Tuńczyk! bomba białkowa z małą ilością kalorii :) Ten z puszki jest suchy i nudny, ale świeży niczym wołowy stek smakuje wyśmienicie. Jego ceny są zbliżone do
Kuchnia PROzdrowotnatradycyjny z rusztem, rozpałką i dymem, bo to gwarantowany rak, ale grill elektryczny lub dobra patelnia grillowa. Dla tych co nie mają czasu na wielogodzinne grilowanie patelnia grillowa jest najlepszym rozwiązaniem. Dla zwolenników ogrodowego grillowania ten elektryczny jest idealny. Warto zainwstować w dobry model, by służył przez długie lata. Jak grill, to wiadomo - karkówka. Gwarantem smaczej karkówki jest samodzielne przygotowanie(...)grilla i opiekać po kilka minut z każdej strony podawać z ulubionymi dodatkami. Super smakuje z perskim ogórkami, jogurtem i miętą (przepis tutaj ) lub tzatzikami (przepis tutaj ) i np. sałatką ziemniaczaną z cukinią (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!która jest najczęściej dodawana do pizzy. Świetnie komponuje się z pomidorami i mozzarelą, Bazylię wykorzystuje się nie tylko jako przyprawę do ciasta, ale dodaje się także do sosu, czy sałatki, które towarzyszą pizzy. Oprócz walorów smakowych oferuje ona także właściwości zdrowotne, które wspomagają trawienie. Wspomaga ona na przykład proces trawienia. Tymianek: jego silny aromat powoduje, że smak ciasta jest niezwykle(...)oraz łagodzi wzdęcia. A poza tym: koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, oregano, papryka czerwona, pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry. Mięso grillowane Do mieszanki grillowej sprawdzi się: majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz, czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, curry, chili. Mięso duszone Tutaj doskonale pasuje: sól, czosnek, papryka słodka, gorczyca, cukier
365 dni dookoła kuchniOgniste żeberka wieprzowe z grilla Jutro pierwszy dzień wiosny. Sezon grillowy coraz bliżej, więc dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną propozycję do wrzucenia na ruszt. Żeberka w pikantnej marynacie, które przygotowane na grillu mają niepowtarzalny aromat. Do grillowania najlepiej wybierać takie średniej grubości niezbyt tłuste (ale też nie całkiem chude) i podzielić je na porcje po 2-3 kostki. Surowe(...)lodówki ok. 30 minut przed grillowaniem. Układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 25-30 minut w tym czasie raz obracając. Od czasu do czasu posmarować pozostałą marynatą. Podawać z lekką sałatką i np. grillowanymi ziemniaczkami. Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder
Pełny talerzZa oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wieje. Piękny urlop się zapowiada, nie ma co! Poprawa nastroju nastąpiła jednak po obiedzie, bo kurczak caprese to całkiem pyszne danie na obiad, które podałam z młodymi ziemniaki i sałatką z brokułami. Kurczak caprese to kurczak zapiekany pod mozzarellą z pomidorami i mnóstwem bazylii i oregano. Przyrządzam to danie na dwa sposoby. Zapiekam filety z piersi kurczaka razem z mozzarellą(...)wynikiem moje wrodzonej spontaniczności, więc godzina na marynowanie to opcja do przyjęcia. Następnie podsmaż kurczaka na maśle i przełóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 225ºC na funkcję grillową. Pokrój mozzarellę w plasterki i obłóż nimi kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. W tym czasie spokojnie można przygotować salsę z pomidorów. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij
codojedzeniasławę mistrza w tym fachu. Kosze do grillowania Jeśli lubisz grillowane warzywa, ryby i owoce morza kosz do grillowania staje się akcesorium wprost niezbędnym. Szparagi, mini pizze z cukinii, sałatka z grillowanych warzyw albo pstrąg z grilla wymagają kosza z otworami odpowiednio dużymi, aby jedzenie zostało upieczone i zarazem na tyle małymi, aby przez nie nie wypadło. W koszu(...)bardzo przydatne akcesorium. Bez względu na to czy osiągnęłaś już poziom mistrzowski w pieczeniu na grillu, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z tą najchętniej uprawianą dziedziną sztuki kulinarnej, termometr grillowy mieć musisz. A jest w czym wybierać. Od bardzo dokładnych i szybkich, idealnych do steków termometrów Snapcheck po doskonałej klasy sprzęt firmy Weber kompatybilny z aplikacją iGrill na smartfony. Korzystając
Cztery FajeryHej ho! Dziś będzie restauracyjnie: Ser halloumi z cukinią okrągłą, sorbetem malinowo miętowym, plackami z anyżem oraz oliwą orzechowo-rozmarynową. Dekoracyjnie szczaw krwisty. Każdy z Was
Kuchnia PROzdrowotnagotuj 3 minuty. Potem dodaj marchew i gotuj kolejne 3 minuty. Owsiankę przełóż do miski, dodaj jogurt kokosowy. Na koniec całość udekoruj podprażonymi orzechami i cynamonem. Drugie śniadanie: Sałatka z ciecierzycy i ogórka (porcja na dwa dni) [332kcal / W: 48 g / B: 11,5 g / T: 11,5 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Obiad: Wegańska carbonara(...)chleba żytniego 70 g awokado sok z połowy cytryny sól, pieprz 80 g wędzonego tofu Tofu pokrój w plastry, zgrilluj go na patelni grillowej albo na grillu elektrycznym. Potem awokado przełóż do miski i rozdrobnij za pomocą widelca, przypraw je sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Następnie kromki chleba posmaruj pastą z awokado, a na to połóż plastry tofu
365 dni dookoła kuchniSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Miesiąc grecki - taki był plan. Skończyło się na sałatce greckiej i musace, do której spróbowania Was zachęcam, bo to proste i smaczne danie. Minęło pół roku, od kiedy rozpoczęłam blogową podróż po kuchniach świata i po tym czasie bardzo zatęskniłam za powrotem do domu, czyli sezonową, lokalną kuchnią. Taki ton przebijał się zresztą w ostatnim poście . Coraz bogatsze(...)300ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 cm kawałek sera grana padano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania Bakłażany kroimy 5mm plastry i grillujemy do zbrązowienia na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez tłuszczu!). Cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni, na oliwie podsmażamy wołowinę do zrumienienia. Dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż zmiękną. Dodajemy pomidory i dusimy
W kuchni wieczoremJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery FajerySzparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus(...)patelnię jogurt z serem (wcześniej pokrój ser na mniejsze kawałki, żeby się szybciej roztopił). Niech to się chwilę, na średnim ogniu, podusi, przemieszaj całość raz czy dwa. Rozgrzej patelnię grillową z łyżką oleju i wrzuć na nią szparagi, przekręcaj smażąc kilkakrotnie, żeby były równo usmażone z każdej strony. Nie przejmuj się palącym się czosnkiem, po prostu zdejmując szparagi zostaw
Martyna CooksSZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny(...)patelnię jogurt z serem (wcześniej pokrój ser na mniejsze kawałki, żeby się szybciej roztopił). Niech to się chwilę, na średnim ogniu, podusi, przemieszaj całość raz czy dwa. Rozgrzej patelnię grillową z łyżką oleju i wrzuć na nią szparagi, przekręcaj smażąc kilkakrotnie, żeby były równo usmażone z każdej strony. Nie przejmuj się palącym się czosnkiem, po prostu zdejmując szparagi zostaw
Martyna Cooks