sytuacji najprostszym rozwiązaniem okazało się zmielenie mięsiwa i zrobienie burgerów. Doprawiłam je nieco inaczej niż burgery wołowe. Dodałam jałowiec i rozmaryn. Wyszły bardzo smaczne, podawałam z sałatką i ziemniakami, ale znakomicie sprawdzą się podane tradycyjnie w bułce. składniki - 3 duże lub 4 małe 500 g mielonego mięsa sarny (u mnie łopatka) 1 drobno posiekana cebula(...)przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Burgery przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i włożyć do lodówki najlepiej na minimum 3 godziny. Patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu, spryskać oliwą. Grillować burgery po 4 - 5 minut z każdej strony, do momentu aż się ładnie przyrumienią i usmażą w środku. (temperatura
Stare Garycałych ziaren) łyżka - dwie oleju do smażenia kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa Kurczaka posmarować olejem, posypać solą i pieprzem, a następnie ugrillować na patelni grillowej. Ja nacięłam jedną stronę piersi w kratkę i usmażyłam na złoto na zwykłej patelni. W czasie smażenia kurczaka przygotować sos. Ziele angielskie, pieprz, goździki, suszony tymianek i gałkę muszkatołową zmiażdżyć(...)patelnię, na której smażyłam kurczaka. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu i tymianku obtoczone w oliwie. Dorzucić do sosu suszone liście laurowe. Kurczaka dopiekać ok. kwadransa. Podawać z sałatką. U mnie sałatka z cykorii i kolendry
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: - sałata roszponka - ser mozzarella - truskawki - dwie piersi z kurczaka - orzechy włoskie - migdały (płatki) - ziarna słonecznika Składniki na sos: - sos balsamiczny - miód Składniki na marynatę
Coś z niczegowpływ na smak w jakimś stopniu jest. Magda :Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości i smak sezonowych warzyw został mocno podkreślony. Jestem zadowolona z tej przyprawy.Zioła prowansalskie - kanapka caprese, po otwarciu bardzo długo pachnie, zapach się nie zatraca. Podkreśliły smak pomidorów(...)jestem zachwycona tą przyprawą. Dziewczyny! Bardzo Wam, dziękuje za te kilka słów recenzji. Zostały dodane do mojego podsumowania całej akcji. Musztarda poszła w dobre ręce i przeszła test grillowy. Jednak nie sprawdziła się i nie trafiła w gusta członków imprezy. A słodycze na deser zostawiłam. Rurki świetne, kruche. Migdały jakościowo porównywalne do tych z droższych, firmowych
Magiczne Życie MartyWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).Czas(...)masło do posmarowania blachy. Przygotowanie:Szpinak umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry, opiec z obydwu stron na patelni grillowej, wystudzić.Płaty ciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne.Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.Ciasto posmarować
SzczyptaSmaQlada dzień to się zmieni i wyjdzie piękne słońce i podniesie się temperatura. Zresztą jeśli pogoda nam nie pozwala, zawsze faszerowane pieczarki możemy zrobić w piekarniku lub na patelni grillowej. W sklepach możemy kupić duże pieczarki z przeznaczeniem właśnie na grilla. Mają one duże kapelusze, które łatwo napełnimy różnymi farszami. Zapraszam po przepis ! Parę słów o pysznej pieczarce(...)większości przypadków jemy pieczarki po obróbce cieplnej, choć są i zwolennicy jedzenia pieczarek na surowo. Można je pokroić bardzo cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy
Kulinarne przygody Gatitymięsa najbardziej pasują proste sałatki i surówki, takie jak: surówka z kapsuty sałatka z grillowanych warzyw sałatka z bobu sałatka z pieczonych warzyw z bundzem prosta sałatka ziemniaczana panzanella sałatka na grilla. Składniki marynaty: (są banalnie proste) główka czosnku (ząbki obrane i posiekane) 3 łyżki za’ataru 6 łyżek oleju 1 łyżka melasy z granatów 1 łyżka świeżych(...)dochodzi i nabywa pięknego koloru pt.: „zwłoki wyłowione po 4 miesiącach z rzeki”. Taki kolor jest fuuu i tak nie robimy. Operujemy płomieniem, temperaturą, miejscem na kratce grillowej. Tej marynaty możecie użyć do żeberek i mięsa na szaszłyki. Jeśli zamiast oleju dacie jogurt, będziecie mieli idealną marynatę do kurczaka. Za’atar kupicie tutaj: arabskie.pl oraz tureckisklep.pl
