ryż - 22970 przepisów (strona:162/1532)

Ryż po marokańsku z warzywami 105

Ryż można spożywać jako danie wegańskie lub wegetariańskie z jajkiem w koszulce. Super do kurczaka. Na cztery porcje szklanka ryżu ( u mnie naturalny) 3 łyżeczki przyprawy marokańskiej Sahara ( w jej skład wchodzi: kolendra, kumin, cebula, czosnek, kminek, fenkuł, pieprz, gorczyca, chili, sól) papryka cukinia 2 łodygi selera naciowego 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie - dodałam bo miałam) 1/2 pęczka mięty świeża(...)potem paprykę a na końcu cukinię. Dodaj przecięte na pół pomidorki lub pocięte suszone pomidory (użyłam suszone) i posiekaną kiszoną cytrynę. Na koniec dodaj 3 łyżeczki przyprawy Sahara. Dodaj ryż i wymieszaj razem.  Dodaj wcześniej przygotowany sos. Posyp posiekaną miętą i kolendrą

AZgotuj!
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem 119

jabłkami i cynamonem to pyszne bezmięsne danie. Można je serwować na śniadanie, obiad i kolację. Ja przygotowałam je dzisiaj na obiad. Dodatek śmietanki cudownie komponuje z jabłkami, cynamonem i ryżem. Jedzenie jest mocno uzależniające, bo jak tylko kończy się porcja na talerzu to sięga się po dokładkę. Z tej ilości składników wyszła … Czytaj dalej Zapiekany ryż z jabłkami(...)cynamonem Artykuł Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Indyk w sosie curry z ryżem i pomidorami 121

mięsie. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie ze wskazaniami podanymi na opakowaniu. Polewamy danie śmietaną, mieszamy całość i zostawiamy na parę minut do odparowania. Teraz wystarczy już tylko dodać ryż do sosu i wymieszać całość lub – jeśli wolimy – podać je osobno. Ja zdecydowanie jestem fanem pierwszego rozwiązania. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: to eksplozja smaków! Porządnie doprawiony(...)kurczak oraz suszone pomidory wydobywają z dania intensywny smak i aromat, dając nam nieco spolszczoną namiastkę orientalnego dania. Po drugie: jest prosty. Wystarczy ugotować ryż i po kolei dodawać składniki na patelnię. Poradzi sobie z tym dosłownie każdy. Po trzecie: jest szybki. Całą potrawę robi się bardzo szybko, a zwiększanie liczby składników (np. zastosowanie podwójnych lub potrójnych proporcji

Proste-przepisy.pl
Gołąbki na parze w sałacie rzymskiej 137

ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej sol, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1 jajko 2 łyżki mąki migdałowej 2 sałaty rzymskie duże 1/3 szklanki ryżu białego sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml passaty pomidorowej sól, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili olej rzepakowy(...)kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, sól, pieprz, paprykę, oregano, bazylię, mąkę migdałową. Całość dobrze wyrabiam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania i studzę. Ryż dodaję do mięsa i mieszam. Formuję nieduże podłużne gołąbki. Liście sałaty zanurzam na minutę w gorącej wodzie. Jak przestygną owijam nimi gołąbki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję liśc laurowy

wesoła kuchnia
Zupa krem pomidorowa 95

będą miękkie, a z pomidorów zejdzie skórka – przechodzimy do kolejnego kroku. Doprawiamy zupę oregano, solą i pieprzem, a następnie blendujemy miękkie warzywa do uzyskania kremu. Do zblendowanej zupy dodajemy ryż, całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nasze danie jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest zdrowy! Świeże warzywa są prawdziwą bombą witaminową(...)pomidory mają działanie przeciwnowotworowe oraz obniżają cholesterol. Po drugie: jest prosty. Wystarczy ugotować ryż, podsmażyć cebulkę, a na koniec wrzucić większość składników do gara i zmiksować. Po trzecie: jest wegański. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Po czwarte: jest bezglutenowy. Nie zawiera mąki, więc może być spożywany przez osoby unikające glutenu. Po piąte: to znakomita odmiana od tradycyjnej pomidorówki

Proste-przepisy.pl
Risotto z porem i ananasem 101

smażymy. Gdy się lekko zrumieni, odkładamy na później. W rondelku zagrzewały oliwę (ok. 3-4 łyżki). Smażymy ryż, mieszamy, aby nie przypalić. Dolewamy wino i nadal mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dolewamy wodę kokosową i powtarzamy czynność. Ryż doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy por, zostawiając trochę do dekoracji potrawy. Partiami

Kucharzyca
Ryż Z Warzywami Z Patelni A'la Gulasz Bez Sosu 172

jest gotowa, wysypuje ryż z torebki i mieszam całość. 4. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.  Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa z puszki, koncentrat, pieprz, przyprawę do gulaszu mieszam(...)sprawdzam smak. Następnie dusze dalej. Duszenie ryżu trwa tak około 20-30 minut (wszystko zależy od rodzaju ryżu jaki posiadamy) Gotowe danie wykładam na talerzyk. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Lekkostrawne przepisy – co jeść przy problemach żołądkowych 121

szczypcie kminku, imbiru, kminku i kurkumy Przepis na kiczeri Na maśle klarowanym podsmażyć odsączoną fasolę mung, dodać odsączony ryż, przyprawy i zalać wodą, tak żeby przykryć ryż i mieć jeszcze centymetr wody nad nim. Gotować 30 minut a potem odstawić jeszcze na 15 minut. Pieczone jabłka Składniki na każdą osobę: duże jabłko pół łyżeczki syropu klonowego lub dżemu

Ugotowane pozamiatane
Meksykański kociołek z klopsikami 191

Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy malutkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowanie, z dodatkiem przyprawy curry i płaskiej łyżeczki soli *** *** Mięso zdejmujemy z patelni lub garnka(...)samym tłuszczu podsmażamy mrożone warzywa przez około 2 minuty *** *** Następnie dodajemy klopsiki, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż oraz łyżkę masła *** *** Wszystko mieszamy i smażymy do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
Ryżowe pole 99

niej połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się roztopi i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. W misce umieszczam ryż, rozpuszczoną czekoladę, żelatynę i całość mieszam. Biszkopt kroję na dwie części. Dolną warstwę nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki(...)czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą

Słodki sentyment
Drugie życie kurczaka ;) – risotto z kurczaka 106

bulionu, masło, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, 100 ml śmietany 18%, 1 – 2 jajka, Ugotować ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą - 300 ml umytego ryżu zalać 430 ml zimnej wody, dodać łyżkę masła i sól, zagotować pod przykryciem, a następnie gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas pod przykryciem. Mięso obrać z kości(...)papryka słodką i ostrą (zamiast papryki można dodać tymianek). Wymieszać z ryżem. Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż śmietana z jajkami się lekko zarumieni. Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach

królestwo garów
Pomidorowe risotto z kurczakiem 152

obrany, pokrojony czosnek. Chwilę podsmażyć do zeszklenia (nie rumienić). Następnie dodać ryż. Podsmażyć 2-3 minuty do momentu, aż wsiąknie tłuszcz. Wlać wino i smażyć ciągle mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodać 1/2 szklanki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i postępować tak do wyczerpania bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania