konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno. Ok. 1 kg mintaja 1 jajko Bułka tarta do panierki 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 2 cebule 0,5 szklanki wody 3 kiszone ogórki 2 papryki konserwowe marynowane Orzech (klik) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, lubczyk Rybę rozmrażamy. Kroimy(...)mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec
VioletoweKucharzenieugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż ten tradycyjny, na kaszy jęczmiennej. Składniki: 2-3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki kawałek niewielkiego selera 10-12 cm jasnej części pora 2-3 łyżki oleju 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/3 szklanki kaszy owsianej dodatkowo: 50 g masła lub 150 ml słodkiej(...)śmietany niewielka papryczka chili mały pęczek pietruszki Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i poddusić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlać około 1,5 litra wody, zagotować. Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec
Codzienna kuchnia niecodziennarozgrzanie organizmu. Kiedy przemarzniemy lub zacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis. Składniki 200 g ulubionego makaronu (u nas świderki) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 duże białe części pora 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka masła klarowanego 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron(...)gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Warzywa obieramy i myjemy. Marchew kroimy w półplasterki. Seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Imbir kroimy w słupki. Por kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem. /* Style
R'n'G Kitchentakże bardzo interesująca propozycja :) Składniki na garnek 5l: 2,5 l wody 1,2 kg boczniaków 5-6 średniej wielkości marchewek 3 korzenie pietruszki 1 mały korzeń selera 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku tłuszcz do podsmażenia dwie pełne łyżki majeranku sól i pieprz według uznania czerwona papryka w proszku - słodka i ostra(...)według uznania 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Wykonanie: Jarzyny (marchew, pietruszkę seler) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę przekroić na pół - posiekać w paseczki, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczniaki umyć, odrzucić nóżki i pokroić w paski. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, najpierw podsmażyć cebulę z dodatkiem soli na złoty kolor, następnie dodać pozostałe warzywa i podsmażyć przez
Poezja Smaków - blog kulinarnywywaru. Całość bardzo smaczna i sycąca. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 kg pręgi wołowej 1/2 kg skrzydełek indyka 1 duża szyjka indyka 2 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji słodzącej np. syrop klonowy(...)opakowaniu słodkie papryczki: czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone w krążki grzyby shitake z wywaru posiekana natka pietruszki lub kolendra Mięso myję i osuszam. Warzywa obieram. Mięso i marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i imbir układam na blaszce do pieczenia i polewam sosem sojowym oraz syropem daktylowym. Blaszkę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez
Mango Papajastrony - po raz pierwszy zjadłem żeberko ze smakiem. Łatwo odchodziło od kości, a tym samym było idealnie wypieczone. Jednak prawdziwą gwiazdą programu była wyborna polędwiczka wieprzowa na purée z selera i jarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi(...)Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru Barbara III Barbara: infopunkt
Food Squareporcje 40 dkg świeżych grzybów leśnych 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula kawałek selera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 listek laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz zielony koperek lub natka pietruszki 100 ml śmietany 2 l zimnej wody Sposób wykonania : G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody(...)Zagotuj, usuń pianę. Wrzuć przyprawy, gotuj 15 minut. marchewkę , pietruszkę i selera, obierz, opłucz, pokrój w kostkę , wrzuć do zupy. Cebulę obierz, pokrój w kostkę , zarumień na maśle, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze około 15 minut. Zupę zapraw mąką rozmieszaną ze śmietaną , zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Prze podaniem posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Przepisy i porady kulinarnelepiej ;) Do zrobienia kluseczek użyłam niezastąpionej mąki od Młynomag :) Zupę podałam w miseczce od Porcelany Bogucice "Malta" . Rosołek: 1 porcja rosołowa lub 2 udka 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera, cebula, kawałek zielonej części pora 2 ząbki czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku maggi do smaku łyżeczka przyprawy uniwersalnej 1/2 pęczka koperku Lane(...)kluseczki: 2 jajka ok 1/2 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag Rosołek: Do garnka wlać ok 2-2,5l wody, zagotować. Wrzucić porcję rosołową lub udka, obrane marchewki, pietruszkę, selera, czosnek, cebulę (proponuję ją przypalić nad płomieniem) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Z wywaru wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Marchew pokroić w talarki
Smakołyki Asiczyli sałatka jarzynowa Składniki: 1 kg ziemniaków 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 4 ogórki kiszone 5 jajek 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 mały por/cebula 1 duże jabłko majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Pokrojone w kostkę przełożyć do miski. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać ugotować do miękkości, pokroić
magiczna kuchnia KasiPolska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy. Składniki: 400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera cebula 1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej) 4 ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć(...)ogień i gotować około 45 minut (żeberka nieco dłużej). Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić
wyzwania kuchenneużyłam przecieru pomidorowego Roleski i pietruszki suszonej Skworcu . Zupę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Golg Zapraszam :) Składniki : 1 cała noga z kurczaka 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku ja używam od firmy Becla 1 słoiczek przecieru pomidorowego Roleski 1 łyżka suszonej pietruszki Skworcu domowa vegeta(...)śmietanki słodkiej 12 % około 2 l wody Wykonanie : Mięso umyć, przełożyć do garnka wlać około 1,5 litra wody, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obrany seler, por, i natkę pietruszki.Gotować na małym ogniu, gdy marchewka zmięknie dodać przyprawy i ryż.Gotować aż ryż będzie miękki. Gdy woda za szybko odparuje możecie jeszcze jaj dolać.Przyprawić
Sama słodycz i szczypta chiliburaków (waga po obraniu) 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól, pieprz 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki octu balsamicznego ok. 100 g sera typu feta (twardego, nie może(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i ułożyć na nich tymianek (lub posypać tymiankiem). Piec w piekarniku (180 stopni) przez około 45 minut. Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i selera przełożyć do jednego garnka z upieczonymi burakami. Cebulę poszatkować, podobnie czosnek, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać jabłko i jeszcze chwilę
Pociąg Do Kuchnismak sosu doskonale współgra z aromatem czosnku, tworząc niecodzienną całość. Nic tylko siadać i zajadać Składniki dla czterech osób 4 ozorki wieprzowe 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka domowego maggi 3 łyżki masła 4-6 ząbków czosnku 100 ml słodkiej śmietany 30% sól, pieprz sposób wykonania(...)garnka wkładamy ozory, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut. Ugotowane ozory wyciągamy z bulionu i studzimy, a następnie obieramy je ze skóry i kroimy na trzy-centymetrowe kawałki
Miód i pieprzżółty i biały, ale nie kolor jest najważniejszy. Najważniejszy jest smak. I właśnie ta sałatka go ma. Sałatka pysznie smakowała z chrupkim pieczywem kukurydziano-gryczanym Tovago . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego w plasterkach 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Seler odsączyć
Ala piecze i gotuje