Znakomita niezwykle aromatyczna makaronowa sałatka z kurczakiem, świeżą cukinią, papryką, natką z pietruszki oraz intensywnie pachnącym bazyliowym pesto. Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) 1 czerwona papryka 1 cukinia 400g fileta z kurczaka 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz oliwa Pesto: 50g świeżej bazylii 70g ziemnych orzeszków 1 ząbek czosnku 15ml soku z limonki(...)postaci pesto. 3. Paprykę i cukinię umyć, paprykę pozbawić gniazda nasiennego, a następnie pokroić je w kostkę, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na patelni grillowej. 4. Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, suszoną bazylią i odstawić na około 20-30 minut. Po tym czasie fileta zgrillować na patelni grillowej
Szalona Kuchnia Ewelinypikantnych potraw! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Pokrój w plastry bakłażana, delikatnie posól i zgrilluj z obu stron na patelni grillowej lub usmaż go na patelni teflonowej. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż kilka minut aż zacznie lekko zmieniać kolor. Dodaj mięso mielone(...)żaroodpornym, możesz wyłożyć dwie warstwy Wyłóż mięso mielone a następnie kaszę. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Podawaj posypane płatkami parmezanu z dodatkiem sałatki z pomidorków i szpinaku. Składniki na 3 porcje 2 średniej wielkości bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 jajko 100 ml śmietany 12 % ok 200 g świeżego szpinaku 1 duża cebula
Eat me! Fit me!Bardzo smaczna sałatka z kurczakiem i pomarańczą. Sprawdzi się zarówno jako weekendowe śniadanie, kolacja, obiad do pracy jak i propozycja na domowe przyjęcia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Składniki na 2 porcje: 300 g piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego(...)smaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej. Kapustę posiekać i wsypać do miski. Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi
Ze smakiem i z pasjąmacie czasu i pomysłu na obiad? Zachęcam do skorzystanie z mojego przepisu. Szybki, nieskomplikowany i pyszny obiadek. Ja podałam danie z sałatką cezar, tylko wersją bez kurczaka, idealnie pasują do niego opiekane ziemniaczki lub frytki. Polecam. Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami Składniki: dwie piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej(...)minut do lodówki. Możemy mięso również przygotować dzień wcześniej aby było bardziej aromatyczne. Warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na odrobinie oliwy, do miękkości. Kurczaka przekładamy do patelnię grillową i smażymy na oliwie. W misce mieszamy keczup, miód i ocet winny. Dodajemy do podsmażonych warzywa, podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą i sos oblepi warzywa. Kurczaka
Mania GotowaniaZaniedbałam ostatnio trochę bloga. Niestety spowodowane było to naprawdę ważnymi wydarzeniami. Jakby tego było mało w międzyczacsie sraciłam gdzieś zdjęcia do wpisów w wersji roboczej, więc
Zielona KuchniaDziś sałatka inspirowana słynna sałatka Cezar. Do tej oryginalnej potrzebujemy sałaty rzymskiej, która ciężko dostać w miejscu gdzie mieszkam. Zresztą trzeba przyznać ile osób, tyle sposobów na te sałatkę. Moja wersja jest z nieco lżejszym dressingiem na bazie oliwy z oliwek i jogurtu naturalnego. Składniki: (na 3 porcje) (marynata do kurczaka) -400g piersi z kurczaka -2 ząbki(...)przeciśniętym przez praskę, lub posiekanym czosnkiem. Doprawić solą, pierzem i bazylia. Następnie dokładnie zanurzyć w mieszance mięso. Marynować przez kilka godzin. Następuje kurczaka usmażyć na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu. Mięso odłożyć by „odpoczęło”, a następnie pokroić w kawałki. Dressing: Oliwę, jogurt, musztardę i sok z cytryny zmieszać dokładnie za pomocą trzepaczki
Smakuj życie!cytryny, 1 lyżka wody, 1 lyżka oliwy z oliwek. Calość mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Kiedy ziemniaczki są już miekkie i deliktanie zaczynają sie rumienić, na rozgrzany ruszt grillowy układamy nasza poledwiczkę, posypujemy swieżym rozmarynem, zlewamy reszte marynaty. Pozostawiamy w piekarniku, aż mocno przpiecz sie z jednej strony. po ok 5 min obracamy poledwice na druga strone i dorzucamy(...)Dijon. Umm mniamm. :) Gotowe. Enjoy! :) Wariacje pszczłówkowe :) * letnio kminkowa Waracja kminkowa rożni marynata gdyż nie dodajemy, miodu oraz musztardy. Poledwiczke przed wlożeniem do piekarnika posypujemy kminkiem. Podobnie posypujemy ziemniaczki. Sałatka do wyboru, najlpiekniej prezentuja sie male pokrojone w paseczki mini pomidorki ze swizymi platkami bazyli. Calość polać swieża oliwa z olivek :) Idelanie pasuje tu poloczenie tych wysmienitych smakow z dobrym
Lajtkraft food intoleranceGrillowane polędwiczki marynowane w winie Kruche, soczyste i aromatyczne polędwiczki z grilla. Mięso można także usmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Polędwiczki przygotowane w ten sposób są ładnie rumiane z wierzchu, a w środku mięciutkie i delikatne. Polecam! Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ok 100ml oliwy z oliwek ok 100ml wytrawnego czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)moczymy z dwóch stron w marynacie i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 1-2 godziny *** *** Polędwiczki grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA DANIA I SAŁATKI Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemjest świeżość i prostota. Hołdując tej zasadzie, sięgnijcie po dojrzałe, słodkie pomidorki, aromatyczne zioła, jędrne, smakowite cukinie, dobrej jakości oliwę oraz oliwki i w kilka minut przygotujcie pyszną, odżywczą sałatkę. Będzie fantastycznie smakować zarówno jako samodzielny posiłek, jak i z dodatkami, na przykład opiekanym chlebkiem pita. Uraczcie się nią na świeżym powietrzu w gronie bliskich, a prosty posiłek zamienicie(...)listków mięty i bazylii (opcjonalnie) 1 łyżeczka suszonego oregano, czarny pieprz i sól do smaku Cukinię pokroić na około 0,5-cm grubości plastry. Ułożyć na powierzchni rozgrzanej patelni (grillowej lub tradycyjnej z nieprzywierającym dnem) i grillować na niedużym ogniu około 3 – 4 minuty, aż cukinia miejscami lekko zbrązowieje. Plastry przewrócić i grillować na drugiej stronie dalsze 2 – 3 minuty
Even Better FoodWakacjami staramy się jeść lekko i tutaj kolejna lekka propozycja sałaki obiadowej z kurczakiem. Lekka a zarazem sycąca. Składniki: pierś kurczaka kilka pomidorków
Niezły Młynekjeszcze nie jedno zestawienie. Ja kupuję ekologiczne pomarańcze z Lidlu, które również świetnie nadają się na sok, a ser halloumi (jak już kiedyś wspominałam) dostępny jest w Auchanie. Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi inspiracja BBC Good Food Składniki (na 2 porcje): 2 pomarańcze mały pęczek świeżej mięty (czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie(...)możesz skorzystać z tego . Przełóż segmenty do miski i wyciśnij sok z pozostałości owoców. Do miski dodaj poszarpane listki świeżej mięty, ocet i oliwę i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej z obu stron plastry sera halloumi. Tuż przed podaniem, do miski dodaj rukolę i wymieszaj. Rozłóż pomiędzy dwa talerze. Posyp posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Na wierzchu
Chilli Czosnek i OliwaTacos z pikantnym grillowanym kurczakiem - kuchnia meksykańskiego południa CzteryFajery.pl gotują na warsztatach kulinarnych TABASCO® Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem to typowy przykład kuchni Tex-Mex (kuchnia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagorące dni mamy ochotę raczej na coś niekoniecznie gorącego - proponuję SAŁATKĘ CESARSKĄ Z KURCZAKIEM. Można przygotować ją na wiele sposobów, każdy przygotowuje ją wg. swojego smaku, ja też mam swój ulubiony. SKŁADNIKI: 4 małe piersi z kurczaka 1-2 główek sałaty cesarskiej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3-4 kromki chleba tostowego bez skórki 3-4 ząbki rozgniecionego czosnku małą(...)smaku i odstawić do lodówki Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny Następnie mięso usmażyć na patelni grillowej Na patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego, aż do uzyskania złotego koloru Porwane liście sałaty ułożyć na talerzach na przemian z cebulą czerwoną , dodać pokrojone w plastry
Kuchnia Beatydominują pistacje solone (i to mocno solone). Orzechy, zarówno pistacje, jak i laskowe, miały bardzo ładny kolor oraz intensywny i cudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy(...)miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidora i mozzarellę również kroimy w plasterki. Bazylię, czosnek, ser, sól i orzechy umieszczamy w blenderze
PatiGotujedominują pistacje solone (i to mocno solone). Orzechy, zarówno pistacje, jak i laskowe, miały bardzo ładny kolor oraz intensywny i cudowny zapach. Z orzechów postanowiłam przygotować dwa przepisy. Jedną sałatkę i jedno ciasto (na które przepis, pojawi się już za kilka dni). Warzywne caprese z pistacjami Składniki: 2 średnie buraki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan (najlepiej o zbliżonej średnicy(...)miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidora i mozzarellę również kroimy w plasterki. Bazylię, czosnek, ser, sól i orzechy umieszczamy w blenderze
PatiGotuje