słupki, paluszkami grissini, ćwiartkami pieczonych ziemniaków, chlebkami pita.  Chipsy z warzyw korzeniowych Składniki: ulubione warzywa, np. burak, batat, seler, marchewka, pietruszka, pasternak olej sól morska * * Jeżeli

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z fasoli i chorizo 163

robić u siebie zwłaszcza zimą bo jest bardzo sycąca i szybko znika. Zupa z fasoli i chorizo Składniki: -  cebula biała i czerwona po 1 szt - 3 marchewki - seler naciowy - 1/2 kg pomidorów lub 1 puszka pokrojonych  - kiełbasa chorizo - 2 puszki białej fasoli - oregano - sól - pieprz - kminek - oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy na piórka i dusimy na oliwie do miękkości(...)dodajemy marchewki i zalewamy wodą. Gotujemy chwilę, dodajemy obrany seler naciowy, pokrojoną w plastry kiełbasę i pomidory, gotujemy kilka minut. Na sam koniec dodajemy odcedzoną białą fasolę, przyprawiamy i gotujemy  około pięciu minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Sałatka jarzynowa 225

Sałatka którą wszyscy lubią, szykowana na święta i często w ciągu roku, ja osobiście uwielbiam taką zwykłą sałatkę. Sałatka jarzynowa Składniki: - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 seler - 5 ziemniaków - 4 jajka - 2 ogórki kiszone - cebula czerwona - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku - 500-800 ml majonezu - 4 łyżki musztardy sarepskiej - pieprz - sól Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i gotujemy

Kulinarne życie
Zupa z chorizo, dynią i soczewicą 177

syta i rozgrzewająca zupa. Zupa z chorizo, dynią i soczewicą Składniki: - 1 cebula - 300 g chorizo - 300 g dyni - 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) - 2 marchewki - 1 pietruszka - ½ selera - mały por - ząbek czosnku - 1 papryka - 1,5 l bulionu - 1 szklanka soczewicy czerwonej - sól Przygotowanie: Cebulą kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojonym czosnkiem do zeszklenia cebuli. Marchew, pietruszkę(...)seler kroimy w kostkę dodajemy do cebuli. Kroimy pora, dodajemy do zupy. Po ok. 10 minutach podajemy pokrojoną w kostkę dynię. Chorizo kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw i całość zalewamy bulionem. Gotujemy, gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy pokrojoną paprykę, puszkę pomidorów i soczewicę. Doprawiamy solą, jeżeli chorizo nie jest pikantne to dodatkowo pieprzymy. Gotujemy

Kulinarne życie
Sałatka z surowego brokuła 176

różyczki jak i obraną z włókien łodygę (ma podobny smak jak kalarepa). U mnie dziś pyszna sałatka! Składniki: 1 brokuł 20 dag pieczarek 20 dag koktajlowych pomidorków 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki, przelać wrzątkiem i osuszyć. Pieczarki dokładnie opłukać, cienko pokroić, skropić sokiem(...)cytryny, lekko posolić i gdy puszczą sok odlać na sicie. Pomidory również opłukać pokroić na pół, a seler pokroić w słupki. Wymieszać wszystkie składniki, wsypać posiekany szczypior, dodać pieprzu do smaku, majonezu według uznania

Tradycyjna Kuchnia
Cannelloni pod beszamelem 192

sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego) 10 rurek cannelloni sól, pieprz ser żółty kilka łyżek oliwy lub oleju oregano Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy lub oleju i podsmażamy na niej mięso. Smażymy je tak długo, aż zbrązowieje. Cebulę, czosnek i selera naciowego drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy przez kilka minut dodając szczyptę soli. Do podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy pomidory oraz łyżeczkę cukru. Doprawiamy pieprzem i oregano. Całość dusimy

Jacob Tastes
GULASZ Z PIECZARKAMI 215

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej (może być łopatka lub gulaszowe) 2 średnie cebule 200g pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1/2 selera 1 łyżka PRZYPRAW 5 ZIÓŁ PESTO firmy RAFEX    mała puszka koncentratu pomidorowego vegeta  sól ,pieprz 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Mięso umyć, pokroić w kostkę(...)mięsa i nadal podsmażamy. Gdy mięso się podsmaży zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W między czasie na tarce ścieramy marchew i seler, pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy - dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie wrzucamy odsączony groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy i doprawiamy ziołami oraz vegetą.   Na koniec zaciągamy mąką rozrobioną

Prosto i Smacznie z Anetą
Zalewajka z ziemniakami i grzybkami 1151

sycący obiad. Nie wiem jak Wy ale my bardzo ją lubimy. Zupę podałam w talerzu z serii "Antonio" od Porcelany Bogucice. 3 kiełbaski śląskie 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 100g słoniny 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. łyżka majeranku łyżka lubczyku suszonego 3 suszone grzybki (u mnie tym razem zamrożona kostka wody z moczenia grzybów(...)słoniny. W garnku zagotować 2 litry wody, wrzucić przesmażoną kiełbaskę i słoninkę (bez wytopionego tłuszczu- ten zachowujemy do innych celów), pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na tarce marchewkę i selera, liście laurowe i ziele ang. oraz kostkę grzybową lub namoczone wcześniej grzybki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas na żurek (można wlać mniej jeśli nie lubicie zbyt

Smakołyki Asi
smaczny warzywny gulasz z indyka z czubricą i awokado... 218

Składniki: mięso gulaszowe z indyka 70 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 10 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki, marchew 1 sztuka, seler 1 mały, awokado 1 sztuka, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda(...)pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, woda 1/2 szklanki mięso gulaszowe z indyka obsypać mąką i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek dodać marchew, seler pokrojony obieraczką "julienne", awokado i wymieszać wlać wodę i dodać czubricę, pieprz, kucharka, ziele angielskiei pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęscić sos mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak faszerowany ryżem i warzywami 243

Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,70 kg) 1/3 szklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę(...)oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę podsmażyć, dodać pozostałe warzywa, chwilę potrzymać jeszcze na ogniu, dolać 1/3 szklankę wody i dusić, aż woda odparuje. Na koniec dodać czosnek (2 szt) przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka. Zaszyć lub spiąć

magiczna kuchnia Kasi
Krupnik 162

drobniejszej kaszy jęczmiennej. Składniki: 2 piersi kurczaka lub kawałek cięlęciny (wystarczy ok. 300 g) 1 szklanka kaszy pęczak 3-4 ziemniaki średnie 4 niezbyt grube marchewki 1 pietruszka kawałek selera mały pęczek natki pietruszki 3 listki laurowe ok. 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie: Do garnka wlewamy ok. 2,5-3 litrów wody. Dokładamy umyte piersi kurczaka(...)cielęcinę) i gotujemy. Zupę odszumowujemy (czyli zbieramy pianę, powstałą podczas gotowania mięsa). Następnie dodajemy pokrojone na plasterki (lub pół-plasterki) marchew, pietruszkę oraz selera. Dodajemy także liście laurowe oraz ziele angielskie, solimy i gotujemy. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone w sporą kostkę ziemniaki, a po ok. 15 minutach kaszę pęczak. Całość gotujemy jeszcze ok. 30-40 minut

MyCookBook.pl