ladykitchenpomarańczą i grillowaną piersią z kurczaka. Moja sałatka skrywa w sobie także aromatyczną gruszkę ugotowaną w białym winie wraz z korzennymi przyprawami. Zapraszam po przepis! Obiecuję, że będzie smacznie. Sałatka z winną gruszką i grillowanym kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 twarde gruszki 6 goździków 1 laska cynamonu butelka wina(...)przez 10 minut. Po tym czasie kuchenkę wyłączamy i zostawiamy owoce do wystygnięcia. Po tym czasie gruszki wyjmujemy. Pierś z kurczaka posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obydwu stron, aż mięso będzie gotowe. Pierś kroimy na plastry. W międzyczasie na patelni grillujemy także chleb tostowy. Pomarańczę bardzo dokładnie myjemy, jeśli wolicie możecie obrać ją ze skórki
Kulinarne przygody GatityŚwietna przekąska/sałatka lub dodatek do mięs - np. z grilla :) Polecam letnią porą! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 215 kcal) 1 cukinia - około 300
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowania pysznego kurczaka potrzeba tylko dwóch składników-kurczaka i ulubionej musztardy. Użyłam musztardę czeską bo bardzo ją lubię. Można użyć dowolnej innej musztardy. Świetnie sprawdzi się grillowa, chrzanowa, rosyjska czy sarepska. Jedynie francuska z całymi ziarnami gorczycy się nie nada bo ziarna są całe i nie oblepią tak kurczaka. składniki: 5 ćwiartek lub udek z kurczaka ok 150 g musztardy(...)zależności od wielkości kawałków. Aby skórka była bardziej przypieczona odkryć naczynie na ostatnie 20 minut pieczenia. Gotowego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie pieczony seler i sałatka wielowarzywna ze słoika
Monia miesza i gotujeprzypaść do gustu. Najsłynniejsza włoska sałatka zamknięta w kanapce z aromatycznym pesto i podana na gorąco. Ja mogę ją jeść o każdej porze dnia i nocy :) M. za sałatką caprese nie przepada, ale taka wersja go przekonała. Dla wzmocnienia smaku pomidory można wcześniej podsmażyć na oliwie (co polecam), ale to ciut dłuższa wersja dla tych mniej głodnych. ;) Składniki(...)kromce posmarowanej pesto połowę pokrojonej mozzarelli, następnie plastry pomidora i porcję rukoli. Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką lub mniejszą przykrywką) . Grillować ok. 2 minuty, odwrócić na drugą stronę i grillować kolejne 2 minuty
Pełny talerzPowiem tak. Na ta sałatkę czekałam kilka lat żeby ją zrobić. Ale ciągle zapominałam. W końcu jak ją znów znalazłam, to przestałam jeść mięso. Sałatkę jednak zrobiłam. Jadł ją mój syn. Ja zamieniłam kaczkę na tofu. Mnie do niej przekonuje to, że jest rozgrzewająca w sam raz na dziś, a tofu smakuje z nią świetnie(...)papryczka chilli pokrojona w kawałeczki kilka kropel ciemnego oleju z sezamu. Kaczę umyłam i posoliłam. Od strony skóry nacięłam krateczkę aby tłuszcz się wytopił. Włączyłam patelnię grillową i grillowałam aż z wierzchu powstaną w mięsie rowki od patelni aż do całkowitego wytopienia się tłuszczu z kaczki. To samo zrobiłam z tofu. Opiekłam kilka minut posmarowane olejem tofu na patelni
AZgotuj!Upały Nas nie opuszczają,nie koniecznie chce się gotować,stać długo w kuchni.Przekonam Was jednak,ze przygotowanie smacznego i pożywnego posiłku nie zajmuje dużo czasu.Naprawd
Niespełnione zdolności kulinarnekotleciki drobiowe? - to brzmi dobrze. Z czosnkiem niedźwiedzim - to brzmi jeszcze lepiej! Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują na ciepło, ale na zimno w towarzystwie ulubionej sałatki lub porcji warzyw możecie śmiało zapakować je do lunchboxa i posiłek do pracy gotowy. Gorąco polecam! Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 25 min Czas(...)dodajemy jako, posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi drobno kruszymy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką. * użyłam
Wędrówki po kuchniDzisiaj przedstawiam przepis na pyszną i prostą w wykonaniu sałatkę z oscypkiem i karmelizowanymi w miodzie owocami. Przepis znalazłam na blogu " Burczymiwbrzuchu ", pozmieniałam tylko co nie co :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: kilka liści sałaty rzymskiej 6 oscypków łyżka masła 2 figi 4 śliwki 1 łyżka łuskanego słonecznika 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamico szczypta cynamonu(...)patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy owoce i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy słonecznik, miód, zwiększamy ogień i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. 3. Patelnię grillową porządnie rozgrzewamy. Kładziemy oscypki i grillujemy z obu stron, aż staną się miękkie. 4. Na talerze wykładamy sałatę, karmelizowane owoce i oscypki. Całość polewamy sosem z patelni i skrapiamy odrobiną oliwy
My Culinary Art