Dobra pożywna zupa na chłodniejsze dni Składniki • 1/2 kg mięsa gulaszowego wołowe • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 4 ziemniaki • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 3 łyżki papryki słodkiej • 1/2 łyżki majeranku • 1/2 łyżeczki chili lub mała papryczka • 1 łyżka przyprawa do mięsa wołowego • 1/2 szklanki drobnego makaronu np kolanka • 2 duże ogórki kiszone • 1 łyżka mąki • olej • kostka(...)ogniu na rumiano,dodać pokrojoną w duże kawałki cebulę,posiekany czosnek i przyprawy. Obsypać wszystko mąką i wymieszać 2. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na dużej tarce Włożyć wszystko do dużego garnka zalać wodą,dodać kostkę rosołową,gotować aż mięso zmięknie. 3. Ogórki pokroić w kostkę dodać do zupy wraz z makaronem
W królestwie smaków Beatyochotę na sałatkę jarzynową, przyznam szczerze że dawno je nie robiłam. Tradycyjna sałatka która gości prawie w każdym domu, szczególnie na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1 seler 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 por 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki musztardy 1 mały(...)słoik majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, uważając żeby się nie rozgotowały. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, oczyszczona i umyta paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy majonez
Bajeczna Kuchnianajlepszy to taki dziko rosnący, ekologiczny. Składniki kości wieprzowe 400 g świeżego szczawiu 1.5 l bulionu warzywno-mięsnego 2 młode marchewki 1 mały korzeń pietruszki pół małego selera 3 jajka ugotowane na twardo 5 ziemniaków 4 łyżki masła 150 ml śmietany łyżka mąki sól pieprz cukier koperek Przygotowanie Kości zalałem zimną wodą. Po zagotowaniu zszumowałem. Warzywa umyłem(...)obrałem. Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, marchewki w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem
R'n'G KitchenSkładniki: 5-6 plastrów szynki wieprzowej 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 1 mała kapusta pekińska 1 mały por 1/2 szklanki wywaru jarzynowego lub wody sól pieprz słodka papryka przyprawa suszonych pomidorów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić
Prosto i Smacznie z Anetąnajlepiej sezonowe i łatwo dostępne dla przeciętnego Kowalskiego. Składniki: Chleb bez skórki – 5 kromek Woda – 1/2 kubka Dobre pomidory – 5 sztuk Ogórek gruntowy – 1 sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Zielona papryka – 1 sztuka Zielona cebulka – 2 sztuki + do przyozdobienia Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek – 100ml Sok z cytryny(...)kolejne 60 sekund do przestygnięcia. Gdy ostygną na tyle, aby można było je wziąć w ręce, zrób to i obierz ze skórki. Do blendera kielichowego dodaj pomidory, obranego ogórka, seler, paprykę bez gniazda nasiennego, cebulkę, czosnek oraz wcześniej namoczony chleb. Dolej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem, papryczką i zmiksuj. Spróbuj. Jeśli gazpacho jest zbyt gęste
Blendmancienkie paski olej do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki włoszczyzny suszonej lub: 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę 1 seler naciowy pokrojony w drobną kostkę 2 łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w plasterki 100 g borowików (lub pieczarek) pokrojonych w plasterki 100 ml śmietanki(...)sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej masło, włóż cebulę z pieczarkami i smaż do zeszklenia cebuli. Następnie
karmelowyzupa bardzo posmakowała Zuzi :) mało tego - sam szczaw mi wyjada :D Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 4-5 garści młodego szczawiu 2 małe marchewki kilka ziemniaków 1/4 małego selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła 82% 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy(...)oregano ugotowane na twardo jajka Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler, chwilę przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gdy bulion ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy
Kolorowy Przepisownikpółwytrawnego wina ok 100 ml wody kilka listków laurowych szczypta bazylii, tymianku, lubczyku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu sól 2 całe cebule 5-6 ząbków czosnku kilka łodyg selera naciowego olej kokosowy Przygotowanie Mięso z każdej strony mocno podsmażyć na oleju kokosowym. Podpaloną na ogniu cebulę, czosnek, seler naciowy, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie włożyć do brytfanki. Podsmażoną
Gaździnka warzyjednak równie dobrze sprawdzi się ryż brązowy. Dzięki swojemu delikatnemu, orzechowemu posmakowi nada kotlecikom przyjemny aromat. Składniki (na ok. 4 osoby) 200g ryżu 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule czerwone 1 cebula żółta 4 łyżki mielonego siemienia lnianego sól pieprz papryka słodka skórka z połowy cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Ryż gotujemy na sypko. Marchewkę, seler
Jacob Tastespostaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz - 1 litr wody - 1 gałązka rozmarynu - 1/4 selera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony(...)jajko, bułkę tartą, sól i posiekane chili. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Klopsiki obtocz w mące. zupa krem z pomidorów: W dużym rondlu na oliwie z oliwek, podsmaż posiekany seler, pietruszkę i gałązkę rozmarynu. Całość ciągle mieszając podprażaj przez 10 minut. Dodaj wodę, listek laurowy i ziele angielskie, ugotuj do miękkości klopsiki. Około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej
SMYKWKUCHNIobiadowe. Użyłam drobnych liści botwinki ale jeśli użyjecie botwinki z buraczkami to zupa będzie miała piękny różowy kolor :) bulion: 2-3 pokrojone w plasterki, młode marchewki mała pietruszka mały seler opalona cebula i 3 ząbki czosnku mały filet z indyka pęczek natki pietruszki sól, pieprz, lubczyk, majeranek do smaku duży pęczek liści botwinki 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki(...)zdejmujemy pianę z powierzchni wody i wrzucamy do niej warzywa. Gotujemy około godzinę, dodajemy ziołą i przyprawy i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy indyka, cebulę i selera. Botwinkę myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do bulionu. Gotujemy do miękkości po czym całośc miksujemy. Zmniejszamy ogień, jogurt hartujemy i wraz z sokiem z cytryny dolewamy do zupy. Gotujemy około
Mienta blogodczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Komplet zawiera osiem różnych wariantów warzywnych: ODCHUDZANIE - dieta kapuściana ANTYSTRES - pomidor, pasternak, bazylia WIGOR - seler, pietruszka, pasternak WITALNOŚĆ - burak, pomidor, papryka ODPORNOŚĆ - czosnek, cebula, por DETOKS - k apusta, s zpinak, k alafior, n atka pietruszki, k operek URODA - marchew, pomidor, papryka(...)ODNOWA - dynia, cebula, seler, pomidor Koktajl bardzo prosty w przygotowaniu, zawartość saszetki wystarczy zalać ciepłą wodą, wymieszać i odczekać 2-3 minuty. Można również proszek dodać do soku, jogurtu, sosu czy zupy. Ja jestem już po pierwszej degustacji i powiem tak... smakuje mi :) Polecam, trochę zdrowia na wiosnę :) Po więcej informacji zapraszam na stronę producenta, myślę, że każdy znajdzie
Kuchnia z widokiem na ogródwątroby 0,7 kg boczku 2 nóżki wieprzowe ( lub 250 g wieprzowych skórek) 1 serce wieprzowe 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 łyżek kaszy manny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia wątrobianej sposób przygotowania Wieprzowe skórki ( lub nóżki) razem(...)sercem wkładamy do garnka, dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowane skórki, oraz serce wyjmujemy z garnka, a do gorącego wywaru wkładamy pokrojony w grubą kostkę boczek. Gotujemy przez kolejne 35-40 minut, następnie dokładamy wieprzową wątrobę ( pokrojoną ) i całość
Miód i pieprzżelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz(...)pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą. Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym . Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę
Takie tam pichcenielekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso(...)wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety
Walijskie Pichcenie