Lekka i smaczna sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami, polana sosem miodowo-musztardowym. Jest szybka do przyrządzenia, polecam na drugie śniadanie do pracy lub na kolację. Do sałatki użyłam sosu musztardowo-miodowego od firmy Fanex , mieso doprawiałam przyprawą Rafex . Składniki: 1 pierś z kurczaka Przyprawa Chicken Masala Rafex 1 łyżka oleju 1 opakowanie mix sałat 1 duża pomarańcza Garść orzechów(...)mniejsze kawałki, do miski wlewamy olej, dodajemy odrobinę przyprawy do kurczaka, mieszamy. Dodajemy kurczak, dokładnie obtaczamy go w przyprawie, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Obsmażamy na patelni grillowej na złoty kolor z obydwu stron. Sałatę układamy na półmisku, pomarańczę obieramy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy razem z kurczakiem na sałacie. Posypujemy orzechami włoskimi, polewamy sosem. Smacznego
Bajeczna Kuchniasamym uzyskała zielone światło do publikacji. Teraz to Wy ocenicie moje kulinarne eksperymenty i może dodacie coś od siebie, a może coś zmienicie. Najważniejsze aby smakowało. Smacznego zatem. Sałatka z grillowanym bakłażanem i twarogiem składniki: 1 bakłażan 250 g twarogu solankowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 garść orzechów laskowych 2 łyżki sezamu 1 opakowanie jogurtu greckiego (180ml(...)plastry grubości około 2cm. Lekko solimy i odstawiamy na 30 minut by puściły gorzkawy sok. Za pomocą papierowego ręcznika osuszamy bakłażana i skrapiamy lekko oliwą. Przekładamy na grilla (patelnie grillową) i grillujemy z obu stron. Przekładamy na talerz do wystygnięcia, a następnie kroimy na dużą kostkę. Przekładamy do miseczki, do której dokładamy pokrojony na dużą kostkę twaróg, natkę pietruszki, sezam
Przysmaki Karolkizdrowe, lekkie i bardzo dobrze wyglądają. Są idealnym rozwiązaniem zarówno na obiad jak i kolację i może je wszędzie ze sobą zabrać bo świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek(...)łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Do dzieła!!! Mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nią stek - odstawiamy na 1 h. Nagrzewamy patelnię grillową, delikatnie polewamy ją olejem i układamy na niej wołowinę odsączoną z marynaty. Grillujemy z jednej strony ok 3 minuty, z drugiej 3-4 minuty po czym zdejmujemy z patelni, solimy
sierotka maRysia w kuchniLetnia opcja na lunch - grilowany łosoś, cukinia, orzeszki pini oraz duża ilość koperku i ziół. Możemy taką sałatkę podawać z grillowanym pieczywem. Składniki : 1 średnia cukinia, około 300g sól morska, swieżo zmielony pieprz 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania wraz z pieczywem 150g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny garść orzeszków pini 1 czerwona cebula 3 łyżki(...)szczypiorek 3 łyżki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia : cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy na cienkie ( około 3-4 mm ) plasterki, oprószamy delikatnie solą i kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy przez około 7-10 minut, aż cukinia nieco zmięknie, następnie przewracamy na drugą stronę i grillujemy około 5 minut, w czasie grillowania skrapiamy cukinię oliwą z oliwek, aby się
zobacz ich smakciepłe, letnie popołudnia. Podana z wędzonym łososiem i kawałkiem pieczywa będzie całkiem sycącym posiłkiem. Warto kupić rukiew wodną - jest wyjątkowo smaczna i bardzo charakterystyczna w smaku. Oczywiście bez niej sałatka też się uda, można dodać młody szpinak lub roszponkę, rukwi może nie zastąpią ale też będzie smacznie. Polecam! inspiracją był przepis z tej strony składniki(...)łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować na złoty kolor z obu stron. Groszek zalać gotującą wodą i gotować przez 3 minuty - odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie. Wymieszać
Stare Garyzaczyna się właśnie skład ostatnio mojej ulubionej sałatki. Na samą myśl o niej szybciej pracują moje ślinianki! Dla mnie to niebo! Prosta, szybka i taka pyszna! Zróbcie koniecznie! Składniki: 1/2 szklanki razowego kuskus, 1 bakłażan, kilkanaście pomidorków koktajlowych, 1/3 puszki ciecierzycy, feta, czerwona cebula, natka pietruszki, listki mięty, oliwa, cytryna, sól, pieprz, zatar Kuskus wsypać do miski(...)posolić i zalać 1/2 szklanki wrzątku, przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Bakłażana umyć i osuszyć, pokroić w plastry, posmarować oliwą i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Z grubsza posiekać natkę i mięte. Odsączyć ciecierzycę. Kiedy kuskus wchłonął całą wodę i jest już gotowy rozdrapujemy go widelcem i przekładamy do naczynia
Plate of Joyświeżo wyciskane soki z owoców i warzyw, bądź też koktajle z owoców, np. na bazie maślanki. Zamiast smażyć mięso w bułce tartej, która pochłania tłuszcz, mięso smaż na patelni grillowej bez tłuszczu bądź piecz w piekarniku. Jeżeli zdecydujesz się na panierkę, możesz zrobić ją np. z orzechów. Zamiast majonezu zrób sobie sos na bazie jogurtu naturalnego i ziół. Zamiast lodów(...)zjedzenie fastfooda z popularnej sieciówki zamawiaj go bez sosów – to one zawierają najwięcej kalorii. Unikaj przetworzonego mięsa, jak parówki czy konserwy z puszki – wybieraj chude mięsa. Do sałatek używaj jogurtu naturalnego zamiast śmietany (np. do mizerii). Wybieraj ciemne pieczywo, które daje poczucie sytości. Białe pieczywo jest szybko trawione. Przyzwyczaić się do jedzenia ciemnego pieczywa wcale nie jest trudno
Kuchnia BazyliiWszystkim smakowała, najedzeni byli więc i sałatka na obiad to dobry pomysł :-) W sałatce znajdziemy kurczaka, rukolę, troszkę kukurydzy, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory oraz ser parmigiano reggino . Polecam, sałatka naprawdę smaczna i syta :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 2 większe filety z kurczaka 125 g rukoli kilkanaście pomidorków koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy pomidory suszone w oleju ser parmigiano reggiano(...)Jeśli są duże i grube, to przecinamy je wzdłuż na pół, żeby były cieńsze i szybciej się upiekły). Z obu stron filety oprószamy solą i pieprzem. 2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju, dajemy filety i oprószamy ziołami (bazylią i oregano), oraz papryką. Jak przewrócimy na drugą stronę to znowu oprószamy ziołami i papryką. 3. Rukolę myjemy, pomidorki koktajlowe
kruche babeczkiSezon grillowy rozpoczęty, zatem przedstawiam przepisy na dietetyczne sosy dla miłośników grillowania i nie tylko! Przepis na sos musztardowy: - 4 łyżki musztardy sarepskiej; - 3 łyżeczki miodu; - 2 łyżki soku z cytryny; - 3 łyżki oliwy z oliwek; - 2 szczypty pieprzu cytrynowego; - szczypta oregano. Przepis na sos jogurtowo-czosnkowy: - 150g jogurtu naturalnego; - 2 łyżki posiekanej bazylii lub suszonej; - szczypta soli morskiej; - szczypta(...)pieprzu czarnego; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka soku z cytryny; - 1 łyżka oregano. Sosy doskonale smakują w połączeniu z warzywnymi sałatkami oraz daniami mięsnymi. SMACZNEGO
MintTastełatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki będziemy grillować bezpośrednio na ruszcie. Grilla należy rozgrzać do wysokiej temperatury. Ruszt grilla powinien być czysty(...)balsamicznym i obtaczamy w brązowym cukrze. Następnie zmniejszamy moc grilla do średniej i wykładamy na ruszt truskawki. Grillujemy około 3-4 minut aż owoce są ciepłe i posiadają przypalony grillowy wzór. Zdjąć z rusztu i podawać np. z lodami, budyniem, bitą śmietaną. Metoda #2. Użyjemy tej metody do grillowania truskawek na patelni, folii aluminiowej lub na perforowanej blaszce . Grilla rozgrzewamy
naRuszcieJest ktoś kto nie lubi sałatki Caprese? Chyba nie! Ponieważ pomidory są teraz najsmaczniejsze, dużo ich zjadamy, przetwarzamy. To u mnie zobaczycie dzisiaj propozycje na pyszną kanapkę. Oczywiście na ciepło, z racji deszczowej pogody. Do tego herbatka z cytrynką i tak możemy zaczynać dzień! Składniki :* 4 kromki ulubionego chleba* pół kulki mozzarelli * 2 pomidory* listki bazylii* sól, pieprz* oliwa(...)oliwek Przygotowanie :Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Chleb skropić oliwą z oliwek, ułożyć plasterki pomidora, sera oraz listki bazylii. Przyprawić. Opiekać na suchej patelni grillowej bądź w opiekaczu. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martywymagają jakiś wyszukanych składników. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam jęczmiennej kaszy, właściwie żadnej kaszy, a teraz…Pęczak to idealna kasza na ciepłe sałatki , do burgerów czy gołąbków . Sałatka z pęczaku, kalafiora i halloumi Składniki: 100 g pęczaku 1 mały kalafior 1 łyżka drobno pokrojonych ziół, u mnie pietruszka i tymianek sól do smaku 1 mały kalafior 120 g sera(...)Wrzuć do garnka i zalej wodą, lekko posól. Blaszuj kalafior przez 3 miuty, po czym odcedź. Wymieszaj pęczak z kalafiorem i ziołami. Pokrój halloumi w plasterki i ugrilluj na grillowej patelni . Ułóż na kaszy wymieszanej z kalafiorem. Całość polej karmelizowanymi borówkami lub dżemem z borówek
