seler - 8745 przepisów (strona:185/583)

KOKTAJL Z BROKUŁA, OGÓRKA I SELERA NACIOWEGO 399

brokuła ·          1 świeży ogórek ·          2 łodygi selera naciowego ·          1/4 szklanki świeżej posiekanej natki pietruszki ·          1 łyżeczka soku z cytryny ·          woda(...)odrobina soli Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ogórka pokrój w kostkę(nie musisz go obierać), brokuł podziel na mniejsze różyczki,  seler pokrój na kawałki. Wrzucić wszystkie warzywa do blendera i bardzo dokładnie zmiksuj na jednolitą gładką masę. Dodaj nieco wody,  sok z cytryny, ewentualnie dopraw solą. Jeszcze raz wymieszaj. Przelej do szklanek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Orzeźwiający napój samo zdrowie 368

być baaardzo zdrowo to wolę napój owocowo warzywny. Orzeźwiający napój Składniki: 1 szklanka, ok 250 ml 1 duże zielone jabłko 3 gałązki wyrośniętej naci pietruszki 2 kiście naciowego selera 2 łyżki soku z limonki 1 mały ogórek miód do posłodzenia, u mnie wersja bezcukrowa ze erytrytol/stewia 100 ml simnej wody, najchętniej mineralnej kostki lodu Przepuść jabłko, ogórek, kiście selera

codojedzenia
Zupa jarzynowa z buraczkami 181

burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej...  SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki  kawałek selera 2 cebulki ze szczypiorem sól, pieprz, vegeta 1 listek laurowy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka śmietany woda lub dowolny bulion dodatkowo: śmietana i koperek do ozdobienia  Kapustę cienko(...)szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy

Czary - gary w kuchni
SAŁATKA Z BROKUŁAMI 202

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB 3 jajka 1 brokuł 10 dag sera żółtego 3 ogórki konserwowe 1 seler naciowy 1/2 czerwonej cebuli Świeża kolenda Pęczek świeżej natki pietruszki 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu Sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Jajka gotuję. Obieram i kroję w drobą kostkę. Brokuła myję, dzielę i gotuję na parze. Studzę kroję w kostkę. Cebulę kroję(...)kostkę. Kolendre i pietruszkę siekam drobno. Selera krojem w pół księżyce. Ogórki oraz ser kroję w kostkę. Wszystkie składniki mieszam ze sobą dodaję majonez i jogurt oraz sól i pieprz. Wkładam do lodówki na min 30 min przed podaniem

Gotowanie Patki
Ogórkowa z pulpecikami 174

Pyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego(...)cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut.  Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Botwinka z mlekiem kokosowym 193

budzi chęć na dokładkę, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200  ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie(...)dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy  litrem wrzątku lub bulionu i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Warzywa z woka II 130

obieramy, kroimy w pół-plastry 1 czerwona cebula - obieramy, kroimy w pół -plastry  1 cebula zwykła - obieramy, kroimy jak wyżej 3 marchewki - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kawałek selera - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kalarepa - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki por - kroimy w talarki 1 puszka groszku 3-4 ząbki czosnku kolendra, pieprz ziołowy, papryka ostra papryka słodka, kminek(...)mielony, curry,  vegeta (domowej roboty), sól trochę soku z cytryny natka pietruszki do posypania Do woka wlewamy kapkę oleju, wrzucamy cebule, seler, czosnek, marchewki, kalarepę, cukinię. Doprawiamy. Na koniec wrzucamy groszek i por. Doprawiamy do smaku.  Na początku smażymy całość na ostrym ogniu, a następnie dusimy kilka minut pod przykryciem na słabym ogniu.  www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego

Kuchnia smaków
Najlepsza pomidorowa pod słońcem! 206

szczęśliwi. Życzę Wam takiego szczęścia i takich obiadów, jakie serwowała nam Babcia. Zupa pomidorowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 litry wody 2 kości ( mogą być wieprzowe) 3-4 marchwie całe 1 seler 1 cała cebula 1 pietruszka kawałek pora w całości 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 przecier pomidorowy (mogą być przetarte pomidory) 2-3 pomidory - obrane ze skórki(...)pokrojone w cząstki 1-2 cebule drobno pokrojone w kostkę trochę masła do podmażenia 1 opakowanie makaronu sól, pieprz, bazylia/pietruszka vegeta Do garnka wrzucić kości, marchew, seler, cebulę, pietruszkę, pora, nać zieleniny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 1 - 1,5h na wolnym ogniu.  Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojonego w cząstki pomidora. Podsmażyć. Warzywa i mięso

Kuchnia smaków
potrawka cielęca z zielonym groszkiem 173

sycąca i smaczna propozycja na każdy obiad .  składniki  dla czterech osób 600 g lekko przerośniętej cielęciny ( na przykład z łopatki) 2 niewielkie cebule pół pora kawałek selera 200 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego) 1 czerwona papryka 50 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30%) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki(...)miski). Teraz do rondla wkładamy masło, oliwę i  szklimy pokrojoną w drobną kostkę  cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy  drobno posiekany czosnek,  pokrojonego w kostkę selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie z powrotem dokładamy przesmażone mięso. Całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 40 minut, a następnie dodajemy pokrojonego w plastry pora, pokrojoną w paski paprykę

Miód i pieprz
Lekka zupa koperkowa 808

upalne dni nasze kubki smakowe "domagają" się lekkich i zwiewnych potraw. Smakuje na gorąco, jak i na zimno.   Składniki 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 szalotki 100 g ryżu 1/2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek koperku 50 ml mleka 1,5% sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę(...)seler ścieramy na tarce do jarzyn. Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zabielamy mlekiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa z czerwonej soczewicy 153

jest niedoceniana. A ja zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (własnego lub z kostki) 300g soczewicy czerwonej 3 dojrzałe pomidory 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano ostra i słodka papryka sól pieprz Pomidory parzymy(...)Wrzucamy do rondelka, podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy do momentu kiedy pomidory będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy do bulionu. Wsypujemy wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory

kuchnia doski
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 197

pominąć i  zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić,   następnie podsmażyć

Pora na pora
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 206

Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek i natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 3 łyżki śmietany Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków(...)laurowych. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku

Di gotuje
Zupa pieczarkowa + film 186

dzieci szeroki uśmiech i błyskawicznie znika z talerzy.     Składniki na około 4 porcje : 500 g pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki masła 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1,5 litra bulionu 100 g śmietany 30 % 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g ugotowanego makaronu ( dowolny rodzaj) czarny pieprz sól Przepis: Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę

Smakowite Dania
Koktajl oczyszczający 1257

przy głodówce. Koktajl znakomicie zaspokaja głód. Składniki: 2 jabłka (polecane golden delicious)  plasterek cytryny (razem ze skórką)  kawałek zielonego ogórka (razem ze skórką, około 4cm)  plasterek selera plasterek świeżego imbiru 4 kostki lodu Imbir i seler obieramy ze skórki. Ogórek, cytrynę oraz jabłka dokładnie myjemy. Z przygotowanych warzyw i owoców wyciskamy w sokowirówce sok (używam Russell

Gotowanie i blogowanie