seler - 8745 przepisów (strona:197/583)

Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 212

wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy

kulinarnyJa
Kurczak w jasnym sosie z warzywami 163

się chce coś lekkiego mieć na talerzu. Dzisiaj na blogu kurczak w delikatnym sosie z warzywami :) Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki mrożonego groszku pół selera pół brokuła garść mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki skórka z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, zioła do pizzy olej do smażenia(...)Brokuła podzielić na różyczki, selera pokroić w słupki. Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wlać szklankę wody, wrzucić warzywa i gotować do miękkości. Wlać śmietankę, dodać sok i skórkę z cytryny, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem

Czerwień i błękit
Karkówka na obiad, przepis miesiąca 309

tego wpisu. Karkówka na obiad Składniki: 6-8 porcji 1,3 karkówki bez kości 3 marchewki, średniej wielkości 3 pasternaki lub pietruszki, u mnie małe pasternaki 3 nacie selera 3 duże cebule 1 czosnek solo 200 g pieczarek 1 łyżeczka majeranku 1 ½ łyżki przyprawy do grilla 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielony 1 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżka(...)marchewkę i pietruszkę i pokrój w grube talarki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w cienkie talarki, jeśli duże przekrój najpierw na pół. Tak samo pokrój seler naciowy. Pieczarki oczyść lub obierz i pokrój na grube plasterki. Boczek usmaż na patelni. Ułóż na kuchennym, papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Potem porwij na mniejsze kawałki. Przygotuj naczynie

codojedzenia
Potrawka z królika ze świeżym rozmarynem 104

całej tuszki wychodzi duża porcja, dzięki czemu obiad miałam z głowy na 2 dni. Polecam :) Składniki: 1 tuszka królika 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1/4 selera 1 pietruszka 2 marchewki 1 szkl. włoszczyzny mrożonej 1 por (biała część) 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka estragonu(...)pieprz do smaku mąka ziemniaczana do zagęszczenia Sposób przygotowania: Mięso z królika po opłukaniu dzielimy na mniejsze kawałki (by zmieściły się do garnka) i gotujemy do miękkości z selerem, pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Do wody z gotowania mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, włoszczyznę i posiekany w półtalarki

Kolorowy Przepisownik
Zupa pełna kolorowych warzyw z kurczakiem i kaszą jaglaną 176

cudowny błękit nieba. Jeszcze bardziej chce się zasmakować kolorowej kuchni. Składniki: 3-4 podudzia z kurczaka 1 duża marchew 1 mała czerwona papryka szklanka mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1/2 cukinii 2-3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki kaszy jaglanej tymianek, oregano, bazylia lub łyżeczka ziół do pizzy, sól i pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki Umyte podudzia(...)szklankami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać do wywaru pokrojoną w kostkę marchew, po kilku minutach dodać groszek, następnie selera pokrojonego w kostkę oraz pokrojone w kostkę paprykę i cukinię.Po kilku minutach dodać opłukaną kaszę jaglaną i zmiażdżony czosnek. Kiedy kasza i warzywa zmiękną dodać posiekaną natkę pietruszki , zioła

Czerwień i błękit
Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami. 167

weganizm nie opanowywał chłopskich chat na przednówku? O matko! Składniki: 300 g kapusty kiszonej - 1,30 zł 3 marchewki - 1 zł 2 pietruszki -  0,70 zł mały kawałek selera - 0,30 zł 2 cebule - 0,80 zł 1 kg ziemniaków - 2 zł 150 ml białego wina - 1,50 zł 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł 1 łyżka cukru(...)kminku szczypta kurkumy olej sól Wykonanie: Cebule posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu. Połowę odłożyć.  Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki i seler oraz przyprawy. Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając. Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu. Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Zalać w rondelku

zadanie-gotowanie
Harira - marokańska zupa z limonkami. 168

bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną)  skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty(...)patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić

zadanie-gotowanie
Świąteczny rosół z kaczki 228

niedzielnych obiadów. Na specjalne okazje warto pokusić się o pewną alternatywę i przygotować rosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej(...)gotuje, zbieramy małym sitkiem szumowiny, które pływają na powierzchni. Po 10 minutach od zagotowania wody zmniejszamy gaz i dodajemy włoszczyznę. Ja dodaję marchew, pietruszkę korzeń i natkę, pęczek lubczyku, seler, cebulę (konieczne opaloną na gazie) i kawałek sałaty. Takie gotowe zestawy z włoszczyzny znajdziecie w każdym sklepie. Na taki garnek dodaję jedno duże opakowanie. Jeżeli lubicie bardziej słodki smak – dodajcie

MarcinChef
Sałatka Hawajska 191

piękną świąteczną niedzielę i zapraszam na pyszną sałatkę. Warto ją przygotować, ponieważ jest przepyszna.  SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1/2 puszki ananasa w kawałkach, 1 słoiczek selera sałatkowego DAGOMA , 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 70g orzechów włoskich, 4 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i podsmażam około 15 minut na oliwie(...)Oprószam solą i pieprzem. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki i prażę na suchej patelni. Kukurydzę, wiórki selera oraz ananasa odsączam z zalewy.  2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz i podaję.  Zachęcam do zakupu produktów firmy DAGOMA , niezbędnych do przygotowania pysznych potraw i deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z selera naciowego i kurczaka 226

mojej kuzynki, byłam zaskoczona jej smakiem. Piersi kurze ugotować w małej ilości osolonej wody. Można dodać pól kostki rosołowej. Gotować, aż będą ugotowane. Ostudzić i pokroić w kostkę. Selera umyć i pokroić na drobne kawałeczki. Odcedzić kukurydzę i ananasy. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Do miski wrzucić wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać

Kuchnia Pokoleń
Ryba po grecku 201

Składniki: około 1 kg filetów z ryby (morszczuk lub dorsz) 400 g cebuli biała część pora (około 10 cm ) kilka łyżek oliwy 1 kg marchewki 1 duża pietruszka malutki seler 2 szklanki bulionu warzywnego 200 g koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy(...)Piekarnik elektryczny, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.) Przygotowanie warzyw: Cebulę i pora kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, liść

Smak mojego domu
Zupa porowo-serowa z kluskami kładzionymi 171

Prosta zupa, która smakuje rewelacyjnie. Być może to zasługa klusek, które idealnie komponują się z serowo-kremowym smakiem. mięso na wywar 1 por 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 listek laurowy 50-100g serka topionego (w zależności od upodobań) 1 łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: prażona cebulka (opcjonalnie) natka pietruszki starty parmezan sól, pieprz Kluski: 1 jajko(...)łyżka mleka mąka (*) szczypta soli   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli i listka laurowego. Do garnka wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera. Pora poddusić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości warzyw. Przygotować kluski. Jajko ubić ze szczyptą soli, dolać mleko, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.  (Ciasto powinno być dosyć gęste.) Małą łyżeczkę

Di gotuje
Schab duszony w winie, przygotowany w garnku. 173

wina białego lub czerwonego  ząbek czosnku  sól  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2-3 łyżki masła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia 2 szt marchwi  kawałek selera 1 mała cebula SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć czosnkiem i solą (można wcześniej natrzeć schab solą z ulubionymi przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki aby mięso(...)garnka dodać oliwę z masłem obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku, w którym będziemy go dusić). Dodać posztkowaną cebulę,  ziarenka pieprzu, marchew, seler, kilka igiełek rozmarynu. Zalać winem, doprowadzić do wrzenia, nakryć szczelną przykrywką i gotować przez godzinę. Od czasu do czasu zamieszać, żeby mięso nie przywarło do dna. Można kilka razy obrócić schab

zielonacukinka
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie 169

związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się one zbyteczne. Żurek na domowym zakwasie wyszedł pyszny! :) Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku(...)łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Do dużego garnka wkładamy umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, pora, selera, nać, opłukaną białą kiełbasę, grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek, obraną cebulę

Zawsze głodna!
Kulejba chrzanowa 149

wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 5 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo śmietanka 18% natka(...)wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, por, seler i czosnek. Smażymy około 20 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. Doprawiamy majerankiem, wlewamy wino i przesmażamy aż płyn odparuje. 2. Boczek wyławiamy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia.Usmażone

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania