Dietetyczna sałatka ze świeżą mieszanką sałat, bogatą w błonnik kaszą pęczak, pachnącym świeżym koperkiem i natką białym serem oraz aromatyczną grillowaną cukinią to świetna propozycja niskokalorycznej, bogatej w witaminy potrawy. Składniki: 2 cukinie 70g mix sałat 250g białego, chudego sera 100g kaszy jęczmiennej pęczak 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 5 łyżek posiekanego kopru 5 łyżek posiekanej natki z pietruszki(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Cukinie pokroić w grubsze talarki, a czosnek drobno posiekać. Cukinię oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem i skropić oliwą, następnie zgrillować na grillowej patelni lub grillu. 2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 3. Biały ser przełożyć do miski, rozetrzeć widelcem, dodać koper, natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyLekka sałatka z pożywną komosą ryżową. Danie bezglutenowe i wegańskie. Można podawać je na ciepło i zimno. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz(...)Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanym szczypiorkiem i natką
Moja Galeria Smakułososiem Jako, że moja sałatka cieszyła się wielkim powodzeniem, podzielę się z Wami przepisem. Gdyby nie to, że mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy) sól, pieprz liście młodego szpinaku(...)occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Pierś wyjąć z marynaty i grillować na patelni (grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony. Aby nie była surowa, można ją wcześniej przeciąć wzdłuż. Do miseczki nałożyć liście szpinaku i rukoli, dodać pokrojoną w kostkę pierś i kilka
Kuchnia w opałachKolejna świetna propozycja na lekką kolację :) tym razem w postaci sałatki. Lekka i smaczna. Co tu więcej pisać, sałatki takie możemy przygotować na 1000 sposobów i zawsze są świetne. Składniki:150 g świeżej roszpunki 200 g piersi kurczaka100 g orzechów laskowych100 g suszonej żurawiny80 g sera gorgonzola1 łyżeczka słodkiej papryki, curryszczypta chili sól, pieprz, sos2 łyżeczki(...)oliwek2 łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka myjemy i tniemy na małą kosteczkę, doprawiamy mieszanką przypraw i grillujemy na patelni grillowej bez tłuszczu. Roszponkę myjemy, osuszamy, orzechu kroimy na mniejsze kawałki, ser tniemy na małą kosteczkę, dodajemy żurawinę, z grillowanego kurczaka. Wszystko polewamy sosem i delikatnie mieszamy.Smacznego
Niezły MłynekDorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się
Cztery FajerySzybka, smaczna i pożywna sałatka z serdelkami i pomidorami. Doskonała na śniadanie, lekki obiad, lub kolację. Lubie takie szybkie dania, szczególnie latem. Polecam, z wędlinami i sosami można kombinować wg smaku:) Składniki: 1/4 główki sałaty l odowej 1 duży pomidor 2 serdelki z szynki sos czosnkowy sos remulada duńska ( lub inne ulubione) Sałatę lodową myję, następnie(...)układam na talerzu. Sałatę polewam sosami. Pomidora także myję, wycieram, kroję na cząstki i układam na sałacie. Serdelki podgrzewam, można w wodzie, mikrofali lub na patelni grillowej. Kroję w grubsze plastry i układam na wierzchu sałaty. smacznego
Takie tam pichceniewędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać na drugi dzień do pracy, jako śniadanie lub lunch. Składniki: (4 porcje) 1 cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa(...)odkroić nożem części z gniazdem nasiennym. Przeciąć na pół i przełożyć do pustej miski. Polać 3 łyżkami oleju, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Układać na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i grillować z obydwu stron około 3-5 minut (w zależności od grubości). Wyłożyć na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym. Przykryć ręcznikiem papierowym. Delikatnie docisnąć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cukinię
Moja Delicjaświeżego łuskanego bobu. Danie dla wszystkich, którzy lubią dobre potrawy, ale nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Bakłażanowa piramidka świetnie sprawdzi się na przyjęcie ogrodowo – grillowe. Serowy farsz można przygotować nieco wcześniej, a kiedy będzie już rozpalony grill wystarczy przygotować bakłażan przełożyć farszem i danie gotowe! Print Bakłażanowa piramidka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 1 średni bakłażan 10 listków świeżej mięty pieprz do smaku 100 g sera Feta 1 łyżeczka suszonego oregano kilka łyżek oliwy Składniki na sałatkę z bobu 350 g ugotowanego i obranego bobu 2 łyżki soku z cytryny sól morska do smaku garść siekanej mięty Instructions Bakłażan umyć i pokroić na plastry o grubości około
SprawdzonaKuchnia.pllimonki i soli. Każdą taką salsę można przygotować samodzielnie, ale są też gotowe sosy, dostępne między innymi na eterno.pl . Do czego pasuje salsa? Salsa idealnie komponuje się z grillowym menu. Sosy „czerwone” są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa i kiełbasek, z kolei do grillowanych ziemniaczków doskonale pasuje pikantna salsa brava. Grillowane, faszerowane warzywa można łączyć z każdą salsą(...)ostrzejsze w smaku. Guacamole może posłużyć jako dip do chipsów, pasta do smarowania pieczywa albo sos do grillowanej ryby i chudego mięsa. Sos z awokado nadaje się też do sałatek, na przykład z pomidorków, zielonej sałaty i sera feta albo z rukoli, pomidorków koktajlowych, marchewki, pestek dyni, ryżu. Meksykańskie dania Trochę więcej pracy jest przy daniach typowo meksykańskich. Na majówkę
jakszef.plKaszę gotujemy na bulionetce rozpuszczonej w wodzie, przez kwadrans. W tym zasie myjemy i osuszamy warzywa. Brokuły dzielimy na różyczki, a cukinię kroimy na plastry. Na grillowej patelni dobrze rozgrzanej układamy brokuły, solimy, dodajemy przyprawę klasyczną, dodajemy sól, są gotowe, gdy będą al dente. Przekładamy ugrillowane na ręcznik papierowy ułożony na talerzu i dodajemy szczyptę chilli(...)tarty ząbek obranego czosnku, Specialite, posiekaną natkę i koperek, doprawiamy jeśli zajdzie potrzeba. Mieszamy. Możemy podać jako danie obiadowe zaraz po przygotowaniu, ale polecam schłodzić i podać jako wspaniałą sałatkę
Moja smaczna kuchniaJeśli robię sobie sałatkę z kurczakiem, serem i owocami to oprócz mnie nikt nie chce jej jeść. Jednak nie martwię się tym, ponieważ jestem zakochana w tych smakach :) Składniki: garść szpinaku baby 3-4 truskawki pół gruszki 1 pojedyncza pierś z kurczaka ser feta sól morska(...)łyżki zimnej wody Przygotowanie: Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę dodać pozostałe składniki, wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej. Pokroić w mniejsze kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, gruszkę w paski a fetę w kostkę. Na talerzu ułożyć szpinak baby na to truskawki, gruszkę oraz fetę. Na samą górę pierś
Amatorka kuchennadużo kiełbas więc staną się one bazą również do dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy kupić w sklepie już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu(...)stopni i czekamy. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i czekamy aż zupełnie ostygnie. A na koniec dla odmiany coś łagodnego. Do tych wszystkich pikantnych pyszności idealnie pasuje łagodna sałatka nicejska. Stanowiąc mocny kontrast idealnie związuje wszystkie smaki. SAŁATKA NICEJSKA 3 pomidory 1 zielona lub czerwona papryka 1 cebula 2 garście rukoli kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na twardo
Marder&Marder ManufacturePyszna sałatka toskańska z kurczakiem, jest bardzo aromatyczna i szybka do przyrządzenia. Często taka sałatkę przyrządzam sobie do pracy na drugie śniadanie. Do sałatki użyłam przyprawy od firmy Rafex , dressingu od firmy Roleski oraz prażonych ziarenek od firmy Ziarenkowo . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie mix sałat z rukolą Pół papryki czerwonej Pół(...)kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wlewamy olej i dodajemy przyprawę toskańską, lekko solimy, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki żeby kurczak naszedł przyprawą, obsmażamy na patelni grillowej. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, pomidora kroimy w ósemki. Sałatę układamy na talerzu, układamy kurczaka oraz pomidory i paprykę, polewamy dressingiem tysiąca wysp, posypujemy prażonymi ziarnami
Bajeczna KuchniaKolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu(...)pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć. 2. Brzoskwinie przekroić na pół, pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki. 3. Szpinak przełożyć do miski. Dodać ser kozi, borówki, płatki migdałowe i brzoskwinie. 4. Polać pozostałym dressingiem i wymieszać przed podaniem
Moja Galeria Smakusmażymy cienkie, elastyczne naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera oraz plasterek szynki *** *** Cukinie kroimy w cienkie plasterki i podpiekamy przez minutę na posmarowanej olejem patelni (użyłam patelni grillowej). Na każdym naleśniku układamy po kilka plasterków cukinii *** *** Paprykę kroimy w paseczki. Na cukinii układamy po kilka paseczków papryki *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego(...)domowym sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Naleśniki zapiekane z szynką, serem i warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemjajkiem w roli głównej. Tym razem polecam pokusić się o przygotowanie przepiórczego jajka w koszulce. Jajka przepiórcze doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami, ostatnio przygotowałam z ich udziałem pyszną sałatkę z wędzonym łososiem. Jajko w koszulce jest gotuje się bez skorupki w zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie się białko. Żółtko musi pozostać płynne. Przepiórcze jajko w koszulce trzeba gotować(...)delikatnie łyżką cedzakową nakładamy białko na żółtko i gotujemy krótko, aby żółtko się nie ścięło. Grzanki przygotowałam z chleba żytniego, posmarowanego oliwą i podsmażonego z obu stron na patelni grillowej, można przygotować chleb w tosterze, ale ja wolę swoją metodę przygotowania grzanek. Na tej samej patelni podsmażyłam również plasterki pieczarki. Podałam jajka w koszulce z grzanką na sałacie, słupkami marchewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam Was weekendowo i majowo!. Za oknem piękny czas, sobota czyli rozpalamy grilla :). Pyszna i bardzo prosta sałatka z grillowanym kurczakiem na małe większe spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Składniki: - 2 filety z kurczaka - sałata, można pomieszać, ja dałam pól główki sałaty pekińskiej i pół lodowej - kilka małych pomidorów - 1 avokado - sezam - sól - pieprz - olej Sos do sałaty(...)soli, pieprzu, cukru - 1 ząbek czosnku 1. Filety po umyciu rozbijamy delikatnie tłuczkiem tylko w miejscu gdzie są najgrubsze. Oprószamy solą i pieprzem, smarujemy olejem i dajemy na patelnie grillową obsmażając po ok 7-8 minut z każdej strony. Po zdjęciu z grilla odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy w plastry. 2. Do dużej miski wkładamy mix zielonej sałaty
Apetyczna babeczkacoraz to nowych daniach z dodatkiem bobu. Fantastycznie sprawdził się on w prostej sałatce rodem z kuchni greckiej, z dodatkiem grillowanej cukinii, fety oraz oliwek. Ziołowo-cytrynowy dressing nadał sałatce orzeźwiającego charakteru, idealnie wręcz łącząc całość w lekki, znakomity na cieplejsze dni posiłek. Składniki na 1 porcję: garść roszponki lub liści dowolnej sałaty 1 mała lub 1/2 większej cukinii około(...)extra virgin , 1/2 łyżki soku z cytryny, drobno otarta skórka z połowy niedużej cytryny, duża szczypta soli, pieprz do smaku Cukinię pokroić na 0,5-cm plastry. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, nieprzywierającą. Na powierzchni patelni rozłożyć plasterki cukinii i grillować na niezbyt dużym ogniu przez około 4 minuty (nie poruszając cukinią), do lekkiego zbrązowienia. Odwrócić plastry i grillować dalsze
Even Better Foodjogurtu i cytryny sprawiły, że danie zyskało zupełnie inny wymiar smakowy. Boisz się takiego połączenia? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj i daj znać w komentarzu jak ci smakowało. Sałatka z oscypkiem, melonem i oliwkami porcja dla 2 osób Składniki: 4 garście rukoli 1/2 szklanki melona ( pokrojonego w kostkę lub wydrążonych na kształt kulek) 1/3 szklanki czarnych oliwek bezpestkowych(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę umyć i osuszyć. Oliwki przekroić na pół, oscypka pokroić na plasterki. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na dressing. Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć na niej oscypki. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, polać dressingiem, ułożyć zgrillowane oscypki. Polecam podawać z domowym pieczywem. Smacznego
Jaglusiacytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wlewamy 3 łyżki oliwy i energicznie mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Pokrojonego ananasa i cukinię polewamy łyżką oliwy. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy ananasa i cukinię. Grillujemy 2-3 minuty i przewracamy na drugą stronę. Po 2-3 minutach przesypujemy na talerz z kaszą ( patelni nie wyłączamy). Przed podaniem polewamy sosem winegret(...)pomarańczy. Na patelnię wrzucamy śliwki i smażymy przez 1-2 minuty. Mieszamy, polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym i chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z łososiem i sałatką z kaszy jaglanej
cool and mintywersji panierowanej. Pokroiłam w kostkę i usmażyłam tak jak kotlety. I był to bardzo dobry wybór bo w tej postaci tofu świetnie smakuje. Dodałam warzywa i wyszła bardzo pożywna sałatka. składniki: 1 mała sałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta zioła włoskie olej sezamowy Bakłażana(...)złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem ze soku i usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy tofu (ewentualnie można ugrillowac na patelni grillowej). Następnie pokroić w paski. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Skropić olejem
Monia miesza i gotujepieprz do smaku czosnek w plasterkach- 1 ząbek 2-3 świeże liście bazylii świeże liście szpinaku- do farszu 2-3 liście + 2-3 garście świeżych liści na sałatkę (w zależności od ilości porcji) ser z żurawiną- opcjonalnie ser typu brie; bądź ser hiszpański oraz osobno garść żurawiny ser wędzony ser brie pomidorek koktajlowy olej sezamowy 2 łyżki dodatkowo potrzebne(...)kosteczkę ser wędzony oraz ser brie, pomidorek koktajlowy pokrojony w kosteczkę. Sakiewkę zamknąć przy pomocy wykałaczek. Przebijać na krzyż przez obie części mięsa. Gotową sakiewkę ułożyć na patelni grillowej (może być zwykła). Polać odrobiną oleju sezamowego i posypać szczyptą soli i pieprzu po obu jej stronach. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe: złociste, ale mięciutkie i soczyste w środku
KreatywnePiny