codojedzeniaskładników mineralnych, białka roślinnego, węglowodanów i błonnika. Posiada średni indeks glikemiczny (IG-45).Sałatkę możemy serwować na zimno lub na ciepło. W każdej wersji jest doskonała i zdrowo sycąca.Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą z mangoProporcje dla 2-3 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1 szklanka ugotowanego pęczaku1 pierś z kurczaka1/2 świeżego ananasasólświeżo zmielony pieprzoliwa(...)czerwonej cebuli1/2 czerwonej papryczki chilisok z limonkiświeża kolendra, ew. natka pietruszkiWykonanie:Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, solimy i pieprzymy. Ananasa obkrawamy ze skóry i kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, a kurczaka i ananasa przy użyciu pędzelka lekko smarujemy oliwą. Smażymy z obydwu stron na złotawy kolor. Następnie kroimy w paski.W międzyczasie obieramy
Kulinarne przygody Gatitymisce, tworząc wymyślne wzory. Sałatka jest bardzo sycąca, może więc stanowić lekkie danie obiadowe lub lunch. Podstawę sałatki tworzą: kurczak, niebieski ser pleśniowy, pomidory, boczek, jajka i awokado. Sałatka nazywana jest także eat cobb . Jest to skrót od angielskich nazw składników: E ggs, A vocado, T omatoes, C hicken, O nion, B acon, B lue cheese. Składniki(...)ściemniało. Ser pleśniowy pokroić w grubszą kostkę lub w słupki. Szczypiorek posiekać. Boczek wytopić na patelni. Powinny powstać chrupiące kawałki. Można je pokruszyć na mniejsze części. Rozgrzać patelnię grillową i na niej opiec pierś z kurczaka, po kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso odstawić z ognia na kilka minut, a następnie pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki układać
Codzienna kuchnia niecodziennaDietetyczna sałatka ze świeżą mieszanką sałat, bogatą w błonnik kaszą pęczak, pachnącym świeżym koperkiem i natką białym serem oraz aromatyczną grillowaną cukinią to świetna propozycja niskokalorycznej, bogatej w witaminy potrawy. Składniki: 2 cukinie 70g mix sałat 250g białego, chudego sera 100g kaszy jęczmiennej pęczak 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 5 łyżek posiekanego kopru 5 łyżek posiekanej natki z pietruszki(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Cukinie pokroić w grubsze talarki, a czosnek drobno posiekać. Cukinię oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem i skropić oliwą, następnie zgrillować na grillowej patelni lub grillu. 2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 3. Biały ser przełożyć do miski, rozetrzeć widelcem, dodać koper, natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyLekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz(...)Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanym szczypiorkiem i natką
Moja Galeria Smakułososiem Jako, że moja sałatka cieszyła się wielkim powodzeniem, podzielę się z Wami przepisem. Gdyby nie to, że mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy) sól, pieprz liście młodego szpinaku(...)occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Pierś wyjąć z marynaty i grillować na patelni (grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony. Aby nie była surowa, można ją wcześniej przeciąć wzdłuż. Do miseczki nałożyć liście szpinaku i rukoli, dodać pokrojoną w kostkę pierś i kilka
Kuchnia w opałachKolejna świetna propozycja na lekką kolację :) tym razem w postaci sałatki. Lekka i smaczna. Co tu więcej pisać, sałatki takie możemy przygotować na 1000 sposobów i zawsze są świetne. Składniki:150 g świeżej roszpunki 200 g piersi kurczaka100 g orzechów laskowych100 g suszonej żurawiny80 g sera gorgonzola1 łyżeczka słodkiej papryki, curryszczypta chili sól, pieprz, sos2 łyżeczki(...)oliwek2 łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka myjemy i tniemy na małą kosteczkę, doprawiamy mieszanką przypraw i grillujemy na patelni grillowej bez tłuszczu. Roszponkę myjemy, osuszamy, orzechu kroimy na mniejsze kawałki, ser tniemy na małą kosteczkę, dodajemy żurawinę, z grillowanego kurczaka. Wszystko polewamy sosem i delikatnie mieszamy.Smacznego
Niezły Młynek